Σελίδες

Δευτέρα 31 Μαρτίου 2025

ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΝΟΣΟΛΟΓΙΑ, ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΟΜΙΛΙΑΣ

 

ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΝΟΣΟΛΟΓΙΑ

ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΟΜΙΛΙΑΣ

Ηχολαλία- Παλιλλογία- Παλιλλαλία

Στην ηχολαλία, ο ασθενής επαναλαμβάνει, επαναληπτικά και επίμονα, λέξεις ή φράσεις του συνομιλητή του. Παλιλλογία είναι η επανάληψη των λέξεων που λένε άλλοι. Δεν ταυτίζεται με την ηχολαλία, η οποία παρατηρείται κυρίως στις ψυχωσικές διαταραχές, ενώ η παλιλλογία εντάσσεται στα τικς. Η παλιλλαλία χαρακτηρίζεται από καταναγκαστική επανάληψη μιας φράσης ή λέξης την οποία ο ασθενής επαναλαμβάνει με συνεχώς αυξανόμενη συχνότητα, με ταυτόχρονη μείωση της έντασης της φωνής μέχρι του σημείου να μην ακούγεται ήχος, αν και ο ασθενής συνεχίζει να κινεί τα χείλη του (αφωνική παλιλλαλία). Δεν υπάρχουν διαταραχές στην ικανότητα χειρισμού της γλωσσολογικής και συμβολικής πλευράς της επικοινωνίας. Εμφανίζεται συνήθως σε ασθενείς με μετεγκεφαλιδικό παρκινσονισμό, στη νόσο Alzheimer και στην ψευδοπρομηκική παράλυση.

Λεκτική εμμονή Κατά τη λεκτική εμμονή (perseveration), ο ασθενής επαναλαμβάνει πολλές φορές την ίδια λέξη, φράση ή ιδέα. Παρατηρείται στους μανιακούς συχνότερα απ’ ό,τι στους σχιζοφρενείς και σπάνια και σε φυσιολογικά άτομα (Andreasen, 1979). Παρατηρείται επίσης στην προχωρημένη νόσο Parkinson και σε πάσχοντες από βλάβες του μετωπιαίου λοβού.

ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΝΟΣΟΛΟΓΙΑ. ΕΝΟΙΑ ΤΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΝΟΣΟΥ

 

ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΝΟΣΟΛΟΓΙΑ

Η έννοια της ψυχικής νόσου.

Το μειονέκτημα της αδυναμίας ορισμού της υγείας και της χρησιμοποίησης της έννοιας της νόσου για την κατανόησή της, γίνεται ακόμη μεγαλύτερο στην Ψυχιατρική, στην οποία το θεμελιώδες ερώτημα που τίθεται σε θέματα μελέτης της ανθρώπινης ψυχοπαθολογίας, η διάκριση μεταξύ παθολογικού και φυσιολογικού, είναι εξόχως πολυπλοκότερο απ’ ό, τι στη σωματική Ιατρική. Είναι μυστηριώδη τα σύνορα μεταξύ υγείας και νόσου, αλλά περισσότερο μυστηριώδη είναι τα σύνορα μεταξύ ψυχικής υγείας και ψυχικής νόσου.

Η κλασική ελληνική αντίληψη της ψυχικής νόσου συνίστατο στην πίστη ότι η τρέλα είχε υπερφυσικές αιτίες και ότι την προκαλούσαν δύο φοβερές θεές, η Μανία και η Λύσσα, σταλμένες από τους θεούς. Η ιουδαϊκή αντίληψη για την αιτιοπαθογένεια της ψυχικής νόσου είναι, επίσης, καθαρά θεοκρατική, αφού «Ο Θεός θα τιμωρήσει εκείνους που παραβιάζουν τις εντολές του με τρέλα, τύφλωση (πραγματική ή πνευματική;) και σταμάτημα της καρδιάς». Η ιπποκρατική Ιατρική, αποδίδοντας τις ψυχικές νόσους, όπως όλες τις νόσους, σε ανισορροπία των τεσσάρων χυμών του σώματος, εγκαινίασε την απόσπαση της αιτιοπαθογένειας από θεοκρατικές αντιλήψεις και έδωσε μια ώθηση στην ιατρική σκέψη, οι συνέπειες της οποίας συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Η αντίληψη των Τριών Κόσμων των Popper και Eccless (1977), αν και προσδίδει ενδιαφέρουσα διάσταση στη μελέτη των ψυχικών και ψυχιατρικών φαινομένων, παρά το ότι δεν έχει αξιοποιηθεί σοβαρά όπως φαίνεται στη βιβλιογραφία, δεν παύει να είναι μια φιλοσοφική και ιδεολογική εκδοχή του ζητήματος, ίσως η τελευταία, καθώς η απόλυτη αθεωρητικοκρατία κυριαρχεί σήμερα στην Ιατρική και στην Ψυχιατρική.

Το ψυχικώς φυσιολογικό και το ψυχοπαθολογικό έχουν διαφορετικές όψεις, αναλόγως της σκοπιάς από την οποία θα εξεταστούν. Υπάρχουν ποικίλα κριτήρια αξιολόγησής τους, με την έννοια ότι ο φυσιολογικός άνθρωπος διαθέτει ένα συνολικό προφίλ διά του οποίου εκφράζονται μια σειρά ιδιότητες. Η αντοχή και η προσαρμοστικότητα σε δυσφοριογόνες καταστάσεις και στην ψυχοκαταπόνηση, η συμμετοχή στις δραστηριότητες της κοινωνικής ζωής, ο τρόπος που εκφράζεται η σεξουαλική επιθυμία και το είδος του σεξουαλικού αντικειμένου που επιλέγεται, ο βαθμός αυτοεκτίμησης και αισιοδοξίας σε συνάρτηση και με τις περιστάσεις, ο βαθμός ανεξαρτησίας στις διαπροσωπικές σχέσεις αλλά και στις σχέσεις με την εξουσία, η ικανότητα οργάνωσης και ελέγχου του εαυτού και του περιβάλλοντος και λήψης αποφάσεων πάνω στις προβληματικές καταστάσεις που δημιουργούνται, ώριμοι μηχανισμοί άμυνας (χιούμορ, προβλεπτικότητα, αλτρουισμός, δυνατότητα στέρησης) είναι ενδιαφέρουσες και οπωσδήποτε αξιολογήσιμες ιδιότητες. Ωστόσο, και αυτές είναι ρευστές και επαμφοτερίζουσες. Για παράδειγμα, ο σχιζοφρενής είναι αποσυρμένος από την κοινωνική ζωή, αλλά κάθε αποσυρμένος από την κοινωνική ζωή δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι είναι ψυχικώς ασθενής και μάλιστα σχιζοφρενής.

Κοινωνική διάσταση της ψυχοπαθολογίας


Η νόσος ως βλάβη

Η βάση αυτής της άποψης έγκειται στο ότι κάθε νόσος έχει μία αιτία που λειτουργεί ως αναγκαία και ικανή συνθήκη για την πρόκλησή της και καταλήγει στη διαμόρφωση μιας βιολογικής βλάβης. Το πλεονέκτημα αυτής της προσέγγισης είναι ότι παρέχει ένα αντικειμενικό και συχνά αξιόπιστο κριτήριο, το οποίο δεν εξαρτάται από τις ρευστές και αστάθμητες προτιμήσεις της κοινωνίας, ούτε από τις θεραπευτικές μόδες της εκάστοτε εποχής, και ταυτοχρόνως ενσωματώνει τουλάχιστον μια μερική ερμηνεία των συμπτωμάτων του ασθενούς.

Το μειονέκτημα είναι ότι ψυχοπαθολογικές καταστάσεις των οποίων η βιολογική βλάβη είναι ακόμη άγνωστη δεν μπορούν, σύμφωνα με αυτή την προσέγγιση, να θεωρηθούν νόσοι. Ένα άλλο μειονέκτημα είναι ότι δεν είναι πάντοτε σαφές τι είναι αυτό που στοιχειοθετεί μια βλάβη, πού τελειώνει το φυσιολογικό και πού αρχίζει το παθολογικό. Καθώς, όμως, γινόταν φανερό ότι μια μεγάλη ομάδα αλληλεπιδρώντων παραγόντων,


εσωτερικών και εξωτερικών, συνέβαλλαν στην ανάπτυξη της νόσου, προέκυψε η ανάγκη χαρακτηρισμού κάποιου παράγοντα ως αιτιολογικού και των υπολοίπων ως «παραγόντων που συμβάλλουν στην επιδείνωση», πράγμα που ενέχει σοβαρά στοιχεία αυθαιρεσίας. Κατά τη δεκαετία του ’60, η έννοια της «βλάβης» και της συνοδού της, της μίας αιτίας, είχε σχεδόν τελείως απαξιωθεί (Kendel, 1975). Η προσπάθεια ένταξης και ερμηνείας της ψυχικής νόσου μέσα σε αποκλειστικώς βιολογικά πλαίσια έχει αποτύχει παταγωδώς, παρά τις προσπάθειες που γίνονται κάθε φορά που εμφανίζονται καινούργιες επιστημονικές μέθοδοι έρευνας, τεχνικές και βιολογικές θεραπείες. Η στατιστική διάσταση της ομαλότητας εκφράζει αυτό το οποίο συναντάται στην πλειονότητα του πληθυσμού και ανταποκρίνεται στον μέσο όρο, δηλαδή αντανακλά την κλασική κωδωνοειδή βιολογική κατανομή της υπό μελέτη ψυχικής ιδιότητας ή του ψυχιατρικού συμπτώματος. Οτιδήποτε βρίσκεται στα άκρα αυτής της καμπύλης δεν είναι φυσιολογικό. Το πόσο είναι δυνατόν να παραπλανήσει το στατιστικό κριτήριο φαίνεται από την κατανομή της ευφυΐας στον γενικό πληθυσμό, όπου τόσο οι διανοητικώς καθυστερημένοι όσο και οι υπερευφυείς βρίσκονται στα άκρα της καμπύλης και επομένως οι υπερευφυείς πληθυσμοί θα έπρεπε να χαρακτηριστούν ως παθολογικοί μαζί με τους διανοητικώς καθυστερημένους.


Μοντέλα ερμηνείας της υγείας και της νόσου

Τα σύγχρονα επιστημονικά μοντέλα ερμηνείας της αιτιοπαθογένειας της ψυχικής υγείας και της νόσου είναι δύο, το βιοϊατρικό και το βιοψυχοκοινωνικό. Με την προοδευτική ωρίμανση της Ψυχιατρικής κατά τα τέλη του 19ου αιώνα, άρχισαν να κυριαρχούν θεωρίες σωματικές, κληρονομικές και κοινωνικοπολιτιστικές στο πλαίσιο της προσπάθειας για την οργάνωση μιας συγκροτημένης αντίληψης περί την αιτιοπαθογένεια, τη θεραπεία και την ερμηνεία των ψυχιατρικών διαταραχών. Η μεταξύ τους αντιπαλότητα ήταν ισχυρή και, καθώς ήταν συναρτημένες με τις τρέχουσες πολιτικοφιλοσοφικές ιδεολογίες, οι οπαδοί της μιας θεωρίας απέκλειαν τις άλλες, πολλές φορές με φανατισμό. Σήμερα, παρά το ότι τείνουν να συγχωνευθούν σε ένα βιοψυχοκοινωνικό σύστημα ερμηνείας των ψυχιατρικών νόσων, υπάρχουν ακόμη δυσκολίες στη συνεργασία μεταξύ της κλασικής κλινικής Ιατρικής και της βιοψυχοκοινωνικής προσέγγισης.


Οργανικά ψυχοσύνδρομα και άνοιες (F00–F09) Περιλαμβάνονται:  άνοια στη νόσο Alzheimer,  αγγειακή άνοια,  άνοια σε άλλα νοσήματα που ταξινομούνται αλλού,  μη καθορισμένη άνοια,  οργανικό αμνησιακό σύνδρομο που δεν προκαλείται από αλκοόλ και άλλες ψυχοδραστικές ουσίες,  παραλήρημα που δεν προκαλείται από αλκοόλ και άλλες ψυχοδραστικές ουσίες,  άλλες ψυχικές διαταραχές που προκαλούνται από εγκεφαλική βλάβη και δυσλειτουργία και από φυσική νόσηση,  διαταραχές της προσωπικότητας και της συμπεριφοράς που οφείλονται σε εγκεφαλικό νόσημα, εγκεφαλική βλάβη και δυσλειτουργία, και  μη καθορισμένες οργανικές ή συμπτωματικές ψυχικές διαταραχές. BLOOG

Κυριακή 30 Μαρτίου 2025

ΟΥΤΟΠΙΚΟΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ. ΜΑΡΞ ΣΥΝΟΠΤΙΚΆ . ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΠΟΤΥΧΙΑ

 

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ. 

ΟΥΤΟΠΙΚΟΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ. ΜΑΡΞ ΣΥΝΟΠΤΙΚΆ . ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΠΟΤΥΧΙΑ

Οι τρεις βασικοί εκπρόσωποι του **ουτοπικού σοσιαλισμού είναι ο Σαιν Σιμόν, ο ΄Οουεν και ο Φουριέ. Η ουτοπική σκέψη του 19ου αιώνα αντιτίθεται από την αντίστοιχη του 18ου, διότι έχει πιο δυναμικό κοινωνικό χαρακτήρα και κοινωνικό ριζοσπαστισμό που εκφράζεται από τη <συνομωσία των ίσων> και ήταν ένα βασικό στοιχείο έμπνευσης για τις επαναστάσεις του 1830.Οι ουτοπιστές δεν είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ούτε και γνώσεις των οικονομικών καταστάσεων. Τους απασχολούσαν κυρίως οι ψυχολογικές απόρροιες της βιομηχανικής κοινωνίας και της ιδιοποίησης των αγαθών. Βασική πηγή της ουτοπικής σκέψης υπήρξε ο Ρουσσώ. Έκανε μια πολιτική κριτική που άσκησε μεγάλη επίδραση στη σοσιαλιστική σκέψη. Τα ουτοπικά οράματα του 18ου αιώνα αποτέλεσαν σημεία αναφοράς για τη μετέπειτα επαναστατική σκέψη.

Ο Σαιν Σιμόν καταγόταν από ευγενή οικογένεια αλλά δεν ήταν εύπορος. Έγραψε πολλά έργα σε περιοδικά όπου διατύπωσε απόψεις του, αλλά στο έργο του η <νέα χριστιανοσύνη> έθεσε τα θεμέλια της κοσμικής θρησκείας και έγινε το υποκατάστατο της θρησκείας για το λαό. Αναλύει την ιστορία ως μια μετάβαση από τις αριστοκρατικές κυρίαρχες τάξεις στην κυριαρχία των επιστημόνων και των βιομηχάνων. Θεωρεί ότι η ρωμαιοκαθολική ηθική που κυριαρχούσε κατά τον Μεσαίωνα είχε πλέον αντικατασταθεί από τα επιστημονικά επιτεύγματα. Χρησιμοποίησε πρώτος τον όρο βιομηχανοποίηση για να περιγράψει τη νέα τάξη πραγμάτων. Θεωρεί ότι η κοινωνία βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο από τον 15ο αιώνα, και προσπαθεί να αποκαταστήσει μια ισορροπία.

Ερμηνεύει την ευρωπαϊκή ιστορία μετά την γαλλική επανάσταση σαν μια σύγκρουση ιδιοκτητών και μη ιδιοκτητών, έχουσα ως ενδιάμεσους τους επιστήμονες. Τα όραμα του είναι ένα περίεργο μείγμα καπιταλισμού, πρωτογόνου κομμουνισμού και τεχνοκρατισμού.

Βασικά στοιχεία **επιστημονικού σοσιαλισμού

Ο Μαρξ άσκησε μεγάλη κριτική στο πρόγραμμα που εξέδωσε το κομμουνιστικό κόμμα, καθώς και στην αρχή της δικαιοσύνης ως ανταμοιβής, ανάλογα με την απόδοση η την εργασία γιατί θεωρεί ότι αυτή η αρχή ,είναι η αρχή της ισότητας. Εκλαμβάνει τα άτομα ως ίσα στην εργασία τους, αν και σε άλλα πεδία μπορεί να είναι ανόμοια. Οι ιδρυτές του Μαρξισμού επέκριναν τον ουτοπικό χαρακτήρα του πρώιμου σοσιαλισμού. Για τον Μαρξ ο άνθρωπος μπορεί να δημιουργήσει τη ζωή του μόνο στο πλαίσιο των υλικών συνθηκών. Δε λαμβάνονται υπ όψιν στο μαρξισμό ούτε ο πολιτισμός, ούτε η θρησκεία ούτε οι ιδέες. Μόνο η ύλη. Οραματιζόταν ότι θα δώσει τα πνευματικά εφόδια στην τάξη που θα ανέτρεπε το καπιταλιστικό σύστημα. Ένα απ αυτά τα εφόδια ήταν το κομμουνιστικό μανιφέστο το πιο διάσημο και προπαγανδιστικό φυλλάδιο στην ιστορία των ιδεών.

Ο Μαρξ προσπάθησε να κατευθύνει μέσα από την οργάνωση, την εργατική τάξη στην ιστορική αποστολή της που ήταν η ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος. Οι ελπίδες του ήταν στραμμένες στις καπιταλιστικές οικονομίες και κυρίως στην Αγγλία. Θεωρούσε ότι θα ήταν οι πρώτες που θα αντιδρούσαν σ αυτά που ζούσαν. Μετά όμως τις απανωτές ήττες των κοινωνικών κινημάτων, έβλεπε με δισταγμό τη δύναμη της υπανάπτυκτης Ρωσίας εναντίον του καπιταλισμού, και αυτό ήταν κάτι που ερχόταν σε αντίθεση με τις αναλύσεις του.

**Συγκλίσεις και αποκλίσεις

Αυτοί που έκλιναν προς τον μαρξισμό κατήγγειλαν την καπιταλιστική εκμετάλλευση. Υπερασπίστηκαν την κοινωνικοποίηση της ιδιοκτησίας, και την ισότητα των δυο φύλων. Έδωσαν έμφαση στη σεξουαλική απελευθέρωση. Ένας απ αυτούς ο Αλαφαντέν μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα αρνήθηκε τα αυστηρά ήθη της κοινωνίας, και συνέδεσε το θέμα της κοινωνικής απελευθέρωσης ,με μια οξεία κριτική την οποία περιγράφουν οι μαρξιστές. Κάτι ανάλογο με τους μαρξιστές ήταν ο ουτοπιστής ΄Οουελ, ο οποίος εξαπέλυσε μια ανηλεή κριτική κατά της θρησκείας, και όπως και άλλοι γάλλοι ομοϊδεάτες του την συνύφαινε με την κατάργηση του θεσμού της οικογενείας. Υποστήριξε επίσης ότι οι μηχανές βρίσκονται σε ανταγωνιστική σχέση με τους εργάτες, τους όποιους εκτοπίζουν ανάλογα με τους μισθούς τους. Η κατάσταση αυτή που δημιουργείται είναι αντίθετη με την ισορροπία της αγοράς. Προσπάθησε να δημιουργήσει μια κομμουνιστική κοινότητα, αλλά καταστράφηκε οικονομικά και οι ιδέες του δεν εφαρμόστηκαν στην πράξη.

Ο Σαιν Σιμόν όπως και οι μαρξιστές, τονίζει περισσότερο ότι παντού και πάντοτε εκείνο που τον ενδιαφέρει περισσότερο είναι η τύχη της πιο πολυάριθμης φτωχής τάξης. Διατυπώνει την αρχή πως όλοι οι άνθρωποι πρέπει να εργάζονται. Θεωρείται κατά παράδοση ο πρωτοπόρος ουτοπικός σοσιαλιστής αν και η σκέψη του είναι στην πραγματικότητα επαμφοτερίζουσα. Οι μαθητές του έγιναν σοσιαλιστές, τεχνολόγοι και κεφαλαιούχοι η βιομήχανοι.
Οι ουτοπιστές αντίθετα με τους επιστημονικούς σοσιαλιστές που έβλεπαν την αντιμετώπιση της ανεργίας ως κάτι προγραμματισμένο και μεθοδευμένο, είδαν την ανεργία ως πρόσκαιρο φαινόμενο, και πίστευαν ότι οι συνθήκες της αγοράς θα αποκαταστήσουν την ισορροπία.

Ο Αλαφαντέν αντιτέθηκε στη μονογαμία, υπεραμύνθηκε του διαζυγίου και προπαγάνδισε υπέρ της έκφρασης των συναισθημάτων και του ελεύθερου έρωτα, ενώ έδινε έμφαση στη σεξουαλική απελευθέρωση. Δεν υπήρχε κάποιο ανάλογο πλαίσιο στους μαρξιστές σ αυτό το πεδίο.

Οι Σαιν Σιμονιστές κάπως αντίθετα με τους μαρξιστές, ερμήνευσαν την ιστορία ως προοδευτική διαδικασία εξανθρωπισμού .Δεν ασχολήθηκαν σοβαρά με τις ποινές , τα εγκλήματα, και την απονομή της δικαιοσύνης, διότι αντίθετα με τους ορθολογιστές επιστημονικούς σοσιαλιστές, εκείνοι έβλεπαν με αισιοδοξία το μέλλον και όλα αυτά έπαυαν να αποτελούν πρόβλημα.

Από τους ουτοπικούς, κατά τον Φουριέ η αντίθεση πολιτισμού και φύσης είναι αγεφύρωτη. Κατά αυτόν ολόκληρο το οικοδόμημα πρέπει να καταστραφεί, γιατί στηρίζεται αβάσιμα. Οραματίστηκε μικρές και περιεκτικές μονάδες, στις οποίες τα άτομα θα απολαμβάνουν τα πάθη τους, κάτι που δεν ενστερνίζονται οι μαρξιστές. Οι ιδέες του Φουριέ αναβίωσαν τη δεκαετία του 1960 από το φοιτητικό κίνημα της εποχής

Ο ΄Οουεν ήταν ένας από τους επιτυχημένους καπιταλιστές της εποχής με πολύ κερδοφόρες επιχειρήσεις στη διάρκεια των ναπολεόντειων πολέμων. Βασική του ιδέα είναι η επίδραση των περιστάσεων και του περιβάλλοντος στη διαμόρφωση του ανθρώπινου χαρακτήρα.

Οι μαρξιστές ισχυρίζονταν τη διάσημη θεωρία της υπεραξίας, ότι ο καπιταλιστής δεν αγοράζει τα προϊόντα της εργασίας του εργάτη σε φθηνότερη τιμή από ότι πωλεί στην αγορά.

Δεν εξαπατά τον εργάτη. Συνάπτει ένα συμβόλαιο κατά το οποίο ο καπιταλιστής δεν αγοράζει την εργασία ούτε τα προϊόντα της. Αγοράζει την εργατική δύναμη του εργάτη.. Αυτή αποτελεί εμπόρευμα όπως όλα τα εμπορεύματα που υπάρχουν για να χρησιμοποιούνται. Σύμφωνα με τον Cohen ο εργάτης δεν παράγει υπεραξία αλλά παράγει κάτι που έχει αξία..Μπορεί δηλαδή κατά αυτούς να υπάρχει εκμετάλλευση χωρίς να υπάρχει υπεραξία. Η αξία δεν καθορίζεται από την τιμή του προϊόντος, αλλά από άλλους παράγοντες όπως η ζήτηση του..Η ριζοσπαστική σκέψη αναπτύχτηκε κατά τη γαλλική επανάσταση

Ο όρος αλλοτρίωση που χρησιμοποιούσαν οι εγελιανοι και ο Μαρξ εμπεριέχει την αντίληψη της κοινωνίας ως εστίας του ανθρώπου, και όχι μόνο για χώρο άσκησης των δραστηριοτήτων του

Ο Μαρξ επανέρχεται με λιγότερο ουτοπική διάθεση στο ζήτημα του καταμερισμού της εργασίας και το συνδέει με την κοινωνική δικαιοσύνη. Οι σαινσιμονιστες σε αντίθετο πλαίσιο με τους μαρξιστές, έχουν το κοινό ότι δεν παρουσιάζονται ως εκπρόσωποι των συμφερόντων του προλεταριάτου. Όπως οι φιλόσοφοι του Διαφωτισμού έτσι και αυτοί, δε θέλουν να ελευθερώσουν μια ορισμένη τάξη, αλλά ολόκληρη την ανθρωπότητα.
{{E. J . HOBSBAWM . Η εποχή των επαναστάσεων (Μορφωτικό ίδρυμα εθνικής τραπέζης. Αθήνα 2002.-Μολυβας . Ειδικά θέματα ευρωπαϊκού πολιτισμού. Τόμος Β Πάτρα 2002}}



Ο Τσιπρας στο Χάρβαρντ, μίλησε σε 17 άτομα.

 

Ο Τσιπρας στο Χάρβαρντ, μίλησε σε 17 άτομα. Τι συμφέρον έχει το Πανεπιστήμιο αυτό να καλεί αγράμματους και διαταραγμένους;

Μήπως για να δείξει οτι και οι αγράμματοι που διαβάζουν ο,τι τους έχουν γράψει, μπορούν να πανε εκεί, γιατί δε θέλει να χάσει πελατεία;

Δε ξεφτιλίζεται έτσι;

Τελικά σήμερα, δεν έχει σημασία τι θα τελειώσεις. Έχει σημασία το πώς. Αν το κάνεις με τα χρήματα του μπαμπά σου για να δειχτείς, αν το κάνεις από διπολική διαταραχή στο στάδιο της μανίας , αν το κάνεις γιατί σου λείπει κάτι άλλο , δεν έχεις αποκομίσει τη γνώση που πρέπει για να ανυψωθείς. Μια επιδερμίδα είναι.



Η άλλη τελείωσε στα 22 της φιλοσοφική και δεν ξέρει τι λέει ο Πλάτωνας, Πως να αποκτήσει θεώρηση φιλοσοφική. Μια επίδειξη είναι.

Πολλά άτομα διαβάζουν ενα βιβλίο, άλλα καταλαβαίνει το ένα και άλλα το άλλο. Το ίδιο με ταινίες. Το ίδιο με Πανεπιστήμια κλπ. ΤΙ ΞΕΡΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΚΑΙ ΠΩΣ ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΣ.

Εσύ ζηλεύεις, φθονείς, η νομίζεις ότι σε ζηλεύουν όλοι;

 

Εσύ ζηλεύεις, φθονείς, η νομίζεις ότι σε ζηλεύουν όλοι;

Τα συμπλέγματα κατά τον Γιουνγκ

Ο Jung αντιλαμβάνεται την έννοια του συμπλέγματος ως μια δίνη ενέργειας που γεννιέται στο ασυνείδητο , λόγω κάποιας δυσαρμονίας, κάποιας δυσάρεστης κατάστασης στη ζωή του ατόμου. Τα συμπλεγμένα μπορούν να θεωρηθούν ως πρόκληση η απαιτητικά εμπόδια και δεν είναι κατ ανάγκη αρνητικά,(μπορει να ωθησουν το ατομο σε ανώτερες πνευματικές ατραπούς) παρόλο που οι επιπτώσεις τους ,μπορεί να είναι. Τα συμπλέγματα που μπορεί να προκύψουν είναι τόσο διαφορετικά, όσο και η ανθρωπινή εμπειρία . Ο Jung έδινε ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία των συμπλεγμάτων όπως φαίνεται απο τη δήλωση του οτι < ο βασιλικός δρόμος για το ασυνείδητο δεν είναι το όνειρο ( όπως είχε δηλώσει ο Freud ) αλλα το σύμπλεγμα , το οποίο είναι ο αρχιτέκτονας των ονείρων, αλλά και των συμπτωμάτων>

Όλοι οι άνθρωποι ζηλεύουν κάτι που δεν έχουν, αλλά το 99% λέει ότι δε ζηλεύει. Για να μη ζηλεύει, πρέπει να έχει μεταφυσική παιδεία, να ξέρει την Αποστολή του,το κάρμα του , και να μη μένει επιδερμικά ,στο φαινεσθαι των ατόμων και των οικογενειών. Μέσα κρύβονται πολλά απωθημένα τραύματα, κομπλεξιλίκια τα οποία χρήζουν ψυχοθεραπείας.

Τα ζώα στη φύση επίσης ζηλεύουν , τρώγονται μεταξύ τους και αγωνίζονται για την κυριαρχία. Ζηλεύουν επίσης και τα μικρά παιδιά του νηπιαγωγείου. Είναι στη φύση του ανθρώπου, και θέλει ψυχοεκπαιδευση Ο άνθρωπος ως το τελειότερο δημιούργημα , έχει συνείδηση και ψυχικό πολιτισμό, και πρέπει να εκμεταλλεύεται αυτή τη ζήλεια για την αυτοβελτιωση και την ανύψωση του.

Το κακό είναι να μη μετατραπεί σε φθόνο, και βλάψει τον συνάνθρωπο. Μπορει να συμβαίνει και σε άτομα που είναι αγαπητά σε όλους, που δείχνουν πολύ ευγενικά με τις λέξεις τους, και μέσα τους να βράζουν. Άλλοι το δείχνουν Εκεί θέλει βαθιά μεταφυσική θεραπεία.(Είχα διαβάσει στη φυσιογνωμική, οτι οι γυναίκες με μικρά μάτια (στην Ευρώπη) έχουν μεγάλη κακία μέσα τους. Τα μάτια είναι τα παράθυρα της ψυχής.

Το μόνο που μπορεί να ζηλέψει ένας άνθρωπος, που έχει ξεφύγει από τα ζωώδη ένστικτα του, είναι η αριστοκρατία του Πνεύματος, που είναι η μοναδική αριστοκρατία , για Αυτοβελτιωση και Ανύψωση δίκη του. Με αυτή φεύγεις και αυτή έχει σημασία και για το επέκεινα…

Αν δε μένει εκεί, πρέπει να σταματήσει τις επαφές με άτομα τα οποία ζηλεύει σε επίπεδο φθόνου , και να κάνει βαθιά θεραπεία. Να τα πει στο ψυχο του, γιατί θα γινει αυτοανοσο απο τη ζηλεια του και τον φθόνο του.

Αν πάλι κάποιο άτομο νομίζει οτι το ζηλεύουν όλοι γιατί είναι κάτι διαφορετικό απο τους άλλους, γιατί εχει κτίσει σπίτια, εχει πάρει πτυχία, έχει γνώσεις, (νομίζει) έχει χρήματα από τους γονείς του, είναι πολύ όμορφο κλπ ,επίσης θέλει βαθιά θεραπεία, για να μη γίνουν αυτοανασα. Δε ξέρει τι του λείπει και δεν είναι ισορροπημένος ο εγκέφαλος του. Στην ουσία μισεί μέσα του τον εαυτό του , αισθάνεται σύμπλεγμα μπροστά σε αλλά άτομα, τρώγεται μέσα του, και αν δε θεραπευτεί ψυχολογικά αρρωσταίνει. Νομίζει οτι θεραπεύεται με τη θρησκεία, και τη θρησκοληψία με υπερβολές, αλλα δεν είναι τόσο απλό για τα μύχια της ψυχής. Είναι επιφάνεια αυτα. Η ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΒΑΘΕΙΑ ΚΑΙ ΚΒΑΝΤΙΚΗ ΜΕ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΑΓΑΠΗ ΤΟΥ ΕΑΥΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΛΗΣΙΟΝ, ΑΛΛΑ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΥΛΙΣΤΙΚΉ ΕΠΟΧΗ, ΕΡΧΕΤΑΙ ΜΕ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΜΕ ΕΜΒΡΙΘΕΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ Η ΝΗΣΤΕΙΑ . ΑΥΤΑ ΗΤΑΝ ΓΙΑ ΑΛΛΕΣ ΕΠΟΧΕΣ  (Δεν έχει καμιά σχέση αυτή η ζηλεια με την ερωτική ζηλεια μεταξύ συντρόφων, γιατί νομίζουν οτι έχουν κατι πολύτιμο και θα το χάσουν)

BLOOG


Σάββατο 29 Μαρτίου 2025

ΔΙΑΦΟΡΆ ΜΕΤΑΞΥ ΑΓΟΡΑΦΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉ ΦΟΒΙΑΣ

 

ΔΙΑΦΟΡΆ ΜΕΤΑΞΥ ΑΓΟΡΑΦΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉ ΦΟΒΙΑΣ

ιατρική ψυχολογία (BLOOG)


Η αγοραφοβία συνίσταται σε ισχυρά αισθήματα φόβου απώλειας έλεγχου του εαυτού σε κοσμοβριθείς χώρους. Ο ασθενής νιώθει ότι θα καταρρεύσει , θα λιποθυμήσει και θα μείνει αβοήθητος όταν βρεθεί μόνος του σε καταστήματα δημοσίους χώρους, πολυσύχναστους δρόμους, μέσα μαζικής μεταφοράς κινηματογράφους και σε μεγάλα πλήθη .Όταν ο ασθενής θέλει ν απομακρυνθεί , αν παρεμποδιστεί καταλαμβάνεται από πανικό

Στην εξελικτική μορφή της νόσου ο ασθενής έχει κλειστεί στο σπίτι του από το οποίο δεν εξέρχεται παρά μόνο με συνοδό η ακολουθεί μικρά συγκεκριμένα και στερεότυπα δρομολόγια κατά προτίμηση νυχτερινές ώρες

Η αγοραφοβία είναι η συχνότερη φοβική διαταραχή. Παρατηρείται κυρίως σε γυναίκες και εμφανίζεται κατά τη 2 και 3 δεκαετία της ζωής


Φαίνεται ωστόσο ότι η νόσος έχει ισχυρό υπόστρωμα

Σε μελέτες οικογενειών βρέθηκε οτι περίπου το 15% των πρώτου βαθμού συγγενών αγοραφοβικών ατόμων και το 80-90% μονοζυγωγικών διδύμων παρουσιάζουν τη νόσο

Σε συγγενείς αγοραφοβικων ασθενών είναι πολύ συχνότερο.

Οι περισσότεροι περιγράφουν ζωηρά χρώματα πιο πολλές ανοιξιάτικες και καλοκαιρινές μέρες το περιβάλλον το οποίο εκδηλώθηκε η πρώτη τους κρίση πανικού που πυροδότησε μετέπειτα αγοραφοβία.

Η αποφυγή οφείλεται σε φόβο εμφάνισης κρίσης πανικού κατά την οποία έδειχναν μεγάλη δυσφορία μπροστά σε άλλους

Η αποφυγή μειώνει το αίσθημα φόβου αλλά οδηγεί σε μεγαλύτερη τάση αποφυγής

Ωστόσο σε καλά οργανωμένες έρευνες έχουν βρεθεί αρκετοί αγοραφοβικοι που δεν έχουν ιστορικό κρίσεων πανικού

Στην κοινωνική φοβία το άτομο φοβάται οτι θα υποστεί εξονυχιστικό ελεγχο και κριτική απο τους άλλους οτι κατά τις κοινωνικες συναναστροφές και κατά τη διάρκεια των συναναστραφών του θα ενεργήσει άστοχα η αδέξια γεγονός που θα τον ταπεινώσεων , θα τον φέρει σε δύσκολη θέση και θα έχει ως στόχο την ταπείνωση και τον εξευτελισμό του

Ο φόβος ότι θα κοκκινίσει, ότι δεν θα έχει βλεμματικη επαφή η ότι θα τραυλίσει είναι χαρακτηριστικά στοιχεία της νόσου

Επομένως η συμμετοχή σε δραστηριότητα και περιστάσεις τόσο καθημερινές όπως το να φάει να μιλήσει δημόσια να εκφράσει την άποψη του βιώνονται από τον ασθενή με έντονη αγωνία και δυσφορία και αποβαίνουν για αυτόν βασανιστήριο


Παρουσιάζει ξηροστομία, ταχυκαρδία εφίδρωση ερυθρότητα τρόμος

αποφεύγει τις συναναστροφές και αυτό θα εχει συνέπειες στην κοινωνική ζωή τους

γιατί ζουν ανύπαντροι, άνεργοι και ζουν με τους γονείς τους, η παντρεύονται έχοντας πολλά προβλήματα στις σχέσεις τους


Είναι συχνή διαταραχή με 3-8% του γενικού πληθυσμού. Παρατηρείται σε άτομα νεαρής ηλικίας περίπου 16-18 ετων

Οι κοινωνιοφοβικοι ασθενείς παρουσιάζουν την ασθένεια σε νεαρότερη ηλικία από τους πάσχοντες από αγοραφοβία και διαταραχή πανικού

Σαν αιτίες παρουσιάζεται η υπερεμπλοκή των γονέων στη ζωή του παιδιού η ντροπαλότητα η αβεβαιότητα


Έχουν γονεϊκή απόρριψη και αποδοκιμασία

Έχει βρεθεί οτι τα άτομα αυτα πιστεύουν ότι οι γονείς τους είναι περισσότερο αυστηροί και επικριτικοί και ότι ενδιαφέρονται για τις γνώμες των άλλων παρά για τις ανάγκες των ιδίων των παϊδιών

Οικογενειακές μελέτες παρουσιάζουν τη συχνότητα της κοινωνικής φοβίας σε πολλαπλάσιο επίπεδο μεταξύ συγγενών πρώτου βαθμού των πασχόντων απο τη διαταραχή σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό

Η νόσος είναι δυσθεράπευτη συχνά εξελίσσεται σε χρονιότητα και επιπλέκεται με κατάθλιψη χρήση αλκοόλ και αγχολυτικών φαρμάκων Χρειάζεται φαρμακευτική αγωγή



ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΓΟΝΕΙΣ, ΜΗ ΦΟΒΑΣΤΕ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΑΙ ΩΝΑΣΕΙΑ, ΑΓΑΠΗΣΤΕ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

 

Πολλά παιδιά φοβούνται να δώσουν στα Ωνασεια, που είναι κανουργια πρότυπα. Φοβούνται και πολλοί γονείς, Δεν είναι βόμβα , προωθήστε τα παιδιά να δίνουν εξετάσεις, να μη φοβούνται, να ανοίγουν τους ορίζοντες τους, να αποκτούν νέες εμπειρίες και να μη μένουν υπολειπόμενα. (δε λέμε ποτέ στο παιδί 12 ετών, κανε ο,τι θέλεις. Δε ξέρει τι θέλει. Του ανοίγουμε 4 δρόμους, εμεις ,του λεμε οτι θα προτιμούσαμε αυτόν, και κάνουμε μια μορφής παρότρυνση , αφού έχουμε δει τις κλισεις του, δύσκολο, ναι) Κάνουν καλό οι εξετάσεις, αφήστε τις φοβίες και αχ το καημένο αν δεν περάσει θα πάθει κόμπλεξ. Αν δε δωσει καθόλου και μένει μέσα σε ενα καβούκι θα αποκτήσει κόμπλεξ στη ζωή του. Να μπαίνει στη θάλασσα να κολυμπάει, δεν πνίγεται , οι εμπειρίες των εξετάσεων τα κάνει καλύτερα. (Να φοβούνται οι αλλοδαποί που δεν ξέρουν τη γλωσσά το καταλαβαίνω και αυτό είναι κάλο για τους Ελληνες. Να φοβούνται οι Ελληνες, είναι δειλία και κάποια στιγμή θα τα έχουν για σφαλιάρες οι λαθρο . Ανοικοτητα σκέψης, και εξετάσεις μέχρι να σβήσει ο ήλιος. Θα τις έχουν τις εξετάσεις μετά στη ζωή τους για καραμέλες . BLOOG

Παρασκευή 28 Μαρτίου 2025

ΔΙΠΌΛΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΉ ΕΚΛΑΪΚΕΥΜΈΝΑ

 

ΔΙΠΌΛΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΉ ΕΚΛΑΪΚΕΥΜΈΝΑ Αν το παιδί σας, η κάποιο δικό σας άτομο, με κάποια φιλιά η με κάποια αγορά αντικειμένου η με κάποια συναναστροφή η με κάποια σχέση πετάει στα σύννεφα απο ευτυχία και το διαλαλεί, και αν μετά συμβεί κάτι και σταματήσει αυτό, πέφτει στα πατώματα , χωρις φιλοσοφική θεώρηση, αλλα μέσα στο ναρκισσισμό, (εγώ που είμαι θεός γιατί να μου συμβεί αυτό) εξετάστε το για διπολική διαταραχή η οποία μπορεί να είναι πολύ σοβαρή και να θελει ισχυρά φάρμακα να μη προβεί σε άσχημες ενέργειες για τον εαυτό του και τους άλλους. Αν έχει πολλά πτυχία και θέλει να διαπρέπει σε αυτό, συνήθως με πολύ κάλους βαθμούς, είναι ένας λόγος παραπάνω . Τα άτομα με διπολική παίρνουν πολλά πτυχία, γιατί είναι στο στάδιο της μανίας, μετά πέφτουν στην κατάθλιψη με συνέπειες . Θέλει φαρμακευτική αγωγή

Πέμπτη 27 Μαρτίου 2025

Πάλι δίκες ,επειδή ρίχτηκαν σε γυναίκες , στο εξωτερικό επειδή παρενόχλησαν γυναίκες κλπ

 

Πάλι δίκες ,επειδή ρίχτηκαν σε γυναίκες , στο εξωτερικό επειδή παρενόχλησαν γυναίκες κλπ

Ευτυχώς αυτή η βλακεία το metoo σταμάτησε.

Δεν υπάρχει πιο υποτιμητικό κίνημα για τη γυναίκα, που με όλα αυτά παραδέχεται οτι είναι σκεύος ηδονής, παραδέχεται οτι δεν έχει καθόλου μυαλό να αντιμετωπίσει καταστάσεις, που σημαίνει οτι μέσα στο μυαλό της το ελκύει για να βγάλει κάτι.

Συνήθως είναι οι γυναίκες που τις λένε απο μικρές μόνο όμορφες και έχουν στο μυαλό τους οτι θα κερδίσουν βάσει αυτής της ομορφιάς. Αυτή τη σκέψη την εκλαμβάνει ο άλλος και προσπαθεί να την εκμεταλλευτεί. Κάνουν τις αδύναμες μπέμπες

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει ούτε μια γυναίκα, που να μην έχουν προσπαθήσει να της ριχτούν σε επαγγελματικό η ακαδημαϊκό η εκκλησιαστικό η φιλικό περιβάλλον και δεν υπάρχει ούτε μια γυναίκα, που αν θέλει να το σταματήσει, να μη μπορεί, εκτός αν έχει νοητική στέρηση, αλλα και πάλι κάτι θα σκεφτεί , αν πραγματικά δεν το θέλει. (π.χ οτι την περιμένει ο άντρας της, η οτι έχει μεταδοτική σοβαρή ασθένεια , κλπ υπάρχουν άπειροι τρόποι


Αν θέλει δηλαδή, με χίλιους δυο τρόπους το σταματάει με αξιοπρέπεια , φεύγει από αυτό το περιβάλλον αμέσως, και κυρίως το βγάζει από το μυαλό της με το οποίο προσείλκυσε αυτή την εμπειρία, χωρίς να πει κάτι. Θεωρώ γελοίες τις γυναίκες που το λένε.

Το διέδωσαν πολύ για να προωθήσουν την ομοφυλοφιλία, για την οποία δεν έχουν καταγγείλει ποτέ αντίστοιχο τίποτα

Τα υπόλοιπα είναι για να κερδίσουν δημοσιότητα, να προκαλέσουν άλλους άντρες, να δείξουν οτι αξίζουν ως γυναίκες ,γιατί έχουν ανασφάλεια μαζί με ναρκισσισμό μέσα τους και γενικά είναι υπολειπόμενες προσωπικότητες και μόνο που το αναφέρουν.ΔΕ ΜΙΛΑΩ ΓΙΑ ΒΙΑΣΜΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΘΕ ΨΥΧΑΚΙΑ 

ΨΗΛΑ ΤΟ ΦΡΟΝΗΜΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΑ ΨΙΛΑ ΚΑΙ ΦΡΟΝΙΜΑ

 

ΨΗΛΑ ΤΟ ΦΡΟΝΗΜΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΑ ΨΙΛΑ ΚΑΙ ΦΡΟΝΙΜΑ


Μητσοτάκη υποκρίνεσαι. Για να δημιουργηθεί φρόνημα, πρέπει να λένε και λέξεις. Οι πιλότοι του Αιγαίου, έλεγαν χειρότερα για να πάρουν δύναμη να αναχαιτίσουν τις παραβιάσεις. Μπορείς να τους ακούσεις.Δεν τους τιμώρησε κανένας. Αν πήγαιναν φλορίστικα δεν θα μπορούσαν να κάνουν τίποτα. Δεν θέλουν πολιτισμό και ευγένεια αυτοί. Αν κληθούν τα παιδιά αυτα να πολεμήσουν , θα πάνε με φρόνημα. Τα δικά σου θα τα στείλεις στην Αμερική. Πέφτεις συνέχεια και θα χάσεις και άλλο αν πειράξεις τα παιδιά

Αν πειράξεις τα παιδιά του Ναυτικού θα φτάσεις το 5%.Αν θέλεις όλα να τα κάνεις κορίτσια θα το μετανιώσεις

Τετάρτη 26 Μαρτίου 2025

Μαθητές. Κίνητρα μάθησης. Παρακίνηση. Υποκίνηση. Σχολείο. Περιβάλλον!

 

Μαθητές. Κίνητρα μάθησης. Παρακίνηση. Υποκίνηση. Σχολείο. Περιβάλλον!

Από τη διεθνή βιβλιογραφία έχει επισημανθεί, η υπεροχή της μάθησης που βασίζεται σε εσωτερικά κίνητρα έναντι αυτής που βασίζεται σε εξωτερικά. Κατά τον Καψάλη (1986),η υποκίνηση από εσωτερικά κίνητρα οδηγεί το μαθητή σε ανεξάρτητη και αυτόνομη εργασία, ενώ η υποκινούμενη από εξωτερικές αμοιβές εργασία είναι λιγότερο δημιουργική. Επιπλέον, εκτός από τους προσωπικούς (χαρακτηριστικά προσωπικότητας, αντίληψη κλπ), υπάρχουν και κοινωνικοί παράγοντες που επηρεάζουν τη δημιουργική σκέψη, όπως για παράδειγμα η ικανοποίηση από την εργασία, η οποία συνδέεται με εσωτερικά κίνητρα (Malikiosi-Loizos,1997).

Θεωρείται ότι η ύπαρξη εξωτερικών κινήτρων μπορεί να συνδέεται με χαμηλότερα επίπεδα δημιουργικής σκέψης, αφού οι μαθητές επιδιώκουν την υπεροχή έναντι των άλλων, μέσα σε ένα κλίμα ανταγωνισμού και υπεροχής του εγώ. Αντίθετα, η ύπαρξη εσωτερικών κινήτρων ίσως συνδέεται με ανάπτυξη της δημιουργικής σκέψης, αφού δίνει έμφαση σε ένα κλίμα που προάγει τη μάθηση, η οποία πηγάζει από ενδιαφέρον για το αντικείμενο ενασχόλησης, και δεν απαιτεί έναν σκοπό για να συντελεστεί αλλά είναι ευχάριστη και δημιουργική καθεαυτή.

Αρκετοί ερευνητές ασχολήθηκαν με τη σχέση της παρακίνησης με τους τρόπους σκέψης των μαθητών,με την επίδραση της παρεχόμενης παρακίνησης και τη δημιουργική σκέψη. Κατά τον Sternberg (2006), ο νομοθετικός τρόπος σκέψης είναι πολύ σημαντικός για τη δημιουργικότητα. Σε έρευνα των Grigorenko και Sternberg (στο Sternberg, 2006), βρέθηκε ότι άτομα που σκέφτονται με νομοθετικό τρόπο δείχνουν μεγαλύτερα επίπεδα δημιουργικής σκέψης και έχουν καλύτερες επιδόσεις, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι το σχολείο δίνει σημασία σ’αυτό το είδος σκέψης και το προωθεί.

Σε αντίθετη περίπτωση, όταν το σχολείο υποτιμά τη δημιουργική σκέψη, έχουν χαμηλότερη απόδοση και είναι χειρότεροι οι μαθητές.

Επιπλέον, έρευνα των O’Hara και Sternberg (2000-2001) για τις επιπτώσεις που έχει η παροχή οδηγιών σε μαθητές ώστε να επιδιώκουν την παραγωγή δημιουργικών ιδεών κατά τη συγγραφή δοκιμίων, έδειξε ότι άτομα με νομοθετικό τρόπο σκέψης δείχνουν υψηλότερα επίπεδα δημιουργικής σκέψης και χαμηλότερα επίπεδα αναλυτικής και πρακτικής.

Άτομα με δικαστικό τρόπο σκέψης δείχνουν χαμηλότερα επίπεδα δημιουργικής σκέψης και υψηλότερα επίπεδα κριτικής σκέψης. Χαμηλότερα επίπεδα δημιουργικής σκέψης δείχνουν επίσης τα άτομα με εκτελεστικό τρόπο σκέψης, τα οποία παρουσιάζουν υψηλότερα επίπεδα πρακτικής σκέψης.

Τα πορίσματα αυτών των ερευνών μας επιτρέπουν να υποθέσουμε ότι ο νομοθετικός τρόπος σκέψης παραλληλίζεται με τη δημιουργική σκέψη, ο δικαστικός τρόπος σκέψης με την κριτική-αναλυτική σκέψη και ο εκτελεστικός τρόπος σκέψης με την πρακτική σκέψη.

Τη σχέση της δημιουργικότητας με την παρακίνηση μελέτησαν και οι Hennessey και Amabile (1987), οι οποίοι θεωρούν ότι η εσωτερική παρακίνηση, που συσχετίζεται με το ενδιαφέρον για το έργο και τη γνώση που απορρέει από αυτό, οδηγεί στη δημιουργικότητα, ενώ αντίθετα η εξωτερική παρακίνηση τη μειώνει. Θεωρούν επίσης ότι διάφοροι εξωτερικοί περιορισμοί στο περιβάλλον του ατόμου μπορεί να μειώσουν την εσωτερική παρακίνηση και τη δημιουργικότητα.

Στα πρόσφατα χρόνια έχει συνειδητοποιηθεί και ο ρόλος που παίζουν εξωτερικοί παράγοντες (έπαινοι, κοινωνική αναγνώριση, αμοιβές) στην παρακίνηση για δημιουργική δουλειά. Επιπλέον, οι Collins και Amabile (στο Mumford, 2003) ισχυρίζονται ότι εσωτερική και εξωτερική παρακίνηση μπορεί να λειτουργούν συνεργατικά, ι Οι μαθητές πρέπει να έχουν την ευκαιρία να αναγνωρίζουν και να προσδιορίζουν προβλήματα από μόνοι τους. Αυτό εξασφαλίζει την εσωτερική τους παρακίνηση.

Επιπλέον, έρευνα των Runco και Nemiro (στο Runco & Chand, 1995) προτείνει ότι .Οι μαθητές παρακινούνται εσωτερικά, όταν διαλέγουν οι ίδιοι το αντικείμενο ενασχόλησής τους και αυτό άπτεται των ενδιαφερόντων τους. Επιπλέον, οι Sternberg και Lubart (1991) σε έρευνά τους προσδιορίζουν ότι τα δημιουργικά άτομα είναι εσωτερικά παρακινημένα ώστε να επιτελέσουν μια δραστηριότητα. Μια μεγάλη δυσκολία όμως αποτελεί το σύστημα βαθμών και αμοιβών στα σχολεία, που αποτελεί μια μορφή εξωτερικής παρακίνησης. Οι εξωτερικές αμοιβές παρακωλύουν την εσωτερική παρακίνηση, γι’ αυτό το σχολείο χρειάζεται να δώσει περισσότερη προσοχή στην αύξηση της εσωτερικής παρακίνησης που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερα επίπεδα δημιουργικής σκέψης.

Πρακτικά, κάνουμε συνδυασμούς ανάλογα με την προσωπικότητα του παιδιού και τις αξίες που απορρέουν απ’ το περιβάλλον. Αν οι γονείς θέλουν πολύ να φαίνονται κοινωνικά, το παιδί έχει ανάγκη από εξωτερικές διακρίσεις, και δίνει λιγότερη νοητική σημασία στην καθαυτή μάθηση.

Τρίτη 25 Μαρτίου 2025

ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΕΝ ΟΙΔΑ ΟΤΙ ΟΥΔΕΝ ΟΙΔΑ. Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΕ ΤΗ ΛΟΞΑ ΤΟΥ

 Και τελικά <εν οίδα οτι ουδέν οίδα>

Προλαβαίνουμε άρα να βρέξουμε τα δάκτυλά μας σε αυτή την ενσάρκωση , μέσα στους απέραντους ωκεανούς της γνώσης και της πληροφορίας; . Μεγαλύτερη βλακεία απο τη λέξη ημιμαθής δεν υπάρχει. Αυτό ελέχθη κάποτε που η γνώση και η πληροφορία ήταν πολύ περιορισμένες. Τώρα που διαδίδονται με την ταχύτητα του φωτός , ολοι είμαστε ημιμαθείς. Τη στιγμή που λέμε κάτι, βγαίνει κάτι άλλο και το συμπληρώνει η το αναιρεί,(αυτο γινόταν παντα στη φιλοσοφία, έλεγε κατι ο Καντ, και ο Χιουμ έβγαινε και το αναιρούσε π.χ) εκτός αν είναι τα ρήματα στα Αρχαία, αλλά και αυτα εξαρτάται πως τα βλέπουμε κάθε φορά <εν οίδα οτι ουδέν οίδα>, πάντα ελεύθερη επαγγελματίας, με προσωπικό ψυχοπνευματικο και κοινωνικό αγώνα. Ο καθένας με τη λόξα του >

Δευτέρα 24 Μαρτίου 2025

ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΝ ΨΥΧΙΑΤΡΟ ΘΑΝΟ ΑΣΚΗΤΗ ΠΟΥ ΜΙΛΑΕΙ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΥΠΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

 

Μπράβο στον ψυχίατρο Θάνο Ασκητή που μιλάει με θάρρος κατά της υπογεννητικότητας (εννοείται των Ελλήνων. Οι άλλοι εδώ γεννοβολανε κάθε 10 μήνες, τους πληρώνουμε γιατρούς, τους πληρώνουμε αυξητικές ορμόνες, τους πληρώνουμε παράλληλη στήριξη στα σχολεία και ειδκη αγωγή συνέχεια, λες και έχουμε κάποια υποχρέωση ) Οι καθηγητές του Δημοσίου χαίρονται που έχουν μαθητές και δεν συρρικνώνονται τα τμήματα μήπως μείνουν χωρίς δουλεια. Δεν τους ενδιαφέρει να μιλούν κατα της υπογεννητικότητας των Ελλήνων. Φυσικά θα πειστεί και η κυβέρνηση πάρα να τα δίνει στους λαθρο για επιδόματα, να τα δώσει στους Ελληνες που γεννούν)

Είπε απο τις εμπειρίες του στο ιατρείο, <όσα χρήματα και αν έχει κάποιος , οσα πτυχία και αν έχει κάποιος, αν δεν έχει μεγαλώσει παιδί, είναι πολύ φτωχός>

Τα ζώα δεν ειναι το ίδιο.. Δεν έχουν τη διαδραση που έχει ο άνθρωπος , αλλά του αρέσει του ανθρώπου να βγάζει κυριαρχία, και να νοιώθει χρήσιμος .BLOOG


ΕΣΥ ΚΑΝΕΙΣ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ ΣΟΥ Η ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ;

 

Όσοι αγαπάμε και μαχόμαστε όπως μπορούμε για την Ελλάδα , ενάντια σε κάθε ανθέλληνα, πρέπει να πούμε χρόνια πολλά με υγεία και στους σημερινούς ΗΡΩΕΣ που δεν εγκατέλειψαν την Ελλάδα , ενώ μπορούσαν, που πληρώνουν φόρους στην Ελλάδα να μείνει όρθια και ειδικά στους ελεύθερους επαγγελματίες που πληρώνουν με αίμα υπαλλήλους και κοινωνικά ταμεία, ακόμα και αν δεν κοιμούνται το βράδυ για να επινοήσουν τρόπους και δεν εγκαταλείπουν τον αγώνα . Μετά έρχονται οι ιδιωτικοί υπάλληλοι μέσα στο άγχος... /////


Άλλη συνιστώσα αγάπης προς την Ελλάδα είναι να μη κάνουμε τις πάπιες και δε μιλάμε για την υπογεννητικότητα. Άλλοι ντρέπονται, άλλοι φοβούνται, άλλοι θέλουν να κάνουν τους νεωτεριστές, άλλοι με θολά μυαλά, λένε αφού το λέει το κράτος , γιατί να μη φαίνομαι πολίτικα σωστός και να μιλήσω; Τα παιδιά μου έχουν παιδιά ,όποτε τι με ενδιαφέρει για την Ελλάδα; Άλλοι γονείς φοβούνται να μιλήσουν στα παιδιά τους μη τους πουν παρωχημένους.

Οι ψυχολόγοι λένε όποια δε θέλει να μη γεννάει, εχει το σκύλο της, για να έχουν ισόβια πελατεία, οι παπάδες κοιτούν πως θα προσηλυτίσουν δούλες (οι περισσότεροι, αντίθετα με τους παπάδες του 21 που συνέβαλαν στη διάσωση του έθνους) και έτσι η άλλη επειδή νομίζει οτι το σκέφτηκε μόνη της, λέει κάνω οτι θέλω, με τις πρόκες στο κρανίο της


Με χαρά μου άκουσα εχθές σε βίντεο, τον ψυχολόγο κ. Σιδηρόπουλο, ο όποιος είπε, αν δεν είχαμε γυναίκες που με επιλογή τους δεν έκαναν παιδιά, θα είχαμε κλείσει τα γραφεία μας και θα πεινούσαμε, κατι που το λέω χρόνια, οτι όλες αυτες οι γυναίκες, όπως να δείχνουν ειναι απο ψυχοφάρμακα.

Κάνουν απόπειρες αυτοκτονίας, με το πολύ φάρμακο γελούν συνέχεια, άλλες προσκολλώνται σε μικρούς άντρες αντί για τα παιδιά που δεν έκαναν, η παρακαλούν μεγάλους αντι για τον πατέρα τους, άλλες παίρνουν πτυχία συνέχεια η κάνουν ταξίδια, να έχουν υποκατάστατα, αλλά μέσα τους ξέρουν οτι η μήτρα δεν επιτέλεσε τον σκοπό για τον οποίο ήρθε και κάνουν υπερβολές, μέσα στη διπολικοτητα η στη σχιζοφρένεια. Λίγες βρίσκουν την Αποστολή τους, γιατι συνέβη αυτο, και διορθώνουν το κάρμα τους. Εδώ απαιτείται και μεταφυσική παιδεία, που είμαστε κάτω απο 0 . (αν ακούσετε την άλλη να λεει πιστεύω στην επιστήμη, κόψτε, είναι πολύ πίσω πνευματικά )

Άλλες πάλι επινοούν συνέχεια ασθένειες για να τις προσέχουν οι συγγενείς και να έχουν λόγο ύπαρξης. Έχουν συμφέρον από αυτό.

Το λενε πολύ λίγοι, που τους ενδιαφέρει η χώρα τους.

Δεν είναι μόνο η Σημαία και η Εθνική και Θρησκευτική γιορτή που είναι μια μέρα τον χρόνο

Είναι ο αγώνας για την Ελλάδα κάθε μέρα από κάθε μετερίζι η συνιστώσα .

Εσύ κάνεις αγώνα για τη χώρα σου, η μόνο σου αρέσει ο καιρός και τα νησιά; BLOOG




Κυριακή 23 Μαρτίου 2025

ΚΛΙΝΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΠΑΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥ . ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΙ ΑΛΛΟΙ

 

ΚΛΙΝΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΠΑΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥ

(ΑΓΟΡΙΑ 13-28, ΚΟΡΙΤΣΙΑ 11-21, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΩΡΙΜΑΝΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΩΠΙΑΙΟΥ. ΑΥΤΟ ΓΕΝΙΚΑ)


Ο ρόλος των σημαντικών άλλων.

Μία από τις ιδιαιτερότητες της παιδικής ηλικίας αφορά τον ρόλο των σημαντικών άλλων, κυρίως των γονέων και των εκπαιδευτικών, στη ζωή του παιδιού και του εφήβου. Οι σημαντικοί άλλοι λαμβάνουν αποφάσεις για εκείνο, επηρεάζουν με ποικίλους τρόπους την ανάπτυξη και τη συμπεριφορά του και εμπλέκονται στη διαγνωστική και τη θεραπευτική διαδικασία παρέχοντας πληροφορίες ή/και συμμετέχοντας ενεργά σε αυτήν.

Ποιος αποφασίζει αν ένα παιδί ή ένας έφηβος χρειάζεται θεραπευτική παρέμβαση και κατά πόσον το παιδί και ο έφηβος έχει τον κύριο λόγο σε θέματα που αφορούν την υγεία και την ανάπτυξή του (Oldehinkel, 2019); Η επικρατέστερη σύγχρονη άποψη έχει κοινά στοιχεία με την οπτική του Αριστοτέλη για την παιδική ηλικία, σύμφωνα με την οποία το παιδί είναι μια ανώριμη ανθρώπινη ύπαρξη, η οποία μπορεί να εξελιχθεί σε ώριμη ύπαρξη με τη δομή, τη μορφή και τη λειτουργία ενός «υγιούς» ενηλίκου (Matthews & Mullin, 2015).

Σύμφωνα με αυτή την άποψη, οι γονείς έχουν την ευθύνη να παρέχουν στο παιδί τους το κατάλληλο περιβάλλον ώστε να αναπτυχθεί φυσιολογικά. Σχεδόν σε όλα τα πολιτισμικά πλαίσια, οι γονείς έχουν και τη νομική ευθύνη για το παιδί τους. Μολονότι η αυτονομία, η γνώμη και οι προτιμήσεις του παιδιού θεωρούνται σημαντικά και πρέπει να λαμβάνονται υπόψη, θεωρείται αποδεκτό να έχει την ευθύνη των αποφάσεων ο γονέας, όταν το παιδί δεν είναι σε θέση να επεξεργαστεί όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες ή να κατανοήσει τις μακροπρόθεσμες συνέπειες συγκεκριμένων επιλογών του (Mullin, 2013).

Για παράδειγμα, το παιδί είναι αναμενόμενο να μη θέλει να κάνει εμβόλιο, αλλά δεν πρέπει ο γονέας να αφήσει τον εμβολιασμό στη βούληση του παιδιού, καθώς εκείνος είναι υπεύθυνος για τη διαφύλαξη της υγείας του· επίσης, είναι σε θέση να κατανοήσει ότι η δυσάρεστη εμπειρία του εμβολίου είναι αναγκαία προκειμένου να υπάρξει μακροπρόθεσμα κάποιο σημαντικό όφελος. Συχνά οι σημαντικοί άλλοι φαίνονται ως αυθεντίες στα μάτια του παιδιού, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται πολύ βαθιά και μόνιμα από εκείνους, ακόμα και όταν αυτό 73 δεν είναι εκ πρώτης όψεως εμφανές (Louis & McDonald-Louis, 2014).

Οι δυσκολίες που εκδηλώνουν τα παιδιά και οι έφηβοι αποτελούν συχνά συνάρτηση των ατομικών χαρακτηριστικών τους και των χαρακτηριστικών (στάσεις, συμπεριφορά, προσδοκίες κ.ά.) των σημαντικών άλλων. Για παράδειγμα, αν ένα παιδί δυσκολεύεται να ελέγξει τον θυμό του και εκδηλώνει έντονες και συχνές εκρήξεις θυμού, χρειάζεται να εξεταστούν, μεταξύ άλλων, οι προσδοκίες και οι απαιτήσεις που έχουν οι σημαντικοί ενήλικοι (γονείς, εκπαιδευτικοί) από αυτό. Γονείς και εκπαιδευτικοί που διακρίνονται από ανεκτικότητα, ψυχραιμία, υπομονή, ρεαλιστικές απαιτήσεις και ρεαλιστικά όρια, είναι πολύ πιθανό να έχουν παιδιά και μαθητές με λιγότερες δυσκολίες προσαρμογής (Γαλανάκη, 2011· Louis & McDonald-Louis, 2014).

Τέλος, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί είναι οι κύριες πηγές άντλησης πληροφοριών για τη συμπεριφορά των παιδιών και των εφήβων και λαμβάνουν μέρος σχεδόν πάντα, ιδιαίτερα οι γονείς, στην αξιολόγηση και στην παρέμβαση. Ο τρόπος με τον οποίο οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί αντιλαμβάνονται τη δυσκολία, την αλλαγή ή τη βελτίωση παίζει σημαντικό ρόλο στην έναρξη, τη συνέχιση και την αποτελεσματικότητα της παρέμβασης. Ωστόσο, η οπτική γωνία των γονέων και των εκπαιδευτικών είναι συχνά μεροληπτική, καθώς μπορεί να προβάλουν -χωρίς απαραίτητα να το καταλαβαίνουν- δικά τους συναισθήματα, φόβους και προσδοκίες στο παιδί (Γαλανάκη, 2011). Συχνά παρουσιάζονται διαφορές ανάμεσα στις απόψεις και τις αναφορές των γονέων, των εκπαιδευτικών και των ίδιων των παιδιών (Sallis et al., 2019) και, για τον λόγο αυτόν, είναι πολύ σημαντικό η αξιολόγηση να περιλαμβάνει συνδυαστική κατανόηση των πληροφοριών από διαφορετικές πηγές (Duncan, Comeau, Wang, Vitoroulis, Boyle, & Bennett, 2019). Προσωρινότητα και ρευστότητα

Η υγεία και η ανάπτυξη στην παιδική και την εφηβική ηλικία έχουν δυναμικό, συνεχώς τροποποιούμενο και εξελισσόμενο χαρακτήρα, καθώς δομούνται και επηρεάζονται από συνεχείς εσωτερικές (π.χ. σε βιολογικό/σωματικό, ψυχικό/γνωστικό/συναισθηματικό και συμπεριφορικό επίπεδο) και εξωτερικές (π.χ. στην οικογένεια, το σχολείο και τις φιλικές σχέσεις) αλλαγές. Σε κάθε δεδομένη στιγμή, οι στάσεις, οι συμπεριφορές και οι εμπειρίες του ατόμου αλληλεπιδρούν και συμμεταβάλλονται με τις περιβαλλοντικές συνθήκες, με αποτέλεσμα να μην είναι μεμονωμένα, αλλά αλληλοεμπλεκόμενα φαινόμενα (Russell & Gajos, 2020). Κάθε προσέγγιση κατανόησης της ανάπτυξης και της αναπτυξιακής ψυχοπαθολογίας πρέπει να περιλαμβάνει τη μελέτη των εσωτερικών/ατομικών 74 μεταβλητών, καθώς και των εξωτερικών/περιβαλλοντικών επιρροών σε αυτές (Lervag, 2019). Οι κοινωνικές σχέσεις σχηματίζονται από ποικίλες δυναμικές διαπροσωπικές διεργασίες -λεκτικές ή μη λεκτικές κοινωνικές συναλλαγές (π.χ. η μη-λεκτική έκφραση ενσυναίσθησης, η ποσότητα και η ποιότητα της σωματικής επαφής κ.ά.)- που αλληλεπιδρούν σε κάθε χρονική στιγμή της ανάπτυξης (Chiang & Lam, 2020).

Οι αλλαγές, οι επιρροές, οι διακυμάνσεις και οι αλληλεπιδράσεις εσωτερικών και εξωτερικών παραμέτρων λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια της παιδικής και της εφηβικής ηλικίας σε «μικροσκοπικό» και «μακροσκοπικό» επίπεδο στον άξονα του χρόνου. Το «μικροσκοπικό» επίπεδο περιλαμβάνει βραχυπρόθεσμες αλλαγές, που αφορούν μία χρονική στιγμή ή ένα μικρό χρονικό διάστημα (π.χ. ανά λεπτό, ημέρα, ώρα), ενώ το «μακροσκοπικό» επίπεδο περιλαμβάνει μακροπρόθεσμες αλλαγές, που αφορούν μεγαλύτερες χρονικές περιόδους (π.χ. ανά έτος, δεκαετία) (Chiang & Lam, 2020). Οι αλλαγές σε «μικροσκοπικό» επίπεδο έχουν δυναμικό (εξελισσόμενο) χαρακτήρα και διαφοροποιούνται συστηματικά κατά την πορεία της ανάπτυξης (Ram & Gerstorf, 2009), επηρεάζοντας και μακροπρόθεσμα/«μακροσκοπικά» την υγεία, την ανάπτυξη και την προσαρμογή (Sameroff, 2000).


Εξαιτίας της ρευστότητας των δυσκολιών προσαρμογής στην παιδική και την εφηβική ηλικία, χρειάζεται να λαμβάνονται υπόψη οι ακόλουθοι παράγοντες (Γαλανάκη, 2011):

Συχνά οι δυσκολίες προσαρμογής των παιδιών και των εφήβων αποτελούν υπερβολική/ακραία έκφραση ομαλών αναπτυξιακών τάσεων, η οποία οφείλεται σε πολυάριθμους παράγοντες συνεχούς αλλαγής. Πολλές φορές οι δυσκολίες προσαρμογής μπορεί να αποτελούν αντίδραση σε παροδικές αγχογόνες καταστάσεις (στρες), που αφορούν είτε σημαντικά γεγονότα ζωής (π.χ. απώλεια αγαπημένου προσώπου, διαζύγιο γονέων) είτε καθημερινές δυσκολίες (π.χ. συγκρούσεις με φίλους, φορτωμένο πρόγραμμα).

Στην περίπτωση αυτή, χαρακτηρίζονται από την παλινδρόμηση σε προηγούμενα αναπτυξιακά στάδια, με προσωρινή (τουλάχιστον) απώλεια αναπτυξιακών επιτευγμάτων (π.χ. νυχτερινή ενούρηση). Συμπεριφορές που θεωρούνται φυσιολογικές σε μία ηλικία μπορεί να αποτελούν δυσκολία προσαρμογής σε μία άλλη (π.χ. οι φόβοι των παιδιών). Η δυσκολία του παιδιού να ανταποκρίνεται στις αναπτυξιακές απαιτήσεις ή/και τις απαιτήσεις του περιβάλλοντος μπορεί να εκδηλώνεται με διαφορετική δυσκολία προσαρμογής σε κάθε ηλικία (π.χ. απέναντι στις σχολικές απαιτήσεις, να αντιδρά με άγχος αποχωρισμού στην παιδική ηλικία, ενώ στην εφηβεία με εκρήξεις θυμού).

Διαφορετικά αναπτυξιακά «μονοπάτια» μπορούν να οδηγήσουν στην ίδια δυσκολία ή το ίδιο «μονοπάτι» να οδηγήσει σε διαφορετικές δυσκολίες (π.χ. η 76 ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή μπορεί να προκύψει είτε από τιμωρητική είτε από αμφιθυμική/ασταθή συμπεριφορά των γονέων· ή δυσκολίες στην πρωταρχική σχέση μητέρας-βρέφους μπορεί να οδηγήσουν άλλα παιδιά σε αγχώδη διαταραχή, ενώ άλλα σε κατάθλιψη).

Σε κάθε ηλικία μπορεί να εμφανίζονται διαφορετικές δυσκολίες προσαρμογής, δηλαδή να υποκαθίσταται μια παλαιότερη δυσκολία με μια νεότερη (π.χ. η επιθετικότητα στην αρχή της παιδικής ηλικίας να υποκαθίσταται από μια φοβία στην εφηβεία). Ακόμη και η ίδια δυσκολία μπορεί να λαμβάνει διαφορετικές μορφές σε διαφορετικές ηλικίες, δηλαδή να μετασχηματίζεται (π.χ. η κατάθλιψη να μεταμφιέζεται ως διάσπαση προσοχής και υπερκινητικότητα στην παιδική ηλικία, ενώ στην εφηβεία να εκδηλώνεται με συμπτωματολογία που προσομοιάζει την ενήλικη μορφή της). Για το παιδί και τον έφηβο, η ανάπτυξη και η ψυχοπαθολογία χαρακτηρίζονται τόσο από συνέχεια όσο και από ασυνέχεια. Αυτό σημαίνει ότι η ψυχοπαθολογία μπορεί να υποχωρήσει προς όφελος της υγιούς ανάπτυξης ή η υγιής ανάπτυξη να εξελιχθεί σταδιακά σε ψυχοπαθολογία. Ταυτόχρονα, η προβλεψιμότητα της πορείας μιας δυσκολίας, δηλαδή η πρόγνωση, ενώ αρχικά είναι περιορισμένη.BLOOG

Σάββατο 22 Μαρτίου 2025

ΔΕ ΛΕΜΕ ΠΟΤΕ ΑΝ ΘΑ ΦΥΓΕΙ ΑΥΤΟΣ Ο Π/Θ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΟΣ . ΕΙΝΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟ ΛΑΘΟΣ

 

Αυτό που λένε πολλοί άνθρωποι, <αν φύγει ο Μητσοτάκης , δεν υπάρχει κάποιος άλλος> Φυσικά Είναι λάθος. Εχουν καρφώσει πρόκες στα κρανία λες και είναι ο μοναδικός άνθρωπος στον πλανητη

Δείχνει χαμηλή αυτοεκτίμηση, την οποία προσπάθησαν να τη δημιουργήσουν στον κόσμο ,και κατάθλιψη . (μερικοί βέβαια τα λένε απο συμφέρον)


Γεννιούνται νέες δυναμικές, ανακαλύπτονται νέα άτομα που τώρα υπάρχουν, άλλα δεν τα ξέρουμε, δημιουργούνται νέοι σχηματισμοί που τώρα επωάζονται. Όλα εξαρτώνται από την ωριμότητα και την κριτική του λαου, ακόμα και ποιους θα προσελκύσουμε με τη σκέψη μας , μετά από ολα αυτά που έχουμε περάσει.

Οταν έχουμε ένα αγκάθι στο πόδι μας , δεν λέμε δε θα το βγάλουμε ,γιατί πιο πέρα θα μπει άλλο. Το βγάζουμε και αγωνιζόμαστε για να μη μπει άλλο. Ο αγώνας πρέπει να έχει πολλές συνιστώσες .


Πνευματικές με αυξημένη κρίση και κριτική και οχι με προσωπικό συμφέρον και πάμε να δοκιμάσουμε. Και τα εμβόλια έγραφαν δοκιμάζονται με το ακαταδίωκτο και πεθαίνει κοσμος. Το ιδιο θα κάνουμε και στις εκλογές ; (Για αυτο έκανα το αντίθετο απο οτι έλεγε ο Μητσοτάκης)

Θελουμε ατομα που δεν καταστρέφουν το έθνος μας, τις αξίες μας, τη Μάνα φυση με φυλομεταβασεις, δεν διαιωνίζουν παιδιά απο πληρωμένες μήτρες στους ομοφυλόφιλους, δεν σπάνε πηγμενα καλούπια απαξιώνοντας τον λαο, για τα κέρδη τους. Σίγουρα άτομα που δεν εχουν αυξήσει την περιουσία τους από την πολιτική. Το ψάχνουμε. Οχι ουτοπικά κομματα που εχουν καταρρεύσει σε ολον το κόσμο και αυτοί που τα εζησαν έχουν ερθει εδώ και το έχουν για παράδεισο., γιατι τους ειχαν δούλους και τα έτρωγε η πνευματική παρία. Κοροϊδεύουν τις κοινωνίες για να παίρνουν μισθούς . BLOOG

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟ, ΟΧΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ , ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΙΝΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ

 

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟ ΟΧΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ,ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟ ΕΙΔΑ ΠΟΥΘΕΝΑ ΜΕ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Οι φωτο μιας κυρίας συζύγου τραγουδιστή κάνουν το γύρο του διαδικτύου που μιλάει με υπερβολική αυτοπεποίθηση (που πιστεύω ότι είναι μετα απο ψυχοθεραπείες , για αυτό έφτιαξε και το σώμα της και το πιστεύω, γιατι πέρυσι (2 φορές που την είδα ) δημοσία έβριζε τον άντρα της. Μάλωναν. Είπε οτι του λέει σπιτι σκάσε , του είπε οτι άλλοι ειναι ψηλοί ενω αυτός οχι κλπ .ενω αυτη δε βλεπόταν....τώρα παίζει άλλους ρόλους για να αποκτήσει δημοσιότητα και να κάνει μια άλλη καριέρα προφανώς) ΓΕΝΙΚΑ

ΤΟ ΚΑΚΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ: Ο κόσμος παρασύρεται και επαινεί αμέσως χωρίς κριτική, αλλά όπως τον συμφέρει η με ο,τι του λείπει, εγκωμιάζει αμέριστα ένα άτομο που παριστάνει οτι πιστεύει αυτα που λέει ,και πισω μάλλον κάνει άλλα.

Δεν ειναι προφανώς απο τα λεχθεντα και δεν πρεπει να ειναι με το μπλουζάκι ολη τη μερα κλπ, αλλα εχει βοήθεια, τρέχει στα γυμναστήρια και μιλαει στα τηλεφωνα και στις καφετέριες με τις φιλες της, οπως οι περισσότερες κυρίες που τα λενε αυτα.


Ξέρουμε και απο ψυχοθεραπείες και απο μαμάδες συμμαθητών των παιδιών μας, τι έκαναν οι περισσότερες απο αυτες τις κυριες και τι έλεγαν, ειδικά μπροστά σε κόσμο. Έπρεπε να λένε οτι το κάνουν για τα παιδιά τους κλπ. Η συγκεκριμένη δεν ειναι ευχαριστημένη με τον εαυτό της , έχει πολυ θυμό και παράπονο μέσα της ,για αυτό το βγάζει με θράσος, μην ακούτε τι λέει


Εδώ μιλάμε Κοινωνικά ψυχολογικά οχι προσωπικά ,για να αναπτύξουμε κριτική γιατι ετσι ψηφίζουμε κιολας οταν ακούσουμε κάποιον χωρίς εμβρίθεια και σφαιρικότητα . Οι περισσότεροι άντρες και γυναίκες την επαινούν .

Όλες οι γυναίκες είναι νοικοκυρές σε κάποιο ποσοστό. Δεν μπορεις να μη κάνεις τις δουλειές , ακομα και με βοηθεια, να μη μαγειρέψεις, αν και σήμερα πολλές γυναίκες δεν μαγειρεύουν, αλλα για τα παιδια τους νομίζω κατι κανουν

Άρα το είμαι νοικοκυρά σημαίνει πλεονασμό και ανούσια φιγούρα. Υπάρχουν και άντρες που είναι πιο νοικοκύρηδες από γυναίκες. Το ακούω γελοίο. Ολα τα άτομα είμαστε


Κατ αρχάς πολυ καλά κάνει και έχει εισόδημα απο τον άντρας της, απο τον πατέρα της απο τον πεθερό της και μπράβο της ,θεωρείται κοινωνικά τυχερή, μπροστά σε αλλες γυναίκες που αναγκάζονται να δουλεύουν για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους η να πληρώσουν για αυτά.


Δεν τσουβαλιάζουμε τίποτα αν έχουμε κριτική σκέψη. Ολα είναι κατά περίπτωση

Υπάρχουν πολλές γυναίκες που δεν εργάζονται ,γιατι έχουν εισόδημα και ειναι χρήσιμες στην κοινωνία, (οχι μόνο στα παιδιά τους) με επιλεγμένες δραστηρίοτητες και εθελοντικές, στοχευμενα για να εξελιχτούν πνευματικά και είναι πρότυπο και για τα παιδιά τους και μελλοντικά.


Υπάρχουν γυναίκες επίσης που δε δουλεύουν και πάνε στα νυχαδικα , και στα σπα συ νε χει α , βρίσκουν εραστές για να περάσουν τις ώρες τους (τις ξέρω από ψυχοθεραπείες) και για τα παιδια τους κάνουν τα πολυ βασικά, ενα γρήγορο φαγητό … Συνήθως στους συζύγους φαίνονται τέλειες και πολύ υπεύθυνες..Εχουν κάνει Master σε αυτο. Παράλληλες σχέσεις για 15 χρόνια


Υπάρχουν γυναίκες που δεν θελουν να εργαστούν, γιατί τα παιδιά του εχουν πάρει λαθος δρομο με ουσίες κλπ και σταματούν τη δουλειά, ενω μεσα τους καταπιέζονται πολυ και φαίνονται απο τον θυμό τους και το θράσος τους . Δε θα πουν ποτε το παιδί μου έμπλεξε με ουσιες...για αυτο δεν κρίνουμε ποτε προσωπικά, αλλα κοινωνικά ψυχολογικά, για να μη λεει ο ακριτος κοσμος υπερβολές και εγκώμια, περισσότερα από της Μ. Παρασκευης στον Χριστό.


Υπάρχουν γυναίκες που εργάζονται οχι με επιλογή τους και προσπαθούν με κούραση να τα κάνουν όλα , για να επικοινωνήσουν με τα παιδιά τους , ενίοτε περισσότερο υγιώς και ποιοτικά από τις γυναίκες που δεν εργάζονται. Έχουν γίνει και έρευνες από ψυχολόγους για αυτό, με κάμερες στα σπίτια, και έχουν βρει οτι οι γυναίκες που εργάζονται ,επικοινωνούν πιο ποιοτικά . Εξυπακούεται με ελαφριές δουλειές και οχι άπειρες ώρες

(Ήξερα μια αεροσυνοδό που ο άντρας της ειχε γραφείο τελετών. Οταν γέννησε την κόρη της , του είπε παρ το παιδι, και φεύγω. Ταξιδευε συνέχεια , το παιδί της, τωρα ενήλικο, φαίνεται νορμαλ δεν το ξέρω καλα, Ισως η γιαγιά έκανε καλη δουλεία. Υπάρχουν άλλες που τα αφήνουν και σπουδάζουν οι ιδιες και τα παιδια παθαίνουν καταθλίψεις Ολα σχετικά ειναι)


Υπάρχουν γυναίκες που εργάζονται επίσης και επειδή κάνουν αυτό που τους αρέσει, ειναι ευχαριστημένες από τη ζωή τους και το μεταφέρουν στην οικογένεια τους , και ετσι γινονται πρότυπο για τα παιδιά τους , βρίσκοντας λύσεις για το νοικοκυριό και το μαγείρεμα τους που τα εκτελούν τέλεια, με βοήθεια πολλές φορές . Είναι φυσιολογικό .

Υπάρχουν και γυναίκες που δούλευαν στα χωράφια απο το πρωί μέχρι το βραδυ, και εχουν βγάλει στην κοινωνία ολοκληρωμένους και ψυχικά υγιείς ανθρώπους, παντα ευγενικά και ετοιμα να βοηθούν

Σε καμιά περίπτωση αν είναι στο σπίτι με τη χλωρινη και το μπλουζακι όλη μέρα ολο τον χρονο, και δνε κανει κατι που την ευχαριστεί ακόμα και ως ηδύ πάρεργο (χομπυ) δεν ειναι πνευματική εξέλιξη της γυναίκας , δεν εξελίσσεται όσο και αν διαβάσει βιβλία, και δεν είναι καλό πρότυπο για τα παιδιά της σήμερα, χωρις δράση Μέσα τους μπορει να ντρέπονται (Ξέρω σύζυγο μεγαλοεφοπλιστή που δεν έκανε τίποτα ποτέ παρά το προσωπικό που είχε , αλλά οι κόρες της , δεν θέλουν να ειναι έτσι. Εχουν παιδαγωγούς, καθαρίστριες, κηπουρούς, και στην Αγγλία και προσωπικό στα κότερα κλπ , αλλα δεν αφήνουν τη δουλειά τους, για να είναι ευχαριστημένες μεσα τους με κάποιο ρολο, οχι σαν η μανα τους)

Για αυτο θα ειναι προσωρινά αυτα που λεει η καθε μια , και μετά σε μερικα χρονια θα πει αλλα, επίσης με θράσος και άμυνα . ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΕ ΤΕΤΟΙΑ , ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΙ ΕΧΕΙ ΜΕΣΟΛΑΒΗΣΕΙ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΑΤΟΜΟΥ

Οι ψυχοθεραπείες στους ναρκίσσους που τους λες οτι τα κάνουν ολα τέλεια, κάνουν κακό και δεν εχουν επίγνωση της κοινωνίας, της κατάστασης, της σεμνότητας

Στα ατομα που έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση τους κάνεις καλό να τα τονώνεις. ΟΙ ψυχολόγοι καλο είναι να μη τους παίρνουν όλους σβάρνα και λένε τα ίδια για τόνωση BLOOG

Παρασκευή 21 Μαρτίου 2025

ΜΕΡΑ ΠΟΙΗΣΗΣ ΣΗΜΕΡΑ;

 

ΜΕΡΑ ΠΟΙΗΣΗΣ


ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΛΟΓΤΕΧΝΙΑΣ


ΕΙΔΗ ΠΟΙΗΣΗΣ


ΕΠΙΚΉ ΠΟΊΗΣΗ

Γενική εικόνα

Γενικό χαρακτηριστικό της επικής αυτής ποίησης είναι η συνεχιζόμενη και εντεινόμενη σύζευξη των θεμάτων της σχετικής πρόσφατης εκκλησιαστικής και πολιτικής ιστορίας, με στοιχεία της κλασσικής μυθολογίας αλλά και με την θεματική του έρωτα πανταχού.

Τα όρια μεταξύ του έπους και της απλής αφήγησης είναι πλέον ασαφή . Το πρώτο όνομα που σημαδεύει την επική ποίηση της εποχής τόσο από πλευράς ιστορίας της λογοτεχνίας, όσο και από πλευράς απήχησης στους αναγνώστες και κριτικούς των καιρών του ,είναι το όνομα του ποιητή Τάσσο από την Νάπολη της νότιας Ιταλίας και όχι από τα παραδοσιακά λίκνα .

Υπήρξε από τους πρώτους Ευρωπαίους λογοτέχνες των οποίων η λογοτεχνική φήμη συνδυάσθηκε με μια προσωπική ιστορία μεγάλης πνευματική και ψυχολογικής αστάθειας. Τα επικό ποίημα τον καταξίωσε στην ευρωπαϊκή λογοτεχνία έχει ως θέμα την απελευθέρωση της Ιερουσαλήμ από την πρώτη σταυροφορίας , ο ίδιος ο Τάσσο προσπάθησε να ξαναγράψει το έπος απαλλάσσοντας από στοιχεία που θεωρήθηκαν αισθησιακά, τονίζοντας τον θρησκευτικό χαρακτήρα. Το αποτέλεσμα ήταν η κατακτημένη Ιερουσαλήμ έργο που θεωρείται σήμερα μικρής αξίας αλλά οδήγησε τον συγγραφέα στην επίσημη αναγνώριση από την παπική Ρώμη .


Τον 17ο κορύφωση της κριτικής Αναγέννησης βρίσκεται πλησιέστερα σε μεσαιωνικά, αλλά και ιταλικά αναγεννησιακά πρότυπα ,ιπποτική μυθιστορίας μάλλον, παρά επικής ποίησης και το θέμα του έρωτα τοποθετείται σε μια Αθήνα μάλλον απροσδιόριστη ιστορικά.

ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΉ

Παράλληλα ανθεί στην Κρήτη η θρησκευτική ,αλλά και βουκολική αφηγηματική ποίηση ενίοτε σε δραματοποιημένη μορφή και πάντα σε δημώδη γλώσσα .

ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ

Τα τραγούδια του Τζον Ντον μας δίνουν χαρακτηριστικά δείγματα καινοτομιών τις οποίες καλλιέργησαν τον 17ο αιώνα οι επονομαζόμενοι μεταφυσικοί ποιητές της αγγλικής γλώσσας . Χαρακτηριστικό τους είναι η χρήση προκλητικά νέων σχημάτων λόγου και θέματα παραδοσιακά όπως αυτό του έρωτα ,πράγμα που σημάνει ότι αλλάζει η εικόνα και η προσέγγιση των θεμάτων αυτών. Ο έρωτας παύει να εξιδανικεύεται με τον τρόπο του Πετράρχη, αλλά και η ρεαλιστική του εικόνα χάνεται μέσα από μεταφορές που ξενίζουν η προβληματίζουν τον αναγνώστη . Εδώ αναφαίρεται και η χρήση με αρνητική μάλλον χροιά όρος μεταφυσική .

Ένα από τα γνωστότερα ποιήματα του Ντόν είναι μια μεταφορά΄ που παρομοιάζει ένα ερωτευμένο ζευγάρι με τα σκέλη ενός διαβήτη.

Κι αν οι ψυχές μας είναι δυο μοιάζουν δυο σκέλη του άκαμπτου διαβήτη, κι είναι σένα πάντα η ψυχή σου στο ασάλευτο σημείο κι όλο την άλλη ακολουθεί συντονισμένα .

Ο κριτικός Ελιοτ με το δοκίμιο του <μεταφυσικοί ποιητές> συγκεντρώνει την προσοχή του στο γεγονός ότι οι ποιητές αυτοί συνεχίζοντας αναγεννησιακά προηγούμενα, επεξεργάζονται μια συνύφανση νοημοσύνης και ευαισθησίας.

Ο ποιητικός τους λόγος λογαριάζεται με κάθε είδους εμπειρία διανοητική και συναισθηματική

Ο κοινός άνθρωπος ερωτεύεται η διαβάζει Σπινόζα με τρόπο που καθιστά τις δυο αυτές εμπειρίες ‘άσχετες μεταξύ τους και άσχετες με το θόρυβο της γραφομηχανής η την μυρωδιά πα της κουζίνας στο νου του ποιητή ,πάντα διαμορφώνουν νέα σύνολα .

Υπήρχε μια τάση να θεωρείται η ποιητική ευαισθησία εκ διαμέτρου αντίθετη με την λειτουργία της νόησης .

Η τάση αυτή παλαιά όπως και η αντίρροπη της κορυφώθηκε και επικράτησε αργότερα με τον ρομαντισμό του 19ου αιώνα οπότε η ποίηση περιχαρακώνεται από συναισθηματισμό. Όπως πάντα κατά τον Ελιοτ η ποίηση του 20ου αιώνα επιστρέφει σε μια γραφή δύσκολη για τον αναγνώστη όπου διαπλέκονται ο νους και το συναίσθημα. Με βάση μια τέτοια προσέγγιση η ιστορία της λογοτεχνίας δεν ακολουθεί ευθύγραμμη εξέλιξη αλλά κύκλους που επαναφέρουν κατά περιόδους και υπό διαφορετικές συνθήκες σταθερές και θεμελιώδεις και συχνά αντιτιθέμενες ροπές μια ποιητικής παράδοσης .


ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ. Τόμος Β. Σοκολης Αθήνα 1999. BLOOG


Η ΠΟΛΗ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ . ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ;

 Στο <όπου υπάρχει Ελλάδα> άκουσα στο βίντεο, ότι η πόλη με το περισσοτερο πράσινο στην Ελλάδα, είναι η Καλαμάτα. Επισης αυτό που δεν ήξερα, ειναι οτι έχει και ιππασία μέσα στη θάλασσα, καθώς και θεραπευτική ιππασία η οποια θεραπεύει πολλά. Εδώ ειναι και στο Γουδι, αφού το γράψει ο γιατρός. Θεραπεύουν πολλά τα αλογα. Ανεβαζουν και τη νοημοσύνη στη νοητική στέρηση. (εχει πεσει η νοημοσυνη των κατοίκων που ζουν στην Ελλάδα, απο οτι είπε ο Ασκητης απο 110, στο 90, οποτε ολοι κάτι θελουμε) . Παω να γινω μόνιμη κάτοικος Καλαμάτας με τις νομαδες, να βλεπω τα αλογα στη θάλασσα και να εργάζομαι μονο εξ αποστασεως. χα χα (ειμαστε η πρωτη γενια στην Ελλάδα που σπουδάσαμε την εξ αποστασεως εκπαίδευση, οταν αλλοι την κορόιδευαν.(το 99) Τώρα έγινε μοδα. Δεν πρέπει ποτε η τεχνολογία να βαίνει εις βαρος της γνώσης, μπορει να γινει και απτο τηλέφωνο, η μονο με μέιλ και δεν ήρθε να καταργήσει, αλλα να συμπληρώσει τη συμβατική εκπαίδευση. Δεν ειναι κατι νεο. Ειναι πολυ παλιά, απο τοτε που ο κοσμος εμενε σε δύσβατες περιοχες και για τους φυλακισμένους. Γινόταν με αλληλογραφία Ολα χρειάζονται για να μη γινόμαστε μονομερείς