Σελίδες

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ



Τα ίδια συναισθήματα για καποιον/ους, δημιουργούν εξαρτήσεις!Θέλουμε, η λέμε όχι στη ρουτίνα, και όχι ολο στα ίδια, για το καλό μας;;Πολλά άτομα φεύγουν απτη μια εξάρτηση και πανε στην άλλη! Πολύ σύνηθες, και εύκολο! Δε φαίνεται η βλάβη εξωτερικά, αλλά βλάπτει τον εγκέφαλο!

Η λέξη πονόσωμα χρησιμοποιήθηκε  από το συγγραφέα Έκαρτ Τόλλε για να περιγράψει το μέρος του υποσυνείδητου μας που έχει συνηθίσει να βιώνει δυσάρεστα συναισθήματα, όπως πόνο, πλήγωμα,  άγχος, φόβο, αδικία, πίκρα, προδοσία, απόρριψη, ενοχή.θυμό, και ίσως ακόμα πανικό η οργή. Θεωρεί ότι αυτό το μέρος της ύπαρξης μας έχει πραγματικά εθιστεί σ αυτά συναισθήματα και ότι αναζητά να βρίσκει τρόπους να τα βιώνει σε τακτική βαση. Μπορεί  να το  κάνουμε αναγκάζοντας τους άλλους να μας δημιουργούν αυτά τα συναισθήματα  γιατι τα έχουμε συνηθίσει. Μπορεί να προσπαθούμε να τα νοιώθουμε και μονοι μας, λογω εθισμού.

Αυτή η θεωρία της ανάγκης μας να πάρουμε τη <δόση μας> από γνώριμα συναισθήματα, επιβεβαιώνεται  από τη βιολόγο  Canndace Pert   η οποία μελέτησε τις ορμόνες πεπτίδια, και μαζί με άλλους ερευνητές ανακάλυψαν ότι κάθε φορά που βιώνουμε ένα συναίσθημα εκκρίνονται συγκεκριμένα πεπτίδια απτον εγκέφαλο, μπαίνουν στην κυκλοφορία τους αίματος, και  υπάρχει εθισμος, όπως καφεινη,ηρωινη, νικοτινη, κλπ….Κάθε φορά που βιώνουμε  την ίδια νοητική η συναισθηματική αντίδραση σ ένα συγκεκριμένο ερέθισμα, οι συνάψεις των  νευρώνων ενεργοποιούνται με τον ιδιο τρόπο δημιουργώντας  αυτό που ονομάζεται δίκτυο νευρώνων και έτσι μας προδιαθέτουν στις ίδιες  αντιλήψεις, και προκαταλήψεις. Είμαστε καλωδιωμένοι  με αυτά που έχουμε συνηθίσει… Θέλουμε;;;Αν ναι το συνεχίζουμε!!

 

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΜΑΖΑΣ


Δεν  αρέσει γιατί σκάβει μέσα, (ενδον σκαπτε)  αλλά είναι καλό για αυτογνωσία!

Οι καθοδηγητές των μαζών και τα μέσα τους, της πειθούς. (Αποσπάσματα από  ψυχολογία  των μαζών, GUSTAVE LE BON)

{{ Από τη στιγμή που  ένας ορισμένος αριθμός ζωντανών υπάρξεων συγκεντρώνονται , είτε πρόκειται για μια αγέλη ζώων, είτε για μια μάζα ανθρώπων, τοποθετούνται από ένστικτο, κάτω από την εξουσία ενός αρχηγού,  δηλαδή ενός καθοδηγητή.

Μέσα στις ανθρώπινες μάζες  ο καθοδηγητής παίζει ένα σημαντικό ρόλο. Η βουλησή του είναι ένας πυρήνας γυρω από τον οποίο  διαμορφώνονται και συνταυτίζονται οι απόψεις. Η μάζα  είναι μια αγέλη που δε μπορεί να κάνει χωρίς αφεντικό.Ο  Καθοδηγητής  υπήρξε κατ αρχήν  τις περισσότερες φορές, ενας καθοδηγούμενος υπνωτισμένος από την ιδεά της οποιας εγινε ο αποστολος. Οι καθοδηγητές δεν είναι τις περισσότερες φορές άνθρωποι της σκεψης,αλλα της δράσης. Είναι ελάχιστα οξυδερκείς, και δε θα μπορούσαν να είναι, γιατι η οξυδέρκεια οδηγεί στην αμφιβολία,.Στρατολογουνται αναμεσα σε αυτούς τους νευρωσικούς τους εξερεθισμένους τους ημι-παραφρονες που βαδιζουν στα όρια της τρέλας.Οσο παράλογη και να είναι η ιδεα που υπερασπίζονται, κάθε συλλογισμός αδυνατίζει εμπρός στη πεποίθηση τους. Τα άτομα που είναι συναθροισμένα σε μαζα,καθως χάνουν κάθε βούληση, στρέφονται προς αυτόν που την εχει..

Από καθοδηγητές οι λαοι,ποτε δεν εχουν  έλλειψη. Όμως ολοι οι καθοδηγητές δεν διαθέτουν τις δυνατές πεποιθήσεις που κανει τους αποστόλους.

Συχνά είναι επιτήδειοι ψευδορητορες, που δεν επιδιωκουν παρα τα προσωπικά τους συμφέροντα και προσπαθούν να πεισουν, κολακευοντας χαμηλα ένσικτα.

Η εξουσια των καθοδηγητών είναι πολύ δεσποτικη, και μάλιστα επιβαλλεται εξ αιτίας αυτου του δεσποτισμου.Στη διάρκεια μιας απεργίας  λεωφορείων στο Παρίσι,όταν σταμάτησαν τους καθοδηγητές, σταμάτησε και η απεργια.

Δεν είναι η ανάγκη της ελευθερίας που οδηγεί τις μαζες στην υπακοή, αλλα αυτή της υποτέλειας και αυτή εξουσιάζει πάντα τη ψυχή των μαζών.Η διψα τους για εξαρτηση και υπακοή, τους κανει να υποτάσσονται από ένστικτο σε αυτόν που ανακηρύσσεται το αφεντικό τους

Τα μέσα δράσης των καθοδηγητών, είναι η  διαβεβαιωση,η επαναληψη, η μεταδοση

Μέσα στις μαζες οι ιδέες, τα αισθήματα οι συγκινήσεις οι πεποιθήσεις διαθέτουν μια μεταδοτική δύναμη τόσο ισχυρή όσο των μικροβιων.Το ιδιο παρατηρείται και στα ζώα μεσα σε ένα σταυλο. Τη σύσπαση ενός αλογου μεσα σε ένα σταυλο, τη μιμούνται και άλλα άλογα μεσα στο σταυλο. Ενας φοβος κάποια κίνηση των προβάτων επεκτείνεται σε λίγο σε όλο το κοπαδι.Η μετάδοση των συγκινήσεων εξηγεί το αιφνίδιο των πανικών. Οι εγκεφαλικές συγχύσεις διαδίδονται επισης με τη μετάδοση. Γνωρίζουμε πόσο συχνή είναι η φρενοβλάβεια στους ψυχιάτρους. Γνωρίζουμε επίσης μορφές τρέλας, την αγοραφοβία για παράδειγμα που μεταδίδονται από τον άνθρωπο στα ζωα.Η μετάδοση μπορεί να πραγματοποιηθεί και από απσταση.Ομοιος με τα ζώα είναι και ο άνθρωπος,  που επηρεάζεται από επίδραση της μοδας. Ειτε πρόκειται για απόψεις, η για ιδέες, η για λογοτεχνικά πρότυπα, η για ενδυμασίες πόσοι μπορουν να απαλλαγούν απτην επιρροή της;  Με πρότυπα καθοδηγεί κανείς τις μάζες και όχι με επιχειρήματα. Σε καθε εποχή μικρός αριθμός ατομικοτητων επιβάλλουν τη δράση τους την οποία ο ασυνείδητος όχλος μιμείται. Αυτές οι ατομικότητας δεν πρέπει να παρεκκλίνουν απτις κατεστημένες ιδέες!

 

Το κύρος είναι στην πραγματικότητα είδος της γοητείας, που ασκεί στο πνεύμα μας ένα άτομο, ένα έργο η μια θεωρία. Αυτή η γοητεία παραλύει όλες μας τις κριτικές και γεμίζει τη ψυχή μας με θαυμασμό και σεβασμό. Τα αισθήματα που προκαλούνται τότε είναι ανεξήγητα. Το επίκτητο η πλαστό κύρος, είναι πιο διαδεδομένο!}}}

 

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016

ΦΙΛΛΕΛΗΝΙΚΟ ΚΛΙΜΑ!


Το  φιλελληνικό κλίμα πριν απτήν επανάσταση…. (Το παρελθόν δάσκαλος του παρόντος, και οδηγός του μέλλοντος…γιατι η ψυχή του ανθρώπου παραμένει ίδια μέσα στις χιλιετίες..παρα την άνδο της τεχνολογίας και τις αλλαγές στο χώρο)

Με τη γαλλική επανάσταση (1789),και με τη διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου πολίτη, οι  αλλαγές στις κοσμοθεωρίες  γίνονται  αντιληπτές  στην  ευρύτερη ευρωπαϊκή  κοινωνία.  Δημιουργούνται   εθνικές συνειδήσεις,   καθιερώνονται οι εθνικοί  ύμνοι,  και  καθορίζονται ως αξίες  οι όροι πατρίς, φιλοπατρία ,έθνος.  Ακολούθως γεννιέται και αναπτύσσεται ως κίνημα ο ρομαντισμός, ο οποίος είναι μια νέα   κοσμοθεωρία  αδρομερώς   εναντίον του ορθολογισμού. Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα  αυξάνεται το ενδιαφέρον των Ευρωπαίων για την Ελλάδα. Το ελληνικό γούστο κυριαρχεί παντού.   Όλα αναφέρονται στην τέχνη της Αρχαιότητας. Παράλληλα διαδίδεται η   όπερα, η οποία  αναφέρεται σε θέματα Αρχαίας τραγωδίας .  Ο Μότσαρτ  στο κλίμα αυτό, γράφει την πιο αρχαιοπρεπή του όπερα (Ιδομενεύς ,βασιλιάς της Κρήτης). Στα μέσα του 18ου αιώνα,   αφού μελετούν  τον ελληνικό  λαό και την εθνική του παράδοση,   εμφανίζονται  οι πρόδρομοι του φιλελληνισμού.

Οι δυο πρώτες δεκαετίες του 19ου αιώνα, είναι η χρυσή εποχή του περιηγητισμού στην Ελλάδα. Περιφέρονται στον ελληνικό χώρο από το αίσθημα της  αρχαιοφιλίας , και για να λάβουν μέρος σε ανασκαφές, Άγγλοι, Γάλλοι , Ιταλοί, Γερμανοί ,τους οποίους οι Έλληνες αποκαλούσαν <μιλόρδους>.Στις αρχές του αιώνα ο΄ Ελγιν, μεταφέρει στο Λονδίνο τα παρθενώνεια  γλυπτά .Ο 19ος αιώνας, είναι αιώνας  της αρχαιολογίας, των ανασκαφών , της  συνειδητοποίησης της έννοιας της κλασικής  πολιτιστικής κληρονομιάς. 

Η εξοικείωση με την ιστορία και τον πολιτισμό των αρχαίων προγόνων, αποτελούσε τώρα αναζήτηση  του συλλογικού πνεύματος ,και για πρώτη φορά έπαιρνε τέτοια έκταση μεταξύ των λαών , των Χριστιανών <Ρωμαίων> της Ανατολής. Η ελληνική γλώσσα η οποία αποτελούσε το μέσο έκφρασης αυτής της παράδοσης, ήταν η   πιο πειστική προϋπόθεση  για την ιστορική και πολιτισμική επιβίωση του ελληνικού λαού, παρά τις κοινωνικές ανακατατάξεις και την άλωση του χώρου, στον οποίο άνθησε ο ελληνικός πολιτισμός. Η έμφαση επομένως, έπρεπε να δοθεί  αρχικά  στη γλώσσα . Μόλις ξέσπασε η ελληνική επανάσταση, άρχισε να εμφανίζεται ένα σύνολο Ευρωπαίων εθελοντών, που επιθυμούσαν να βοηθήσουν εμπράκτως τον αγώνα  των Ελλήνων.

Όπως το περιγράφει ο στίχος του Παλαμά

«Ω παλληκάρια αλλόγλωσσα κι αλλόφυλα και ξένα/
Αλλά σαν απ' των σπλάχνων μας τα σπλάχνα φυτρωμένα!»