Σελίδες

Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2016

ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ ΜΙΣΑΝΘΡΩΠΟΙ!




Πόσο εύκολο είναι να  αποκωδικοποιήσουμε τον  κάθε Τίμωνα  (που αναφέρεται πιο κάτω) αλλά,  ΜΗ ορατό δια γυμνού οφθαλμού(που υποκρίνεται, η αμύνεται πίσω από ένα ηλίθιο γέλιο)  στις σύγχρονες κοινωνίες ;;;   -Ειδικά για τους νέους-;-
Πόσο εύκολο είναι να αποβάλλουμε τον κάθε Τίμωνα πρώτα συνειδησιακά και μετά μορφολογικά , αφού τον αντιληφτούμε, με όποιο ρόλο αυτός έχει  στην κοινωνία ;; Γιατί –μη φρίττουμε-ο Τίμων του 5ου ήταν ο πιο ακίνδυνος.  Έδειχνε αυτό που ήταν! Αυτοί που φορούν  τους μανδύες  του πολιτικού, του  επιστήμονα, του ιερέα  κ.ο.κ… είναι οι επικίνδυνοι, οι επιζήμιοι, οι ανήθικοι, αυτοί που με ψέματα και ανηθικότητες καταλαμβάνουν θέσεις στην κοινωνία, είναι οι πραγματικοί εκ προοιμίου  εγκληματίες!! Αυτά είναι τα συνειδησιακά κατακάθια…Ξέρουν ότι θα σκοτώσουν , και για το συμφέρον τους,επειδή είναι διαταραγμένοι  λένε φρικτά βρώμικα ψεματα!!! Αυτοί είναι σύγχρονοι Τίμωνες !!!
 
Ο Τίμων (β΄μισό 5ου αι. π.Χ.) ήταν Αθηναίος εύπορος πολίτης, ο οποίος έγινε ονομαστός για τη μισανθρωπία του. Τον αναφέρουν οι αρχαίοι συγγραφείς ως παράδειγμα μισανθρωπίας
O Πλούταρχος αναφέρει, ότι ο Τίμων παρουσιάστηκε στην εκκλησία του δήμου κι αφού ανέβηκε στο βήμα, είπε στους κατάπληκτους Αθηναίους: «Άνδρες Αθηναίοι, γνωρίζετε ότι έχω ένα κτήμα στον Υμηττό κι ότι σ’ αυτό υπάρχει μια συκιά, απ’ την οποία πολλοί έως τώρα κρεμάστηκαν. Επειδή λοιπόν, σκοπεύω να χτίσω μια καλύβα κι αποφάσισα να την κόψω, θέλω να σας το ανακοινώσω, για να σπεύσουν να κρεμαστούν, όσοι από εσάς θέλουν».
Ο Τίμων, πάμπτωχος κάποια στιγμή αποσύρθηκε σε ένα μικρό κτήμα που είχε στις πλαγιές του Υμηττού, κοντά στη σημερινή Ηλιούπολη και μετά βίας επιβίωνε, καλλιεργώντας το μόνος του. Η δυστυχία τον έκανε να τραβηχτεί στον εαυτό του και να μη θέλει να δει άνθρωπο στα μάτια του. Έπαψε να πηγαίνει στο Άστυ και στην Αγορά, έπαψε να συναναστρέφεται με ανθρώπους και όσους τον επισκέπτονταν στην καλύβα του, τους έδιωχνε πετροβολώντας τους. Φυσικά, μολονότι ήταν πολίτης με όλα τα δικαιώματα της ιδιότητάς του αυτής, σταμάτησε να προσέρχεται στην Εκκλησία του Δήμου και αρνήθηκε να αναλάβει οποιοδήποτε αξίωμα ή λειτούργημα, που ως πολίτης εδικαιούτο. Έτσι με τον καιρό ονομάστηκε από τους συμπολίτες του, Τίμων ο Μισάνθρωπος.
 
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου