Σελίδες

Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2024

ΜΕ ΤΙΣ ΠΙΝΕΛΙΕΣ ΜΟΥ ΕΥΧΟΜΑΙ ...ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ

ΜΕ ΤΙΣ ΠΙΝΕΛΙΕΣ ΜΟΥ ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ 
 2025/Συνειδητή ψυχοπνευματικη χρονια με νέες εμπειρίες.Απο τις προηγούμενες να μαθουμε τα μαθήματα για να μην τα επαναλάβουμε.Μειωση εγωκεντρισμού και αύξηση αυτοκριτικής.Αρμονια σκέψεων λογων και πράξεων .Οταν βλέπουμε κατι που μας ενοχλει στους αλλους, να σκεφτουμε μηπως κανουμε προβολή και βλέπουμε τα δικα μας ελαττώματα επανω τους, οπότε δε σπαμε τον καθρεπτη, αλλα διορθώνουμε τα μέσα μας. ... Αν παλι τους βριζουμε απο ζηλεια, χρειαζομαστε ζυγοστάθμιση του εγκεφάλου μας. Ετσι συγχωρουμε και προσπερναμε η επικοινωνουμε. Δεν εννοω πολιτικους
Φυσικά θεραπευόμαστε αν μας κοροϊδεύουν ,μας ειρωνεύονται, μας υποτιμουν,μας βγαζουν τρελούς και εμεις συνεχίζουμε να συναναστρεφόμαστε πνευματικα η με φυσική παρουσια. Δείχνει ψυχοπαθολογία
Οι πινελιες μου δειχνουν. Το χιονι που τοσο μας αρεσει , απλα τα σκεπαζει για λιγο ολα. Δεν λυνει προβληματα

Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2024

ΓΙΑΤΙ ΜΕΙΩΝΟΥΝ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΩΝ;

 

Όλες οι χώρες που μειώνουν τώρα τη χρήση των κινητών, κάνουν πειράματα στους εγκεφάλους των παιδιών, για να βγουν πορίσματα. Το ήξεραν οτι θα γίνει εθισμός, όταν υπάρχουν τοσα πολλά παιχνίδια. Μπορεί και να το επεδίωκαν, για να εξαρτηθούν τα παιδιά και να τα χειραγωγούν. Πάντα ξέρει και ο πιο άσχετος, οτι κάτι ελκυστικό ηλεκτρονικό , θα γίνει εθισμός. Τώρα φυσικά δεν τους πήρε ο πόνος για τα παιδιά, (εκτός απο τα δικά τους) και τη διάσπαση προσοχής, γιατί ξέρουν οτι έχουν πολλά ηλεκτρονικά παιχνίδια σπίτι τους.

Θα γίνουν έρευνες σε λίγο καιρό, να δουν μήπως αυξήθηκε το κάπνισμα, το αλκοόλ , ο τζόγος, οι εξαρτήσεις στα σχολεία, λόγω της μείωσης τηλεφώνων. Ήδη ξέρω παιδί Α Γυμνασίου που παίζει ηλεκτρονικό τζόγο και ξοδεύει χρήματα της μητέρας του κρυφά

Εικάζω οτι έχουν μιλήσει με εταιρείες, για να βγάλουν υποκατάστατα σχολικά, που θα αφήνουν να εννοηθεί οτι ωφελούν τα παιδιά στη μάθηση, (με πομπώδεις εκφράσεις) να χαρούν οι γονείς, και τελικά θα είναι για τα οικονομικά κέρδη των κυβερνήσεων και των εταιρειών. Δεν είναι αυτο που φαίνεται. Οι γονείς να πάρουν τα ηνία , και μη περιμένουν απο τις ιδιοτελείς κυβερνήσεις. Να βρουν ενδιαφέρονται στα οποία έχει κλήση το παιδί τους και να το καλλιεργήσουν, ωστε να απορροφηθούν και να μη θέλουν ηλεκτρονικά τόσο . Το αποβάλλουν συνειδητά έτσι


ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΕΛΥΤΗ


 Το σπίτι του Ελύτη στο Μοναστηράκι. Είναι της κ. Ηλιοπουλου σε συνεργασία με το Υπ Πολιτισμού. Έχει μαι στοιχειώδη ξενάγηση χωρίς ραντεβού. Δείχνει πρώτα το βίντεο που μιλαει και λέει για το μικρο χώρο τους και τα αντικείμενα με τα οποία εχει συναισθηματικό δέσιμο. Μετα σου ανοίγουν τα φώτα να το δεις. Έμενε στη Σκουφα σε 50 τ.μ. διαμέρισμα. Το γραφείο πανω στο όποιο έγραφε, ηταν της αδελφής του η οποία πέθανε οταν ηταν μικρός και του το έδωσαν. Ολα μεσα σε αυτό διαχέουν έντονο συναίσθημα, ταπεινότητα, πραγματικά απέριττα και πνευματικά 

Ο ΣΕΙΣΜΟΣ ΤΟΣΟ ΟΣΟ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΣΗΜΑΝΤΟΤΗΤΑ ΜΑΣ

 

Ο σεισμός ,τόσο όσο να καταλάβουμε την ασημαντότητα μας και να πέσει το εγώ μας μπρος στη μάνα φύση. Μέχρι εκεί καλό μας κάνει . Τα μοντέλα (ρομπότ) θα το προβλέψουν, οι μηχανικοί θα το αντιμετωπίσουν με τα κτήρια, όσο γίνεται, χωρίς τίποτα να το λύσει ολοσχερώς, για να φοβάται ο άνθρωπος, να επινοεί, να ζει...και να μην επαναπαύεται στη ζώνη άνεσής του, στον υλισμό του και την καλοπέρασή του

Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2024

ΕΤΣΙ ΠΙΝΟΥΝ ΤΟ ΤΣΑΙ ΤΟΥΣ ΟΙ ΚΙΝΕΖΟΙ. ΜΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΕΣΑ. ΕΙΝΑΙ ΕΥΓΕΝΕΙΣ ΒΟΥΔΙΣΤΕΣ. ΜΑΣ ΕΥΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ


 κινεζικο τσαγακι με βοτανα κ λουλουδια απο Κινα να φαινονται Εχει τη γοητεια του.Σινιάχα (σι =νεα , νια =χρονια, χα= χαρουμενη) Καμπέυ =εις υγεια !

ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΟΥ ΣΤΟΧΕΥΟΥΝ ΓΙΑ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟΙ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ

 

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΚΥΡΙΩΣ. Οι μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου που παίζουν ποδόσφαιρο η μπάσκετ, η κάτι άλλο , επειδή βλέπουν τους διάφορους γνωστούς, λένε όλα τα αγόρια, για τα αθλήματα, τα κορίτσια για μοντέλα, οτι θα γίνουν γνωστοί ποδοσφαιριστές, και οτι θα κερδίσουν πολλά χρήματα κλπ με συνεπεία ν αφήνουν τα καθήκοντά τους και να αφοσιώνονται σε κάτι που τελικά πρέπει να είναι ενα χομπυ.

Εχω ακούσει πάνω απο 200 αγόρια που λένε πάντα οτι θα γίνουν επαγγελματίες ποδοσφαιριστές. Τελικα δεν έγινε κανένα, προσανατολίζονται τώρα να κάνουν ενα επάγγελμα, μέσα στην κατήφεια, γιατί τους είχαν φουσκώσει τα μυαλά σε αυτόν τον τομέα .


Οι γονείς που τα πηγαίνουν και τα φέρνουν, και επικαλούνται εναν προπονητή, που τους λέει οτι είναι κορυφή το παιδί και τέτοια, πρέπει να ξέρουν, ότι σαν το παιδί τους είναι χιλιάδες. Ο προπονητής έτσι πρέπει να λέει, για να έχει κόσμο να πηγαίνει. (μου το είχαν πει και εμένα , για τα παιδιά μου, αλλά ευτυχώς το απέρριψα αμέσως, γιατι κατάλαβα πως γίνεται η δουλειά. Σαν χομπυ είναι καλό ) Άλλο αυτό και άλλο το επάγγελμα. Τα πολλά χρήματα δεν τα δίνει κανένας, αν δεν έχει πλάτες απο πίσω του γερές, αν δεν ειναι σύμβολο που να αλλάζει κοσμοθεωρίες για να γινει συμπαθής, (π.χ. Μαύρος ψηλός, φτωχός που πρέπει να τον θαυμάσουν όλοι για να αλλάξει η θεώρηση του κόσμου για τη φυλή...) ενω μπορει να υπάρχουν και καλύτεροι από αυτόν, ψηλοί, Λευκοί η Κινέζοι π.χ. που ΔΕΝ πρέπει να τους προωθήσουν, γιατί δεν εξυπηρετούν την αλλαγή κοσμοθεωρίας για να παρουν τόσο χρήμα και δημοσιότητα.

Ετσι γίνεται και με τα μοντέλα, και με όλα. Άσχημες που πρέπει να σε πείσουν οτι ειναι όμορφες, ενω υπάρχουν χιλιάδες πιο όμορφες απο αυτές. Από πισω πρέπει να γίνεται για κάποιο λόγο. Γνωριμίες, συμφέροντα, μοιρασιές οικονομικές κλπ Μη κάνουν όνειρα γονείς και παιδιά, γιατί μετά μένουν άνεργα και αμόρφωτα. Ξερω πολλά τέτοια, γιατι οι γονείς απλα δεν μπόρεσαν να σκεφτούν και νομίζουν οτι θα γίνει σαν το σύμβολο το παιδι τους. Ανελεύθερο και πιόνι, πολλές φορές και καταθλιπτικό το σύμβολο, με πολλές επικύψεις για να ανέβει. Δεν είναι αυτο που φαίνεται σε τέτοιες καταστάσεις. BLOOG

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΥΟ ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ.

 

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΥΟ ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ. Αν τρώτε σταφίδες και χουρμάδες για το κρύο, καλό είναι να δίνουμε και στα παιδιά. Κατ αρχάς οι χουρμάδες έχουν πολλή βιταμίνη C ρίχνουν πίεση, χαμηλό γλυκαιμικο δείκτη , και οι βεδουίνοι στην έρημο που τους τρώνε, μένουν υγιείς, ενω το πρωί εχει πολλή ζέστη και το βράδυ πέφτει στο μείον. Προτιμάμε τους φυσικούς και τους πλένουμε. Υπάρχουν και απύρηνοι φυσικοί. (χωρίς κουκούτσι) Οι βασιλικοί (μεγάλοι) εχουν υποστεί μια επεξεργασία για να είναι πιο ελκυστικοί. Ότι ειναι γυαλιστερό δεν το παίρνουμε. Εχει γλυκόζη.

Οι ελληνικές σταφίδες. Υπάρχουν οι μαύρες που είναι πιο υγιεινές, υπάρχουν οι ξανθές, αλλα τις αποξηραίνουν στο φούρνο, οπότε σκοτώνονται μερικές βιταμίνες τους. Υπάρχουν και οι φυσικές που αποξεραίνονται στον ήλιο, που λέγονται φυσικές. Έχουν πιο πολλά στοιχεία, πρέπει όμως να ξέρουμε να τις ζητάμε σε κάβες με ποικιλία.

Οι αλλοι ξηροί με φειδώ γιατι παχαίνουν. Το κασιους είναι και για την κατάθλιψη. Το πολύ υγιεινό καρύδι, που μοιάζει με το μυαλό μας και το ενισχυει, αν φάμε πολυ ανεβάζει στο αιμα τη φεριτινη. Το αμύγδαλα μεχρι 5 τη μερα ανάλατα. Πικρα πολύ λιγα, βλαπτουν. Ο Πυθαγόρας τα έλεγε τροφή των φιλοσόφων, και ειδικά το παστέλι με το καλο σιμιγδάλι και το καλό μελι βέβαια.


(Παρεμπιπτόντως, χαλάσανε τον κόσμο, και η Αθήνα είναι με λίγη δροσούλα, με ήλιο που παίζει κρυφτό και η οδός του αγγελιοφόρου των θεών και των ανθρώπων , του ψυχοπομπού Έρμη, ειναι κατάμεστη απο τουρίστες και δεν μπορείς να τη διασχίσεις; Ακούς όλες τις γλώσσες του πλανήτη (τα δύσκολα ελληνικά τα αποφεύγουν) φυσικά ο φλογερός πατριώτης και δημοκράτης Περικλής, μας δίνει χρήμα αενάως με τα τεράστια έργα του που τρέχουν μετά τις αγορές να τα δουν. Έμεινε μέσα στις χιλιετίες αφου είδε τα παιδιά του νεκρά και αυτός. Έτσι είναι η περιπλάνηση...χα.χα μη ξεχαστούμε. Το κάρμα , τα χρέη. Κάρμα =νόμος της ανταπόδοσης.

Με ρώτησε ενα κινεζακι (που τα συμπαθώ απο σχολεία) για δρόμο, αφού του είπα στα ελληνικά, γιατί ζει εδώ και πρέπει να μαθει, (φθινει η γλώσσα μας , φθίνει και η χώρα μας. ) μου ειπε σιεν σιεν δηλαδη ευχαριστώ, και για να χαρεί, ειπα και εγώ νι χάου να κάνω οτι κάτι ξερω στα κινέζικα. (Κλαίνε με τα ελληνικά. Η γλώσσα τους ειναι φτωχή , δεν εχει γένη, οταν πηγαίνουν στην Κίνα καλοκαίρι, τον κάνουν ήρωα οποιον μιλάει ελληνικά) ρεπορτάζ κους κους)  

Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2024

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ . ΤΕΧΝΗ

 

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ . ΤΕΧΝΗ


Η τέχνη συνειδητοποίησε την ελευθερία της έκφρασης της, στα εκατό χρόνια ανάμεσα στο 520 και το 420π.Χ. περίπου. Προς το τέλος του πέμπτου αιώνα οι καλλιτέχνες είχαν απόλυτη συναίσθηση της δύναμης και της τεχνικής τους. Το ίδιο συνέβαινε και με το κοινό, αφού οι καλλιτέχνες θεωρούνταν ακόμα βιοτέχνες, και παρά το γεγονός ότι τους έβλεπε υποδεείς η υψηλή κοινωνία, ένα ολοένα μεγαλύτερο μέρος του κοινού άρχισε να ενδιαφέρεται για την δουλειά και το πολιτικό τους ρόλο. Οι άνθρωποι έκαναν σύγκριση ανάμεσα στις αρετές των σχολών δηλαδή στη μέθοδο, στο ύφος και στην παράδοση που διαφοροποιούσαν τους καλλιτέχνες των διάφορων πόλεων.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η σύγκριση και ο συναγωνισμός ανάμεσα στις σχολές παρακινούσε τους καλλιτέχνες να εντείνουν αδιάκοπα τις προσπάθειές τους, και βοηθούσε στην δημιουργία αυτής της ποικιλίας που τόσο θαυμάζουμε στην ελληνική τέχνη, και στην αρχιτεκτονική.

Άρχισαν τότε να χρησιμοποιούνται παράλληλα διάφοροι ρυθμοί. Ο Παρθενώνας είχε κτιστεί σύμφωνα με τον δωρικό ρυθμό στα μεταγενέστερα όμως κτίρια της Ακρόπολης χρησιμοποιήθηκαν τα στοιχεία του ιωνικού. Η αρχή που διέπει την αρχιτεκτονική αυτών των ναών, είναι η ίδια με των δωρικών αλλά η συνολική όψη και ο χαρακτήρας τους είναι διαφορετικά. Το κτίριο όπου ο ιωνικός ρυθμός εμφανίζεται στην τελειότερη μορφή του είναι το Ερεχθείο. Οι κίονες του ιωνικού ναού είναι ρωμαλέοι, και δυνατοί, και μοιάζουν με λεπτούς κορμούς. Το κιονόκρανο δεν είναι πια απλό σαν αστόλιστο προσκεφάλι, αλλά είναι πλούσια διακοσμημένο στα πλάγια με έλικες, και αυτές μοιάζουν να εκφράζουν τον ρόλο του τμήματος που τους στηρίζει. Το επιστύλιο επάνω στο οποίο ακουμπούσε η στέγη, και γενικά τα κτήρια αυτά με τις εξαίσια επεξεργασμένες λεπτομέρειες έδιναν μια εντύπώση άπειρης χάρης και άνεσης.

Η γλυπτική και η ζωγραφική αυτής της περιόδου που αρχίζει με την γενιά που διαδέχεται τον Φειδία, έχουν την ίδια χάρη και άνεση. Η Αθήνα πολεμούσε τότε με την Σπάρτη, και ο φοβερός εκείνος πόλεμος ήταν το τέλος της ευημερίας ολόκληρης της Ελλάδας. Τα γλυπτά και η διακόσμηση του ναού της Άπτερης νίκης, φανερώνουν μια μεταβολή στο γούστο, και μια στροφή προς την λεπτότητα που χαρακτηρίζει και τον υπόλοιπο ιωνικό ρυθμό. Τα γλυπτά αυτά είναι ακρωτηριασμένα, και βλέποντας τέτοια έργα καταλαβαίνουμε ότι ο καλλιτέχνης είχε την ικανότητα να κάνει ότι ήθελε. Δεν πάλευε με κανενός είδους δυσκολίες για να παραστήσει την κίνηση. Οι καλλιεργημένοι Έλληνες συζητούσαν πια για την ζωγραφική και τη γλυπτική, όπως για την ποίηση και το θέατρο και επαινούσαν τα έργα για την ομορφιά τους ή διαφωνούσαν με την μορφή τους.

Ο μεγαλύτερος γλύπτης της εποχής ο Πραξιτέλης ήταν πάνω από όλα ξακουστός για την γοητεία του έργου του και τη θελκτική έκφραση των γλυπτών του στο πιο φημισμένο άγαλμά του που το εξυμνούν πολλά ποιήματα. Παρίστανε αυτό τη θεά του έρωτα τη νεαρή Αφροδίτη τη στιγμή που έμπαινε στο λουτρό της το έργο όμως αυτό χάθηκε. Ένα άλλο άγαλμα που βρέθηκε στην Ολυμπία τον δέκατο ένατο αιώνα θεωρείται από πολλούς δικό του.

Δεν μπορούμε ωστόσο να είμαστε βέβαιοι στο έργο του Πραξιτέλη ότι δεν υπάρχει είδος ακαμψίας. Στέκει μπροστά μας σε μια αβίαστη στάση που δεν μειώνει το μεγαλείο του, αν όμως εξετάσουμε τον τρόπο που κατόρθωσε ο Πραξιτέλης να δώσει αυτή την εντύπωση αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε ακόμα και σε τούτη την περίπτωση, ότι τα διδάγματα της αρχαίας τέχνης υπάρχουν και δεν έχουν λησμονηθεί.

Ο Πραξιτέλης επίσης φροντίζει να μας δείξει τους αρμούς του σώματος και να μας κάνει να καταλάβουμε όσο σαφέστερα γίνεται τη λειτουργία του. Όλα αυτά είναι σε θέση τώρα να τα κάνει χωρίς να γίνεται το άγαλμα άκαμπτο και άψυχο. Μπορεί να δείξει τους μυς και τα οστά να φουσκώνουν και να κινούνται κάτω από το παλαιό δέρμα, μπορεί να δώσει την αίσθηση ενός ζωντανού σώματος με όλη την χάρη και την ομορφιά του. Πρέπει όμως να συνειδητοποιήσουμε πως ο Πραξιτέλης και οι άλλοι καλλιτέχνες έφτασαν στην ομορφιά μέσα από την γνώση. Κανένα ανθρώπινο σώμα δεν είναι τόσο συμμετρικό τόσο καλοφτιαγμένο και όμορφο όσο τα αγάλματα του. Ο κόσμος συχνά νομίζει πως οι Αρχαίοι Έλληνες γλύπτες μελετούσαν πολλά μοντέλα και διάλεγαν μόνο όσα από τα χαρακτηριστικά που τους άρεσαν. Αντέγραφαν προσεκτικά σε πρώτο στάδιο τη μορφή ενός πραγματικού ανθρώπου και έπειτα τον εξωράιζαν παραλείποντας τις ατέλειες η τα χαρακτηριστικά, που δεν συμφωνούσαν με τη δική τους ιδέα για το τέλειο σώμα Λένε πως οι αρχαίοι Έλληνες καλλιτέχνες εξιδανίκευαν την φύση όπως ο φωτογράφος ρετουσάρει ένα πορτραίτο σβήνοντας τα ψεγάδια. Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετώπιζαν τα πράγματα οι αρχαίοι ήταν εντελώς αντίθετος σε όλους αυτούς τους αιώνες. Οι καλλιτέχνες για τους οποίους μιλήσαμε προσπάθησαν να εμφυσήσουν όλα τα έργα εκείνης με σοφία και μαστοριά στις μορφές. Επί πλέον οι αρχαίοι Έλληνες έδιναν σημασία και σε κάτι άλλο. Το γεγονός ότι η νέα ελευθερία που τους έδινε την δυνατότητα να παραστήσουν το ανθρώπινο σώμα σε οποιαδήποτε στάση η κίνηση μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να δηλώσει την εσωτερική μορφή των μορφών, ένας από τους μαθητές του Σωκράτη, μας λέει ότι αυτό ακριβώς συνιστούσε ο μεγάλος φιλόσοφος που υπήρξε και ο ίδιος γλύπτης.

Επεδίωκαν να παριστάνουν την λειτουργία της ψυχής, μελετώντας με ακρίβεια τον τρόπο με τον οποίο τα συναισθήματα επηρεάζουν το κινούμενο σώμα

Σε όλους αυτούς τους αιώνες οι καλλιτέχνες για τους οποίους μιλήσαμε προσπάθησαν να εμφυσήσουν όλο και περισσότερη ζωή την εποχή του Πραξιτέλη. H μέθοδος τους έδωσε τους πιο ώριμους καρπούς, και τα παλιά πρότυπα άρχισαν να κινούνται και να ανασαίνουν στα χέρια του επιδέξιου γλύπτη. Στέκουν μπροστά μας σαν αληθινά ανθρώπινα πλάσματα που ανήκουν όμως σε έναν διαφορετικό κόσμο, επειδή οι Έλληνες ήταν υγιέστεροι η ωραιότεροι από τους άλλους λαούς.



( Τζ. Αλμπάνη Μ.Κασιμάτη.Εικαστικές Τέχνες στην Ευρώπη, Ιστορία των Τεχνών στην Ευρώπη από τον Μεσαίωνα ωςτον 18ο. Πάτρα 2001)

Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2024

ΑΝΟΡΕΞΙΑ

 

Στις περισσότερες περιπτώσεις το πρόβλημα αρχίζει κατά τη διάρκεια εφαρμογής κάποιας δίαιτας για την απώλεια βάρους

Είναι από τις πιο επικίνδυνες για τη ζωή ψυχιατρικές διαταραχές λόγω της ασιτίας των χαοτικών τρόπων σίτισης των ασθενών και της χρίσης ακραίων μέσων και τρόπων στην ανυποχωρητη επιδίωξη έλεγχου του βάρους τους

Δεν υφίσταται μείωση της όρεξης για φαγητό, ακόμα και στα τελικά στάδια της νόσου για αυτό είναι άστοχος


Το βάρος του σώματος είναι περισσότερο από 15% κάτω του φυσιολογικού και ο δείκτης Quetelet μικρότερος του 17.5

Έκτος από τη νηστεία η ασθενής επιδίδεται σε αύξηση της σωματικής δραστηριότητας με εντατική γυμναστική

Προκλητοι εμετοί κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων τροφών με πολλές ίνες, ανορεξιογόνα φάρμακα, διουρητικά και καθαρτικά ειναι επιπρόσθετοι τρόποι έλεγχου του βάρους του σώματος που επινοεί το κορίτσι μόνο σε ένα πλήθος άλλων μηχανευμάτων και στρατηγικών απισχνασης και απόληψης >

Είναι συχνή από την εφηβική και την πρώτη μετ εφηβική περίοδο (14-25) ετών χωρίς να αποκλείεται η εμφάνιση της και σε μεγαλύτερες ηλικίες

Πιστεύεται ότι πλήττει περίπου το 0,5 των κοριτσιών και το 0,00 των αγοριών)


Οι ασθενεις παρουσιάζουν διαταραχές της εικόνας του σώματος τους που φθάνουν ακόμα και σε παραληρητικά επίπεδα , καθώς ενώ είναι κάτισχνες πιστεύουν οτι είναι παχύσαρκες, φοβία σωματικού βάρους και δυσμορφοβία

Επίσης είναι δυνατόν να εμφανίζουν ψυχαναγκαστικά και καταθλιπτικά συμπτώματα σε έδαφος διαταραχής προσωπικότητας με στοιχεία τελειοθηρικά η δε αλξιθυμια

αποτελεί χαρακτηριστικό φαινόμενο

Υπάρχουν και περίοδοι με φυσιολογικό βάρος, ενώ οι εναλλαγές νηστείας με βουλιμία και καταβρόχθιση μεγάλων ποσοτήτων τροφής δεν είναι σπάνιες διαμορφώνοντας ένα ανορεκτικόβουλιμικό συνεχές

Όμως το πιο χαρακτηριστικό και επίμονο στοιχείο είναι οι περίοδοι με μεγάλη και δραματική υποθρεψια και απίσχναση

Συχνότατες ειναι οι ενδοκρινικές διαταραχές με υποθαλαμικό υπογοναδισμό επιμονή υπερκοτιζολαιμία υπερέκκριση αυξητικής ορμόνης ανώμαλη ρύθμιση της έκκρισης θυεροειδικών ορμονών βαζοπρεσινης και ινσουλίνης μειωμένη έκκριση τεστοστερόνης στους άνδρες

Άλλες εκδηλώσεις είναι τα προβλήματα σεξουαλικότητας η ξηροδερμία η βραδυκαρδία η υπόταση τα οιδήματα η αναιμία


Συνοδά παθολογικά ευρήματα είναι οι ηλεκτρολυτικές διαταραχές και η οστεοπόρωση (μια στις 3 ασθενείς θα υποστεί κάταγμα) Η υποκαλιαιμία σε ασθενή με διαταραχή στη λήψη τροφής δείχνει με βεβαιότητα ότι η ασθενής παίρνει καθαρτικό η κάνει εμετό τουλάχιστον μια φορά την ημέρα


Η διαφορική διάγνωση γινεται απο τη νόσο του Crohn, το σύνδρομο δυσαπρορόφησης την υποφυσιογενη καχεξία του Simmonds το σύνδρομο Bartter (σύνδρομο απώλειας καλίου και υπερθυρεοειδισμο )


ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΕΛΑΙΟΔΕΝΤΡΑ ΜΗ ΤΑ ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΟΥΝ ΟΙ ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ

 

Στους ελαιόκαμπους της Μεσσηνίας,(δε ξέρω τι γίνεται αλλού) όταν αναθέτουν σε Αλβανούς και λοιπούς αλλοδαπούς (που τους περιμένει, είπε, με χαρά η Ντόρα στην Κρήτη) να μαζέψουν τον ελαιόκαρπο, κόβουν τα δεντρά για να πάρουν τα ξύλα να τα κάψουν στο τζάκι τους και τα καταστρέφουν, εκτός του ότι κλέβουν στο λάδι, ειδικά όταν οι κάτοχοι των περιβολιών, μένουν στην Αθήνα. Οι ευλογημένες ελιές, γλύτωσαν από τους Τούρκους που κάθονταν από κάτω και έτρωγαν, μέχρι που ο Γερός του Μοριά με τους άντρες του, τους έκαναν και τρέχουν ακόμα, (μερικά δέντρα είναι πριν από την τουρκοκρατία ) και τώρα ακρωτηριάζονται απο τους πακιστανους και Αλβανούς. Τώρα θα μου πείτε, περιμένουμε αγάπη και σεβασμό προς τη φύση και την ελληνική Γη, αν και τρώνε και δουλεύουν εδώ, αν και παίρνουν επιδόματα εδώ, η να καταστρέψουν εντελώς τη χώρα, αφού την καίνε επί πλέον;;Ιδιαίτερη προσοχή , όχι για να μη τυχόν δε φάτε λάδι απο εκεί, αλλά να μη καταστρέψουν και τα αιωνόβια δέντρα της ελληνικής Γης . Δεν είναι μόνο οι φωτιές η καταστροφή της Φύσης. Είναι και η ύπουλη καταστροφή, για το άμεσο συμφέρον τους

Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2024

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟΥΣ ΨΥΧΟΛΟΓΟΥΣ ΠΟΥ ΜΙΛΟΥΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ

 

Μου έστειλαν μήνυμα να το δω και αξίζει νομίζω να το επισημάνω ,για τους νέους κυρίως, γιατί τα παρακολουθώ αυτά.

Είναι μια ψυχολόγος με άδεια ανηρτημένη κλπ, που έχει πολλές χιλιάδες κόσμου στο site της και την ακούν πολλοί και πολλές.(χιλιάδες) Δε θέλω να ταυτοποιησω άλλο. Λέει διάφορα οικογενειακά χωρίς ονόματα του καθενός, απο επιστολές που παίρνει και τα σχολιάζει, ενίοτε επιστημονικά και ενίοτε πολύ λαϊκά. Της αρέσει να την επικροτούν όλοι, και αν φέρεις αντίρρηση σε βάζει στην απόκρυψη και σου λέει ότι το βλέπει ο δικηγόρος της ότι είναι δυσφήμηση, κάτι που δεν το κάνει κανένας ψυχολόγος, αλλά σου απαντούν ευγενικά.

Από τις δέκα λέξεις που λέει, οι 6 είναι no contact τα παιδιά με τους γονείς τους, γιατί είναι νάρκισσοι, είναι κακοποιητικοί , επίσης με τους συγγενείς τους ,(κυριως μισει τους γονείς, αν και ειναι μητερα) και οι άλλες 4 είναι η λέξη ναρκισσιστες για ολο σχεδόν τον πληθυσμό, και ότι δεν πρέπει να συγχωρούμε που επίσης οι αλλοι γνωστοί ψυχοθεραπευτές δεν τα λενε ποτε αυτα. Εχει πελατεία έτσι

Μαλιστα προς επίρρωση των συμφραζομένων της, εφερε και μια δόκτορα κλινική ψυχολογο που ειπε οτι δεν πρεπει να συγχωρούμε αυτούς τους ναρκισσους που μας κακοποίησαν έστω και με αστεία και σέρνουμε άπειρα τραύματα μεσα μας, και βλέπουμε τον εαυτο μας πολύ διαφορετικά, οπως ειπε η ιδια η ντοκτορ οτι δεν μπορει να δει κανονικα, τον εαυτό της, παρα τις σπουδες της, λογω αυτων των εγκληματιών. Τονίζουν οτι η μη συγχώρεση ειναι το σωστο, και όχι η ποπ κουλτουρα και η προπαγάνδα που μας το επέβαλαν Μονο λενε, αν δε συγχωρουμε κοιμομαστε καλα το βραδυ. Επιμένουν οτι το σωστο ειναι να μη συγχωρείς όποιον σε έβλαψε, όπως και αν σε έβλαψε, γιατι ειναι ο ανθρωπος που σου κατετεστρψε ενα κοματι απο τη ζωη σου.

Ούτε τους πέρασε απο το μυαλό οτι μπορείς να συγχωρήσεις, να μιλας ευγενικα, και να απομακρυνθείς, χωρις να σε επηρεάζει τιποτα απο αυτα, αν εισαι δυνατός μεσα σου.

Αδύναμες μου φαίνονται και περισσοτερο η ντοκτορ και οτι θέλουν να προσελκύσουν κόσμο, γιατι ειναι δύσκολο να συγχωρείς, ενώ ετσι κερδίζεις πολύ κόσμο που δεν μπορει να συγχωρησει

ΚΥΡΙΩΣ ΜΗΝ ΕΠΙΛΕΓΕΤΕ ΨΥΧΟΛΟΓΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΉ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΛΕΝΕ ΤΑ ΕΠΙΔΕΡΜΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ. ΜΕ ΤΑ ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΑ ΘΑ ΛΥΘΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΔΟΥΛΕΙΑ.(να τους ακους , να παιρνεις βιβλια τους να σου πετανε στα αγγλικα και μερικα επιστημονικα να εντυπωσιαζεσαι και να τρεφουν οι ιδιοι ναρκισσισμό) Πολλοι τη βριζουν στα site λενε οτι ειναι μεγαλη ναρκισσιστρια για αυτο κανει προβολη

Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΣΥΓΧΩΡΕΣΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΤΟΥ ΤΟΥΣ ΣΤΑΥΡΩΤΕΣ ΤΟΥ, ΔΥΣΚΟΛΟ, ΑΛΛΑ ΕΜΕΙΝΕ ΤΟΣΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ ΚΑΙ ΕΦΥΓΕ ΧΩΡΙΣ ΧΡΕΗ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΜΕΤΑ….

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΔΕΡΜΙΚΕΣ ΑΝΟΗΣΙΕΣ ΠΟΥ ΛΕΝΕ, ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΚΑΠΟΙΑΣ ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΉΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ , ΒΑΖΩ ΠΑΛΙ, ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑ ΚΑΤΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΔΟΚΤΟΡΑ, ΔΙΕΘΝΩΣ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΠΕΛΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΠΟΥ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΕΧΕΙ ΓΙΑ ΠΡΩΙΝΟ, ΓΙΑΤΙ ΓΡΑΦΕΙ ΚΑΙ ΒΙΩΜΑΤΑ (ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΑΦΕΡΘΩ ΤΩΡΑ ΣΤΙΣ ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΕΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΨΥΧΙΑΤΡΟ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗ, ΓΙΑΝΝΗ ΑΥΓΟΥΣΤΑΤΟ, ΚΑΙ ΟΤΙ ΣΧΕΔΟΝ ΤΑ ΙΔΙΑ ΜΕ ΤΟ ΑΠΟ ΚΑΤΩ ΚΕΙΜΕΝΟ ΛΕΝΕ ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΚΡΑΝΑΣΤΗΘΕΝΤΕΣ.

ΑΠΛΑ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟΥΣ ΨΥΧΟ ΠΟΥ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ. ΤΟΥΣ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΝΑ ΜΙΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ


ΤΟ ΕΠΙΚΟΛΛΑΩ ΑΠΟ ΠΙΟ ΚΑΤΩ

ΓΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ. ΑΠΟ ΤΟ BLOOG ΜΟΥ.

Μια εσωτεριστική θεώρηση της ανθρωπινής ύπαρξης . Η ΣΥΓΧΏΡΕΣΗ ΗΜΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΉΛΩΝ

(πρακτικό, και βαθιά πνευματικό. Στα Πανεπιστήμια δεν τα λένε αυτά. )

(απο το why me , why this , why now, Dr Robin Norwood. Φυτράκης Αθήνα 1997) Έχει θεραπεύσει πολύ κόσμο, αφού ενστερνίστηκε τη βαθιά πνευματικότητα και μεταφυσική , μετά απο δικά της μαθήματα, βιώματα . Μερικοί ψυχολόγοι, λένε πολύ επιδερμικά , μη συγχωρείτε, μη μιλατε στους γονείς σας, κόψτε τις επαφές κλπ Πιστεύω οτι το λένε, για να μη θεραπεύεται ο κόσμος , να έχει τραύματα και να έχουν ισόβια πελατεία. Να μη μιλουν στους γονείς τους, για να μιλούν σε αυτούς. Απο την άλλη κατηγορούν τον ναρκισσισμό. Ο ναρκισσιστής /τρια δε συγχωρεί. Ο ναρικισσιστης/τρια επισης, πιστεύει οτι δεν πρέπει να τον εγκαταλείπει ποτε κανένας η καμιά σύντροφος γιατί είναι θεός, αν συμβεί αυτό, πέφτει σε κατάθλιψη, κανει απόπειρες αυτοκτονίας και κάνει τα πάντα να τον επαναφέρει.(αφιλοσόφητος, δεν είναι αγάπη ανθρωπιστική αυτή, αλλα μια χρησιμοθηρία να περνούν καλά με το σωμα τους. Παρακάλια, απειλές, κλάμα κλπ. Πιστεύει οτι σε αυτόν δεν έπρεπε να συμβεί γιατί ειναι τέλειος/α, και στην ουσια ειναι απνευματιστος/η) . Αν αρρωστήσει ο/η σύντροφος, εν τω μεταξυ, οσο και να κλαίνε που εγκαταλειφθήκαν, καθόλου δεν θα τον/την φροντίσουν. Συνήθως γυναίκες με κάποια υστερία και με φουσκωμένα μυαλά. Δεν τους πέρασε απο το μυαλό , οτι αυτό έπρεπε να γίνει για να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι και να πάρουν μαθήματα. Θέλουν τους άλλους για υποχείρια όπως και οι αντρες που δολοφονούν.

Εδώ ειναι καθαρά πνευματική προσέγγιση, όχι επιδερμική των πανεπιστημίων του υλισμού.

Παρενθέσεις δικές μου

Μια εισαγωγή για τα επίπεδα της ύλης στον τρόπο που μας επηρεάζουν από το υλικό επίπεδο της ύπαρξης είναι σημαντική για μια κατανόηση των εννοιών της αντιξοότητας και της ίασης.

Θα ξεκινήσουμε από την παραδοχή ότι είμαστε κάτι πάρα πάνω από ένα υλικό σώμα

Η ανθρώπινη αύρα η ενεργειακό πακέτο στο οποίο κατοικούμε όσο είμαστε ζωντανοί στη Γη περιλαμβάνει πολλές διαστάσεις της πραγματικότητας ,πέρα από εκείνες που μπορούμε να αντιληφθούμε με τις πέντε αισθήσεις μας.( Πολλοί άνθρωποι έχουν αιθερική όραση και βλέπουν την αύρα του απέναντι)

Κάτω από το υλικό σώμα υπάρχουν σταδιακά λεπτότερα σώματα που το διαπερνούν, τα όποια αποτελούνται από επίσης σταδιακα λεπτότερες βαθμίδες της ύλης.

Τα σώματα αυτά είναι πρώτα από όλα το αιθερικό μας σώμα, που διαπερνά το υλικό μας σώμα σαν να είναι υλικό αποτύπωμα, και αποτελείται από δονούμενες γραμμές φωτός.

Στη συνέχεια το αστρικό μας σώμα που απαρτιζεται απο ύλη η οποία προέρχεται από το αστρικό επίπεδο του συμπαντικού ενεργειακού πεδίου. Είναι γεμάτο από απορρέοντα χρώματα και αστραπές φωτός καθώς η ευμετάβλητη ουσία ανταποκρίνεται στις μεταβαλλόμενες συγκινήσεις μας και αντανακλά. (Μερικοί άνθρωποι κατά μεταφυσικό ψυχίατρο Γιάννη Αυγουστατο, κάνουν αστρικά ταξίδια)

Τέλος το νοητικό μας σώμα το οποίο είναι φτιαγμένο από δυο επίπεδα της ύλης. Την κατώτερη νοητική ουσία που παίρνει ζωή κερδίζοντας γνώση, αλλά χρωματίζεται με συναίσθημα και την ανώτερη νοητική ουσία που είναι το βασίλειο της καθαρής σκέψης, της σοφίας και της κατανόησης , το επίπεδο πάνω στο οποίο κατοικεί η ψυχή. (αριστερό ημισφαίριο λογική, πτυχία, δεξί συναίσθημα, συμπόνια κλπ )

Η ψυχή είναι θρονιασμένη μέσα στην ανθρώπινη αύρα, στην περιοχή της λαβής του στερνού) , στον θύμο αδένα , αλλά ζει και στο εξαιρετικά λεπτό υλικό του ανώτερου νοητικού επιπέδου του ανθρωπινού ενεργειακού πεδίου.

Χρησιμεύει σαν γέφυρα συνειδητότητας ανάμεσα στο φυσικό επίπεδο της ύπαρξης και στο πνεύμα, στη Δύναμη πίσω από τη δημιουργία .

Καθώς εξελισσόμαστε πρέπει πρώτα να αποκτήσουμε τον έλεγχο του υλικού σώματος.

Κατόπιν πρέπει με την αυτοπειθαρχία να τιθασεύουμε τα αισθήματα μας.

Τελικά το συγκινησιακό ρυθμισμένο υλικό του κατώτερου νοητικού σώματος αποβάλλεται σταδιακά και επικεντρωνόμαστε στο ανώτερο νοητικό επίπεδο.

Καθώς το ανώτερο νοητικό σώμα μας αναπτύσσεται μέσα απο αυτή την εστίαση, το ιδιο γίνεται και με την ικανότητα μας να βιώνουμε συνειδητή επαφή με τη ψυχή και το Σχέδιο για τις ζωές μας. (νομίζω συμβαίνει αυτό υποσυνείδητα στους περισσότερους ανθρώπους)

Όταν συμβαίνει αυτό που αποκαλούμε θάνατο η ενεργειακή κλωστή που συνδέει τη ψυχή με το υλικό σώμα, σπάει. Μόλις η ψυχή εγκαταλείψει τη σύνδεση της με το συγκεκριμένο υλικό σώμα που της είχε χρησιμεύσει σαν προπύργιο στο υλικό επίπεδο, αποσύρει την ενοχοποιητική τους δύναμη που εμπόδιζε τη διάλυση του υλικού, και τον χωρισμό των λεπτών σωμάτων από το υλικό.

Η βαθιά ίαση περιλαμβάνει πάντα μια αλλαγή καρδιάς και ως εκ τούτου μια διεύρυνση της συνειδητότητας

Η θεραπεία μιας σωματικής κατάστασης η ασθενείας δεν συνεπάγεται αναγκαστικά ότι έχει συντελεστεί η ίαση. (πολλοι άνθρωποι δεν παίρνουν το μήνυμα και δεν τα πιστεύουν αυτά)

Οπουδήποτε παρουσιάζονται αντιξοότητες ,η ψυχή βλέπει μια ευκαιρία για την ίαση της ,

τη διεύρυνση και τη φώτιση της .

Τα διλήμματα μας ,οι δυσκολίες μας ,τα μπλεξίματα μας , καθώς και ο τρόπος που τα αντιμετωπίζουμε και τα χειριζόμαστε, καθορίζουν το ποιοι είμαστε , γιατί βρισκόμαστε εδώ και τι προσπαθούμε να πετύχουμε μέσα από την ύπαρξη στο γήινο επίπεδο .

Η προσωπικότητα πολύ συχνά κρίνει την αξία από την κοινωνική θέση και την υλική επιτυχία.

Η ψυχή όμως προσφέρει κλειδιά για τον χαρακτήρα του ατόμου και δεν την ενδιαφέρει καθόλου ο πόνος της προσωπικότητας, για να υπηρετήσει τον σκοπό της.

Την ενδιαφέρει η ενδυνάμωση και η κάθαρσή της για να υπηρετήσει τον σκοπό της

Η εξέλιξη της ανθρώπινης συνείδησης.

Ενσαρκωνόμαστε στο γήινο επίπεδο για να διευρύνουμε τη συνείδησή μας . Ο στόχος αυτός πραγματοποιείται μέσα από πολλές ζωές.

Πως σχεδιάζουμε μια ενσάρκωση.

Κάθε ενσάρκωση έχει τις ρίζες της σε όσα έχουν συμβεί παλιότερα , αλλά κυρίως στην αμέσως προηγούμενη ζωή πάνω στη γη.

Πώς λειτουργούν οι κύκλοι ίασης.

Είτε γινόμαστε καλύτεροι είτε χειρότεροι , κάθε συναλλαγή αυτού του είδους είναι ένας κύκλος ίασης επειδή μας μετακινεί μέσω των διαστρεβλώσεων μας.

Όταν βρισκόμαστε σε κάποια ενσάρκωση , η ζωή μας είναι σαν το τραίνο πάνω στη σιδηροδρομική γραμμή. Μπορούμε να αποφασίσουμε πότε θα σταματήσουμε και πότε όχι. Μπορούμε ακόμα να πάμε πίσω .

Το ταξίδι μας όμως είναι αμετάβλητο Δε ξέρουμε πόσο γρήγορα θα φτάσουμε στον προορισμό μας

Η αντίσταση στην ίαση μας είναι από τις επιλογές της ελεύθερης βούλησης .

Όσο αντιστεκόμαστε γίνεται μέσα μας μπλοκάρισμα.

Οι ισορροπίες του κάρμα

Ως έννοια έγινε ευρύτερα γνωστό στη δύση με την αύξηση του ενδιαφέροντος για τις ανατολικές θρησκείες κατά τη δεκαετία του 60. Μας δείχνει πως λειτουργεί το πεπρωμένο ,για να ισορροπήσει τη ζυγαριά για πράξεις του παρελθόντος.

Έχει ως σκοπό να εξισορροπήσει.(δηλαδή είναι εξίσωση)

Καθώς προσεγγίζουμε το ζωτικό θέμα της ενσάρκωσης ,αφορά στην επέκταση μας μέσα απο διάφορες διαστάσεις ,εμπειρίας δημιουργούμε μια ποικιλία αντιδράσεων , αποτελεσμάτων και επιπτώσεων.

Έτσι βεβαιωνόμαστε ότι πρόκειται για ένα νόμο ίασης ακροτήτων και αποκατάσταση της ισορροπίας.

Αν υπήρχε ένα κλειδί που θα μπορούσαμε να σταματήσουμε την ατελείωτη διαδικασία της δημιουργίας η κατάσταση μας δεν θα εξελισσόταν προς τα εμπρός αλλά θα πήγαινε πίσω.

Θα βαλτώναμε τόσο , ώστε κάθε ελπίδα θα είχε χαθεί.

Το κλειδί για αυτό πραγματικά υπάρχει . ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΓΧΏΡΕΣΗ

Για να συγχωρήσουμε αληθινά , αληθινή κατανόηση

Πρέπει να δούμε όλη την εικόνα . Πρέπει να γίνουμε ειδικοί σε σχέση με αυτό που πρέπει να συγχωρήσουμε. Να δούμε δηλαδή όλες τις πλευρές και όχι μόνο τη δική μας

Μέσω της συγχώρεσης συγχωρούμαστε εμείς οι ίδιοι.

Η συγχώρεση θεραπεύει

Για να συγχωρέσουμε αληθινά απαιτείται αληθινή κατανόηση

Έτσι οφείλουμε να ανταποδίδουμε το κακό με το καλό. Στην αληθινή πράξη της συγχώρεσης η αύρα μας εξαγνίζεται και ο κραδασμός μας ανυψώνεται .

Τα τραύματα μας είναι η αφορμή να αναπτυχθούμε προς το Φως

Μια ψυχική διαταραχή είναι ένα σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από κλινικά σημαντική διαταραχή της γνωστικής λειτουργίας του ατόμου ,της ρύθμισής των συναισθημάτων, η της συμπεριφοράς που αντικατοπτρίζει δυσλειτουργία στις βιολογικές αναπτυξιακές διαδικασίες, που διέπουν την ψυχική λειτουργικότητα. .

Μια στρεσσογονος κατάσταση η η απώλεια θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου, δεν είναι ψυχική διαταραχή Η διάγνωση μιας ψυχικής διαταραχής δεν είναι ισοδύναμη με την ανάγκη για θεραπεία.

Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2024

ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ

 

Καλά΄τα φαγητά και τα υπόλοιπα των εορτών, πίστες κλπ, αλλά να προσφέρουμε σε ηλικιωμένους μόνους, και σε παιδάκια που θέλουν ανθρώπους να μιλήσουν και να πάρουν κάτι που δεν έχουν ξαναδεί, να μάθουν μια εμπειρία, είναι ένας εθελοντισμός σε ψυχές, που παίρνεις τόση ενέργεια που δε συγκρίνεται με καμιά πίστα και κανένα φαγητό. Φαγητό βρίσκουν στις εκκλησίες απο οτι ξέρω, τους δίνουν. Ανθρώπους να μιλήσουν, να μάθουν κάτι, να γελάσουν , τα παιδια να τα διαβάζεις, δε βρίσκουν εύκολα . Δε λέω για οργανωμένα με μεσάζοντες, που μαζεύουν ποσά και δίνουν ψίχουλα, λεω για οικογένειες κάποιας περιοχής που γνωρίζει κάποιος, με ανεργία κλπ για να πιάσει τόπο. (ολοι βάζαμε χρήματα στα οργανωμένα , αλλά δεν ξέρω τελικά τι έπαιρναν. Μπηκαν σε βαθιές τσέπες Καλύτερα να μάθουμε για απόρους απο κάποια ενορία ) Πιο δυσκολο απτο να βαζεις σε οργάνωση, αλλα πιο χρήσιμο και ανυψωτικό 

ΓΕΛΑΣΤΕ , ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΙ ΕΝΔΟΡΦΙΝΕΣ. ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΛΙΓΟ ΓΕΛΑΣΤΟΥΣ

 

Φίλες και φίλοι, εσείς που Αγιογραφείτε, πρωτοτυπήστε μέσα στην αλλαγή κοσμοειδώλου. Θα ειναι χρήσιμο και προσελκυστικό για τον κόσμο. Κάνετε τους Αγίους λιγο γελαστούς. Φαίνονται ολοι σαν καταθλιπτικοί. (εχει δίκιο ο φίλος μας ψυχίατρος Αυγουστατος που λέει πως όταν τους βλέπεις, νομίζεις οτι θα σου έρθει καμιά σφαλιάρα) Εγώ δεν έχω καταπιαστεί ακόμα με Αγιογραφια...Προτιμώ φύση προς το παρόν που τη βλέπω δια ζώσης. Γελάμε , παράγονται εδνορφινες, μας κάνει καλό. Βλέπεις εδώ μέσα άτομα σε 50 φωτο τους, και ούτε σε μια δε γελούν λίγο. 80% παίρνουν αντικαταθλιπτικά. Το εκ διαμέτρου αντίθετο, δηλαδή το να γελας πολυ, με το παραμικρό η χωρίς λόγο, πάλι σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά (κάποια πάθηση, η να νικήσεις κατάθλιψη, λόγω εντολών γιατρού) Ο άνθρωπος είναι το μόνο ζώο που γελάει και διαφέρει απο τα άλλα ζώα, ως τελειότερο δημιούργημα ) 

Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Η ΒΙΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΝΑ ΚΟΒΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΡΑΒΟΥΝ ΤΟ ΣΩΜΑ ΤΟΥΣ, ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΝΑ ΤΟ ΜΙΣΟΥΝ

 Τελευταία βλέπω σε βιντεακια απο ψυχολόγους, άτομα που μιλούν και έχουν κάνει φυλομεταβαση και συνοδεύονται και με τα εμετικά , πόσο σας αγαπώ, είστε τέλειος που γεννηθήκατε γυναίκα και γίνατε άντρας. Πωλουν τα βιβλια τους , αυξάνουν την πελατεία τους, ακούει πολυς κοσμος τα βιντεο τους , και αν φέρεις αντιρρηση απο κατω, σε βαζουν σε απόκρυψη η σου λενε θα το δει ο δικηγορος μου γιατι ειναι δυσφήμιση. Δυσαρμονία με τη φύση. ΠΡΟΣΟΧΉ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΙ ΒΛΕΠΟΥΝ , Η ΒΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ. ΕΙΝΑΙ ΜΙΣΟΣ ΣΤΟΝ ΕΑYΤΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗ ΦΥΣΗ ΤΟΥΣ. ΜΙΣΟΥΝ ΤΟ ΣΩΜΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΚΔΙΚΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΒΙΑ . ΤΡΕΛΑΙΝΟΝΤΑΙ

