Σελίδες

Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017

Ο σοφός λαός;;; (διαχρονική ψυχολογία)! Η <σοφία> του λαού!!??




Ο Αριστείδης ο Δίκαιος (540 – 468 π.Χ.) υπήρξε επιφανής πολιτικός και στρατηγός των Αθηναίων. Στη μάχη του Μαραθώνα ήταν ένας απ’ τους 100 Έλληνες στρατηγούς και στη συνέχεια ανακηρύχθηκε Άρχοντας των Αθηνών.

Εκτός από τη μεγάλη σωφροσύνη και φιλοπατρία του, τον διέκρινε μια αυστηρότατη προσήλωση στο πνεύμα της δικαιοσύνης γι’ αυτό και η ιστορία, δίπλα στο όνομά του, του κόλλησε τον χαρακτηρισμό «Ο δίκαιος». Γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου και πέθανε πάμπτωχος το 468 π.Χ., σε ηλικία 72 ετών.

Όταν τέθηκε σε ψηφοφορία η πρόταση των Αρχόντων για να εξοριστεί ο Αριστείδης, ένας αγράμματος πολίτης, που δεν τον γνώριζε ούτε στην όψη του, συναντώντας τον Αριστείδη καθοδόν, του ζήτησε να γράψει πάνω στο όστρακο το όνομα «Αριστείδης».

Οπότε, χωρίς καν να του φανερωθεί εκείνος, τον ρώτησε τι κακό είχε κάνει ο Αριστείδης και ζητούσε να τον εξορίσουν.

Τότε ο πολίτης του απάντησε πως τίποτε μεν δεν είχε κάνει το κακό, αλλά κουράσθηκε να ακούει συνέχεια να τον λένε όλοι «δίκαιο δίκαιο». Και ο Αριστείδης, μετά από αυτό, χωρίς καθόλου να διστάσει, έγραψε επάνω στο όστρακο το όνομά του.

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Ο διάσημος γλύπτης Πολύκλειτος (5ος αιώνα π.Χ.) , έκανε δυο όμοια αγάλματα. Το ένα άγαλμα το έδειχνε σε όλους, το άλλο το έκρυψε να μη το δει κανείς. Ο κόσμος κοιτούσε το πρώτο άγαλμα και πολλοί έκαναν παρατηρήσεις, ότι θα έπρεπε να είναι έτσι η αλλιώς. Ο γλύπτης προσεκτικά άκουγε τις παρατηρήσεις, και σύμφωνα μ' αυτές έκανε διορθώσεις στο άγαλμα. Μετά έβαλε δίπλα και τα δυο αγάλματα για ν' ακούσει τη συγκριτική εκτίμηση των αγαλμάτων. Όλοι αναγνώρισαν ότι εκείνο το άγαλμα που έμεινε χωρίς διορθώσεις είναι πολύ πιο ωραίο από το άγαλμα που διορθώθηκε.
Τότε ο Πολύκλειτος είπε στους κριτικούς του:
- Τώρα βλέπετε ότι το άγαλμα που δε σας άρεσε και με αναγκάσατε να το διορθώσω, δηλαδή το δικό σας έργο τελικά, είναι άσχημο για εσάς τους ίδιους που κάνατε τις διορθώσεις; ///////

 

Ρώτησε ο δικαστής. Ν αθωώσω  Ιησού η Βαραββά.; Και ο < σοφός> λαός απάντησε Βαραββά. Αυτος, που πριν από λίγο καιρό Τον προσκυνούσε..  Μεσα στο λαο ο ενας υποβάλλει τον αλλον, χωρις λογική και κριση.  Είναι η συλλογική συνείδηση και η ψυχολογία του όχλου, που  επηρεάζεται το υποσυνείδητο και όχι πάντα η συνείδηση!  Χρειαζόμαστε   τους δικαστές! Ακόμα και τα παιδιά μιας οικογένειας να μαλώσουν, χρειάζονται κάποιο τρίτο αντικειμενικό ατομο, που βασίζεται σε  λογικά επιχειρήματα  να αποφασίσει. Οι νομοι στο Βυζαντιο που ειχε  Πολιτισμό, ήταν πάνω από τον αυτοκράτορα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου