Σελίδες

Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2019

ΚΛΙΜΑΤΙΚΉ ΑΛΛΑΓΗ


Από τι εξαρτώνται οι κλιματικές αλλαγές;

Χωρίς υστερία χωρίς αδιαφορία



 Δια βίου υπενθύμιση για να συνειδητοποιήσουμε τις ευθύνες μας που δεν είναι η εκτόνωση σε μια συγκέντρωση, αλλά  πράξεις στην καθημερινή μας ζωή χωρίς επίδειξη και τυμπανοκρουσίες για συμφέροντα,  αλλά για να διορθώνουμε και  να προλαμβάνουμε.  Η φροντίδα μας και η προστασία  προς το φυσικό περιβάλλον είναι σεβασμός στον εαυτό μας, στη ζωή μας, στο σπίτι μας. Είναι Πνευματικότητα και Πολιτισμός.  



<<Τα σημαντικότερα στρώματα της ατμόσφαιρας είναι η τροπόσφαιρα  και η στρατόσφαιρα.  Στην τροπόσφαιρα μειώνεται η θερμοκρασία ανάλογα με το ύψος (περίπου 6,5C) ανά χιλιόμετρο, γεγονός που οδηγεί σε αστάθεια του ατμοσφαιρικού αέρα και κατά συνέπεια  στη μετακίνηση μαζών ατμοσφαιρικού αέρα.

Η στρατόσφαιρα εκτείνεται μέχρι το ύψος  περίπου 50 χιλιομέτρων στην κατώτερη και ανώτερη στρατόσφαιρα.

Η σύσταση της ατμόσφαιρας στις αστικές περιοχές εξαρτάται από το πλήθος και το είδος των πηγών εκπομπών που λειτουργούν στην αστική περιοχή. Σημαντική επίδραση στη σύσταση της ατμόσφαιρας έχουν οι επικρατούσες  μικρο-μετεωρολογικές, μικρο-κλιματικές συνθήκες, καθώς και τα μετεωρολογικά φαινόμενα (κυκλώνες)  που επηρεάζουν την αστική περιοχή.

 Η σύσταση της ατμόσφαιρας  σε μια αστική περιοχή χαρακτηρίζεται από ψηλές συγκεντρώσεις μονοξειδίου άνθρακα , όζοντος, οξειδίων του αζώτου, διοξειδίου του θείου και αιωρούμενων σωματιδίων.

Μεταβολές στη θερμοκρασία προκαλούν αντίστοιχες αλλαγές στην ατμοσφαιρική πίεση στο έδαφος και με το ύψος.

Η υγρασία αποτελεί σημαντική μετεωρολογική παράμετρο, γιατί καθορίζει το  στάδιο κορεσμού του ατμοσφαιρικού αέρα.

Μεταβολές της θερμοκρασίας του ατμοσφαιρικού αέρα οδηγούν σε μεταβολές της υγρασίας .

Σε διαφορές  στην πίεση μεταξύ γειτονικών αερίων μαζών οφείλεται ο άνεμος, επίσης  σε  τοπικά συστήματα θερμοχωρητικότητας  μεταξύ θάλασσας και  ξηράς η από θέρμανση της θάλασσας και της ξηράς η από τη θέρμανση και τη ψύξη του εδάφους.

Η ηλιακή ακτινοβολία είναι ο σημαντικότερος  παράγοντας για τα  μετεωρολογικά και κλιματικά φαινόμενα που παρατηρούνται στη Γη καθώς επίσης και για τις διακυμάνσεις τους.

Η ηλιακή     ενέργεια διερχόμενη μέσα από τη γήινη ατμόσφαιρα υπόκειται  σε σημαντικές απώλειες λόγω των μηχανισμών της σκέδασης και απορρόφησης  από τα μόρια του ατμοσφαιρικού αέρα.

Η λευκαύγεια δηλαδή ο λόγος της ανακλώμενης  προς την προσπίπτουσα σε μια επιφάνεια ακτινοβολίας, εξαρτάται από τις φυσικές και χημικές ιδιότητες της επιφάνειας που δέχεται η ακτινοβολία.

Το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι ένα φυσικό φαινόμενο το οποίο οφείλεται  στη δράση αερίων μικρής συγκέντρωσης (ιχνοαερίων) στο ισοζύγιο ακτινοβολίας.

Το ανθρωπογενές φαινόμενο του θερμοκηπίου εκτιμάται ότι έχει προκαλέσει αλλαγές στο παγκόσμιο κλίμα.

Στις αστικές περιοχές ο συνδυασμός της ατμοσφαιρικής ρύπανσης των δομικών χαρακτηριστικών της  πόλης και των ιδιαίτερων κλιματικών συνθηκών που επικρατούν  συνθέτουν το αστικό μικροκλίμα το οποίο επηρεάζει το κλίμα σε αρκετή απόσταση από την αστική περιοχή προς την κατεύθυνση του πνέοντος άνεμου.

Οι παράγοντες που διαμορφώνουν το αστικό μικροκλίμα είναι η  τοπογραφική διαμόρφωση του χώρου, οι εδαφολογικές συνθήκες της πόλης η κατανομή και η χωροταξική διάταξη του πράσινου , οι πηγές εκπομπής θερμότητας η πληθυσμιακή πυκνότητα των κατασκευών /οικοδομών>>.

Μ. Αριανούτσου,Κ. Γεωργίου, Α. Δημητρακόπουλος κ.α Φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον Τόμος Α Πάτρα 1999  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου