Σελίδες

Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

ΤΑ ΔΗΛΙΑ(ΑΛΥΤΑ) ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ


Μόνο 3 είναι τα…Δήλια…( ή   δόλια;)

Τα 3 δήλια (κλασσικά άλυτα) προβλήματα της γεωμετρίας που απασχόλησαν τους Έλληνες μαθηματικούς για πολλούς αιώνες, είναι η τριχοτόμηση μιας τυχούσας γωνίας, δηλαδή δεδομένης μιας τυχούσας οξείας γωνίας , να κατασκευαστούν ......
2 ευθείες που τη χωρίζουν σε 3 ίσα μέρη. Ο διπλασιασμός του κύβου,δηλαδή δεδομένου ενός κύβου να κατασκευαστεί ένας άλλο
s κύβος με διπλάσιο όγκο από τον πρώτο. Ο τετραγωνισμός του κύκλου, δηλαδή δεδομένου ενός κύκλου να κατασκευαστεί τετράγωνο με ίσο εμβαδό. Ο ρόλος που έπαιξαν αυτά τα 3 προβλήματα  στη διατύπωσή τους, στην εξέλιξη των μαθηματικών είναι τεράστιος.

Οι μαθηματικοί του 5ου ,κατάλαβαν ότι δεν ήταν δυνατόν να τα λύσουν μόνο με ευθείες και κύκλους. Προς το τέλος του 5ου το πρόβλημα του τετραγωνισμού του κύκλου ήταν πολύ γνωστό στην Αθήνα, τόσο, ώστε ακόμα και ο Αριστοφάνης διακωμωδούσε τη λύση του. Τα προβλήματα διαδραμάτισαν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της γεωμετρίας.


 

Προσθέστε και άλλα δήλια, δόλια,(δεν έχουμε και έλλειψη απ αυτά θα μου πείτε)  ή και δείλια, η και δειλινά, η και κροκοδείλια, η και δειλία….  αν θέλετε!

 

<<Ο όρος “Δήλιο πρόβλημα” οφείλεται στο χρησμό, που δόθηκε στους Δηλίους κατά τη διάρκεια λοιμού, περίπου το 430 π.Χ., ο οποίος συμβούλευε να κατασκευάσουν ένα κυβικό βωμό διπλάσιου μεγέθους από τον ήδη υπάρχοντα. Οι Δήλιοι αναγκάστηκαν να συμβουλευτούν ακόμα και τον Πλάτωνα για να δώσουν λύση στο πρόβλημα>>.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου