Σελίδες

Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΟΛΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ;


Πολλές φορές την ώρα που τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τα μαθήματα και αναγκάζονται να τα μάθουν, λένε σε τι θα μας χρησιμεύσει  το τάδε μάθημα; Και πολλοί γονείς δυστυχώς συμφωνούν μαζί τους.

Τα μαθήματα όλα διευρύνουν τη σκέψη. Βλέπει το παιδί τι υπάρχει, κ αποκτά ανοικτότητα. Ξέρει να εξετάζει ένα θέμα. Βλέπει π.χ. ότι διαφορετικά το ίδιο το εξετάζει η βιολογία, διαφορετικά η θεολογία, διαφορετικά η ιστορία. Ανοίγεται μπροστά του ένας καινούργιος κόσμος μέσα στον οποίο  βλέπει την απεραντοσύνη της γνώσης. Βιώνει ότι δε μπορεί να είναι απόλυτο σε κάτι, γιατί υπάρχει κάτι άλλο που το αναιρεί. Η επαφή με όλα τα μαθήματα του δομούν τη σκέψη , μαθαίνει ν αναλύει  και να συνθέτει, και να μη σκέπτεται μονοσήμαντα ,απλοϊκά όπως  συνήθως οι άνθρωποι που δεν έχουν έρθει σε επαφή με μαθήματα .  Η ενασχόληση  (δε λέμε εντρύφηση ) με κάθε μάθημα δομεί τη λογική ,την αντίληψη ,την κρίση ,τη νοημοσύνη!  Είναι απαραίτητα όλα τα μαθήματα  για να ωριμάσουν, εκτός απτη μάθηση και την πληροφορία  καθ αυτή. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν και οι γονείς, και να μη ρωτούν. -Τι να το κάνει αυτο το μάθημα;  Σμιλεύει τον εγκέφαλο για να μπορεί να αντιμετωπίσει τη ζωή!!

ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ;


Το λένε και πολλοί πτυχιούχοι γονείς, από Ελλάδα, Ευρώπη,  Αμερική ,που δεν έχουν  σφαιρική αντίληψη,..με θύματα  τα παιδιά.

Λένε. Έμενα με ενδιαφέρει μόνο το παιδί μου στα μαθήματα. Μεγαλύτερη αμορφωσιά από αυτό δεν υπάρχει. Εξηγώ.

Κατ αρχάς  το παιδί σου δεν είναι σε ένα βουνό μόνο του , αλλά ζει μέσα στις κοινωνίες η σε κοινότητες. Τα πάντα είναι σε συνάρτηση με κάτι άλλο. Όπως στη φυσική έχουμε το σύστημα αναφοράς.

Ο έλεγχος γραφει τον Μ.Ο. της τάξης για να δει πού ανήκει, το ύψος του στη χώρα που βρίσκεται κρίνεται αν είναι πάνω η κάτω απτο Μ.Ο.κλπ

Σε ενδιαφέρει  μόνο το παιδί σου, στο σπίτι σου. Για την υγεία του, για το φαγητό του, όχι στα θέματα της κοινωνικοποίησης. Ακόμα και στη ζούγκλα να ζει, αμιλλάται με τους πιθήκους για να ζήσει.

Κοινωνικοποίηση λέγεται, και μαθαίνουμε τα παιδιά να προσαρμόζονται στις κοινωνίες. π.χ. Στους γονείς μπορεί να αρέσει να πηγαίνει σε ένα σπίτι το μικρό παιδί του , ( τους το έχει πει  και κάποιος ψυχολόγος για να δουλεύει με ισόβιο πελάτη ), και να το κάνει λαμπόγυαλο, να το λέει και έξυπνο κλπ. Αν τα κάνει αυτά στην κοινωνία θα φάει τις σφαλιάρες του, οπότε δεν το προσαρμόζετε στις κοινωνίες, αλλά ικανοποιείτε το <εγώ> σας!

Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ -ΜΕΛΕΤΗ


Η μελέτη απαιτεί συγκέντρωση για να είναι αποτελεσματική

 

Έρευνα  έδειξε ότι η διάσπαση προσοχής προκαλεί προβλήματα <γνώσης> σε βάθος χρόνου. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Καλιφόρνιας αναφέρουν ότι αν κάποιος μελετά έχοντας ανοιχτή την τηλεόραση ή το ραδιόφωνο και γενικότερα έχοντας και κάπου αλλού στραμμένη την προσοχή του, η γνώση που θα λάβει θα είναι προσωρινή. Αυτό θα έχει επώδυνες συνέπειες, όταν θα προσπαθεί να ανασύρει από τη μνήμη του γνώση την οποία θα ξέρει ότι  την έχει επεξεργαστεί, αλλά θα αδυνατεί παρ΄ όλα αυτά να την επαναφέρει..!!!

 

 

(Ισότιμες ευκαιρίες στην εκπαίδευση. Νικος Τομαρας, Πατάκης 2010)

Κοινωνική και ατομική διγλωσσία.


Το πολυπολιτισμικό σχολείο.
Το σχολείο (λόγω μετακινήσεων των πληθυσμών ) μετατράπηκε από μονοπολιτισμικό σε πολυπολιτισμικό. Στα πλαίσια του πολυπολιτισμικού σχολείου,υπάρχει πληθώρα αλλοδαπών μαθητών που αντιμετωπίζει ουσιαστικά προβλήματα στην εκμάθηση και κατάκτηση της ελληνικής γλώσσας. Οι αλλοδαποί μαθητές γίνονται δίγλωσσοι ή και πολύγλωσσοι καθώς αναγκάζονται να κατακτήσουν τη γλώσσα- στόχο της χώρας στην οποία ζουν ως μετανάστες. Οι μαθητές αυτοί στην πλειονότητά τους έχουν χαμηλή σχολική επίδοση η οποία οφείλεται σε πολλούς παράγοντες.
Στη διεθνή βιβλιογραφία χρησιμοποιούνται οι όροι bilingualism και diglossia για να χαρακτηριστεί με τον πρώτο η διγλωσσία σε ατομικό επίπεδο και με το δεύτερο σε επίπεδο κοινωνίας (βλ. Ferguson 1959, Fishman 1975, 95 κ.ε) (Δαμανάκης, 2003,σελ. 90-93).Ο πρώτος όρος προέρχεται κυρίως από την ψυχολογία και την ψυχογλωσσολογία, ενώ ο δεύτερος από την κοινωνιολογία και την κοινωνιογλωσσολογία. Ο πρώτος όρος αναφέρεται στην ικανότητα του ατόμου να χρησιμοποιεί περισσότερες από μία γλώσσες, ενώ ο δεύτερος χαρακτηρίζει μια κοινωνία στην οποία χρησιμοποιούνται δύο γλώσσες ή εκφάνσεις της ίδιας γλώσσας.
Ο όρος bilingualism μπορεί να μεταφραστεί ως διγλωσσία και αναφέρεται στο άτομο που κατέχει και χρησιμοποιεί δύο γλώσσες, ενώ ο όρος diglossia μπορεί να μεταφραστεί ως διγλωσσικότητα και αναφέρεται στη διγλωσσία ως κοινωνικοπολιτισμικό φαινόμενο (Δαμανάκης, 2003, σελ.90-93).
Στην Ελλάδα υπάρχει ένας διαχωρισμός στις γλώσσες ( γλώσσες υψηλού κύρους π.χ. Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά και μη υψηλού κύρους π.χ. Αλβανικά, Βουλγάρικα).

Η γλώσσα είναι ο κύριος φορέας της σκέψης του ανθρώπου. Νοήματα και έννοιες, αισθήματα και συναισθήματα, ψυχοσύνθεση, νοοτροπία και στάση ατόμων και ομάδων έναντι του κόσμου ενσωματώνονται, μορφοποιούνται και εκφράζονται από τη γλώσσα του ανθρώπου. Ό,τι καλούμε νόηση υπάρχει και διυπάρχει μέσω της γλώσσας καθώς σκέψη και γλώσσα χωριστά η μία από την άλλη δεν υπάρχουν. Η στενή σχέση μεταξύ διανόησης και γλώσσας προϋποθέτει εξάλλου ότι ο διαφορετικός τρόπος σκέψης και θεώρησης του κόσμου από τα άτομα ορισμένης εθνικής γλωσσικής κοινότητας, έχει άμεση επίδραση στη διαμόρφωση της δομής της γλώσσας τους. Η γλώσσα απεικονίζει αναγκαστικά την πνευματική κατάσταση, τη νοοτροπία και την ιδιομορφία ενός έθνους. Έτσι εξηγείται κι η μεγάλη δυσκολία που εμφανίζει πάντοτε η κατανόηση μιας ξένης γλώσσας. Μαθαίνω μια ξένη γλώσσα δε σημαίνει απλά ότι μαθαίνω καινούργιες λέξεις ή δομές, αλλά κυρίως ότι μαθαίνω να βλέπω τον κόσμο μέσα από μια νέα γλωσσική οργάνωση και έκφρασή του, αυτήν ακριβώς, που ασυναίσθητα και βαθμηδόν αποκτούν τα άτομα μιας εθνικής γλωσσικής κοινότητας (Μπαμπινιώτης, 1979, σελ.34-36).Οι γλώσσες, όπως και οι άνθρωποι συγχρωτίζονται, και επηρεάζουν η μία την άλλη, κάποιες από αυτές υποχωρούν (γλωσσική μετακίνηση), άλλες κατορθώνουν να διατηρήσουν τη χρήση τους σε ορισμένους χώρους (γλωσσική διατήρηση), μερικές επεκτείνουν τους χώρους χρήσης τους( γλωσσική εξάπλωση),κάποιες εξαφανίζονται(γλωσσικός θάνατος), ενώ άλλες αναβιώνουν. Οι σχέσεις τους δεν είναι ποτέ σταθερές, όπως δεν είναι στατική και η γλώσσα, αλλά επηρεάζονται από τις πολιτικές, πολιτιστικές, οικονομικές, κοινωνικές, δημογραφικές και άλλες μεταβολές(Baker ,2001,σελ.. 99-106).
Η διγλωσσία ως ατομικό και κοινωνικό φαινόμενο.
Η διγλωσσία είτε ως ατομικό είτε ως κοινωνικό φαινόμενο συνδέεται με την
ταυτότητα των δίγλωσσων. Έτσι όταν δύο αλλόγλωσσες ομάδες έρχονται σε επαφή, η μία εκ των δύο θεωρείται υψηλού κύρους και συνήθως είναι η γλώσσα που χρησιμοποιεί η γλωσσική ομάδα που έχει εξουσία. Αυτό το φαινόμενο επηρεάζει τη θετική ή αρνητική στάση των ομιλητών. Μπορεί όμως η στάση των δίγλωσσων απέναντι στη μειοψηφούσα γλώσσα να μεταβληθεί από αρνητική σε θετική. Ένας δίγλωσσος συμμετέχει σε δυο πολιτισμούς ταυτόχρονα. Ο πολιτισμός του ανθρώπου, οι ιδέες του , τα ήθη, η κοινωνική οργάνωση κατακτάται, μεταβιβάζεται και δια- κοινωνείται κατά ένα μεγάλο μέρος του από τη γλώσσα. //

Τα παιδιά των μεταναστών συναντούν τις μεγαλύτερες δυσκολίες διπλής πολιτισμικής προσαρμογής: εξαιτίας του φόβου της απόρριψης προσπαθούν να ταυτιστούν με τους συνομήλικούς τους ερχόμενοι σε σύγκρουση με την οικογένειά τους (Σελλά- Μάζη ,2001,σελ. 47-51).
Στα μεταναστόπουλα κυρίως παρουσιάζεται το φαινόμενο της γλωσσικής απώλειας. Αυτά τα παιδιά συχνά διατρέχουν τον κίνδυνο να απεμπολήσουν τη μητρική τους γλώσσα, γιατί η ανώτερη γλώσσα υψηλού κύρους επικρατεί σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής τους, στο σχολείο, στο παιχνίδι, στην αγορά και έτσι καταλαβαίνουν πως αυτή τη γλώσσα οφείλουν να ξέρουν, γιατί έχει ισχύ. (Baker, 2001,σελ. 150-151).


 

 

Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2017

ΡΥΠΑΝΣΗ ΥΔΑΤΩΝ


Επιπτώσεις ρύπανσης των υδάτων.

Υδρογονάνθρακες πετρελαίου

Δημιουργώντας ένα στρώμα στην επιφάνεια του νερού εμποδίζουν τη φωτοσυνθετική διαδικασία, αποφράσσουν τα βράγχια των ψαριών προκαλώντας ασφυξία ,και προκαλούν βλάβες στα πουλιά που θα έρθουν σε επαφή με την πετρελαιοκηλίδα. Όταν διασπώνται καταβυθίζονται καταστρέφοντας τους βενθικούς οργανισμούς, και εμποδίζουν τους ζωικούς οργανισμούς του βυθού στην εξεύρεση τροφής και την αναπαραγωγή τους. Το μέρος των πετρελαιοειδών που καταλήγει στις ακτές τις καλύπτει προσβάλλοντας τη χλωρίδα δημιουργώντας σοβαρές επιπτώσεις στην αλιεία και τον τουρισμό! (Φυσικό και Ανθρωπογενές περιβάλλον Ανδρεαδάκης κ.α. Τόμος Β2 Πάτρα 1999).

Επιλέγουμε ψάρια..

Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2017

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΔΥΣΛΕΞΙΑ


Εχει το παιδί  καλό βαθμό Συγκεντρωσης;

Αν εχει μπορει  να μαθει πολλα. Αν όχι;

Πίσω από διαταραχές στη συγκέντρωση μπορεί να κρύβονται και άλλες δυσλειτουργίες του εγκεφάλου, οι οποίες οδηγούν σε χρόνιες αποτυχίες στο σχολείο και δημιουργούν στρες στο παιδί. Αρκετά συχνά, σύμφωνα με τον ψυχολόγο Χέλμουτ Βάϊρετερ από την Ουλμ, η έλλειψη προσοχής οφείλεται σε κάποια μαθησιακή διαταραχή. Ένα τέτοιο έλλειμμα στη σκέψη σχετίζεται ενίοτε με την εξέλιξη του ατόμου, που αφορά κατά κανόνα μεμονωμένους τομείς. Πρόκειται για τη λεγόμενη μερική διαταραχή απόδοσης. Για παράδειγμα , ένα παιδί μπορεί να δυσκολεύεται στην αριθμητική , παρόλο που μπορεί να διαβάζει καλά, και γενικά να συμμετέχει στο μάθημα ενεργώς. Σύμφωνα με στατιστικές , 3,5% των παιδιών στη Γερμανία αντιμετωπίζουν πρόβλημα στους αριθμητικούς υπολογισμούς, παρουσιάζουν μειωμένη κατανόηση των αριθμών, και των ποσοτήτων, αν και ανήκουν στο μέσο όρο ευφυΐας. Στην πρόσθεση και στην αφαίρεση στον πολλαπλασιασμό και στη διαίρεση, συχνά προσπαθούν να απομνημονεύσουν αριθμούς και τύπους. Όταν λίγο όμως αλλάξει η άσκηση δε δουλεύουν με τα νέα δεδομένα και απογοητεύονται.. Στο σχολείο η αδυναμία γίνεται φανερή μεταξύ τρίτης και πέμπτης τάξης . Οι αποτυχίες  προκαλούν άγχη αποτυχίας, και σωματικά συμπτώματα όπως αϋπνία ή άνορεξία. Η νευρικότητα και στο στρες εκδηλώνονται επίσης υπό μορφή ισχυρών διαταραχών στη συγκέντρωση . Πιο γνωστή απτην αδυναμία με τους αριθμούς είναι η αδυναμία στο διάβασμα και στο γράψιμο και

- η δυσλεξία-.4-8% των παιδιών σχολικής ηλικίας πάσχουν απ αυτήν την μερική διαταραχή στην απόδοση, παρόλο που πολλές φορές ξεπερνούν τον μέσο όρο ευφυΐας.. Τα αγόρια που γενικά υστερούν λεκτικά σε σχέση με τα κορίτσια, παρουσιάζουν τη διαταραχή με τετραπλάσια συχνότητα από ότι τα κορίτσια Η δυσλεξία μπορεί να εκδηλωθεί με διαφορετικούς τρόπους. Μερικά παιδιά κόβουν τις λέξεις, άλλα μπερδεύουν τα γράμματα , ενώ στο διάβασμα πολλά παιδιά δυσκολεύονται να μετατρέψουν τη λέξη σε εικόνα που βλέπουν στο χαρτί. Μπορεί και να μη καταλαβαίνουν τις ερωτήσεις στα μαθήματα , κάτι που δυσκολεύει την πρόοδο τους στο σχολείο. Εξ αιτίας αυτής της διαταραγμένης αντίληψης τους, τα δυσλεκτικά παιδιά δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν στην εργασία τους .Χρειαζεται  να επινοηθουν πολλοι τροποι για να τα κανεις αυτά τα παιδια να συγκεντρωνονται , ώστε να θελουν να ακουσουν και να δουν κατι σχετικο με τη μαθηση.