ΒΙΕΝΝΗ ΝΑΟΣ ΑΓ. ΣΤΕΦΑΝΟΥ


ΒΙΕΝΝΗ. Καθεδρικός ναός Αγ.Στεφανου.Γεματος ρεσω.Μεγαλοπρεπεια και υπερβολη.(οπως το Μπαροκ) ΠΑΝΤΑ ΚΑΤΑΜΕΣΤΟΣ. ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΓΟΤΘΙΚΟ ΚΑΙ ΡΟΜΑΝΙΚΟ ΡΥΘΜΟ

 

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ. ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΜΑΤΙΑ


ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ. Μπαρόκ η εκκλησία του Ματια απο τον βασιλια Ματθαιο, προστατη των Τεχνων και της διανοησης. Τώρα σε γοτθικο ρυθμο 

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ

 

ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ. Οι στατιστικές λένε ότι τα περισσότερα ατύχηματα γίνονται λόγω αλκοόλ. Μαθαίνουμε τους νέους να διασκεδάζουν , να ψυχαγωγούνται, να χαίρονται, χωρίς αλκοόλ, χωρίς τζόγο, γενικά χωρίς εξαρτήσεις. Εγωκεντρισμός είναι και οι εξαρτήσεις. Να περνάω εγώ ψυχεδελικά στον δικό μου κόσμο και οι άλλοι λόγω εμου να υποφέρουν. (να τους τρακάρω, να τους δέρνω, να καπνίζω ν αναπνέουν, να τρώω τα χρήματα της οικογενείας μου στο τζόγο κ.α, για να με έχουν έστω και ετσι βασανίζοντάς τους, ως κέντρο του κόσμου, διαφορετικά δεν θα μου δίνουν σημασία ) ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ , ΚΑΙ ΠΡΏΤΑ ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΕΓΩΚΕΝΤΡΙΣΜΌ ΠΟΥ ΤΙΣ ΠΑΡΆΓΕΙ. ΘΕΡΑΠΕΙΑ

ΔΕΡΜΑTΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

 ΔΕΡΜΑTΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ


Τα δερματολογικά συμπτώματα και σημεία μπορούν να προκαλέσουν στους πάσχοντες δυσθυμία παραμόρφωση, κοινωνικό στίγμα αλλαγή τρόπου ζωής, και τελικώς ψυχική συμπτωματολογία που συνήθως εκφράζεται ως άγχος κατάθλιψη και ευαισθησία στις διαπροσωπικές σχέσεις.

Οι δερματολογικές παθήσεις είναι ιδιαίτερα ενοχλητικές και μπορεί να γίνουν αφόρητες, να προστεθεί κνησμός ο οποίος συνήθως συνοδεύεται από νευρικότητα και αϋπνία . Τουλάχιστον 30% των ασθενών που παρακολουθούνται στα εξωτερικά ιατρεία παρουσιάζουν ψυχιατρικά προβλήματα ,άγχος και κατάθλιψη, ενώ ένα ποσοστό μικρο θα χρειαστεί εξειδικευμένη ψυχιατρική θεραπεία

Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2024

ΠΑΙΔΙ ΧΩΡΙΣΜΕΝΩΝ ΓΟΝΙΩΝ ΡΩΤΑΕΙ

 

Ενα κοριτσάκι Α Γυμνασίου, με ρώτησε γιατί να μη μπορεί να κάνει γιορτές οικογενειακές, αφού χώρισαν οι γονείς της . Συμπλήρωσε οτι η μαμά της εχει εραστή πολύ καιρό, την είδαν σπιτι κλπ. Ρώτησε γιατι να γίνεται αυτό και γιατί σκέφτηκε έτσι. Δεν μπορεί να σκεφτεί οτι εχει δυο γονείς που το αγαπούν, που ειναι κοντά του, και οτι θα ηταν πολυ χειρότερα, αν ηταν μαζί και το μυαλο ήταν αλλού και το έβγαζαν με καβγάδες. Φυσικά η μαμά εχει ναρκισσισμό αρνητικό, τύπου ολα τα σφάζω ολα τα μαχαιρώνω , συγχρόνως και δεν επιλέγω, γιατί είμαι το Κεντρο του κόσμου και παίζω με ανθρώπους αντι για κούκλες.

Διαπαιδαγωγούμε τα παιδιά , 0-7, να μη σκέπτονται ετσι, γιατί θα το μεταφέρουν ακόμα και όταν γίνουν γονείς

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ. ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ. ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑ ΖΑΛΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ,

 

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ. ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ. ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑ ΖΑΛΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ, ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΥΜΑΘΕΙΑ ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΜΑΣ, ΘΕΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ, ΜΑΛΛΟΝ.(BLOOG)

Θεατρική Τέχνη

Από την 14ο αιώνα

έχουμε ένα ακόμα δείγμα νεοτερισμού σε σχέση με την μεσαιωνική παράδοση τόσο από πλευρά συγγραφής θεατρικών κειμένων ,όσο και από πλευρά παραστάσεων αρχίζει και αναπτύσσεται στις χώρες της δυτικής Ευρώπης σε δημώδεις γλώσσες .Κατά τον 14ο και κυρίως τον 15 αιώνα αναπτύσσεται μια δραστηριότητα που θα μπορούσαμε ένα χαρακτηρίσουμε λαϊκό θέατρο Παράλληλα με το πολύ διαδεδομένο κωμικό είδος της φάρσας ,ξεχωρίζουν στο θέατρο δυο συγγενή είδη θρησκευτικής έμπνευσης που ευδοκιμούν κυρίως στη Γαλλία , τον εκκλησιαστικά θεσμό και την παράδοση ενός ιερού δράματος.

Τα μυστήρια είναι περισσότερο συνδεδεμένα με την θεματική τους από τα βιβλικά κείμενα ιστορίες και μύθους των οποίων παρουσιάζουν στη σκηνή Οι ηθολογίες επιβιώνουν για μεγαλύτερο διάστημα γιατί είναι λιγότερο εξαρτημένες από τις εκκλησιαστικές αρχές .

Όπως φανερώνει το όνομά τους έχει ηθικοδιδακτικό χαρακτήρα Χρησιμοποιούν όμως συστηματικά το σχήμα της αλληγορίας η τον αφηρημένο συμβολισμό αντλώντας συχνά θέματα και ήρωες από την κλασσική μυθολογία και γραμματεία .


Από τα μέσα του 15ου αιώνα κατά την περίοδο του ώριμου ουμανισμού, ο εκκλησιαστικός έλεγχος υποχωρεί τα μυστήρια έχουν σχεδόν εκλείψει ενώ οι ηθολογίες δίνουν ολοένα και μεγαλύτερη θέση στη διδακτική σάτιρα και το ερωτικό ρομάντζο. Από το διδακτικό θέατρο ξεχωρίζει ένα έργο που γίνεται ευρύτατα γνωστό. Στον Ντε Ρόχας αποδίδεται το ισπανικό έργο Σελεστίνα ορόσημο της ισπανικής Αναγέννησης .

Θέμα ο άτυχος έρωτας Χαρακτηριστικό η ανάμειξη των θεατρικών ειδών που λίγο αργότερα ο κλασικισμός θα επιδιώξει να διαχωρίσει με σαφήνεια

Στη συγκεκριμένη περίπτωση βρισκόμαστε όχι μόνο μεταξύ κωμωδίας και τραγωδίας , αλλά και μεταξύ θεατρικού έργου και μυθιστορήματος . Το αποτέλεσμα πάντως ήταν ότι το έργο βρήκε μεγάλη ανταπόκριση σε ευρύ αναγνωστικό και θεατρικό ευρωπαϊκό κοινό.

Παράλληλα με το θέατρο των δημωδών γλωσσών αναπτύσσεται στη Δύση και μια δραστηριότητα αυτό που θα μπορούσαμε να αποκαλέσουμε ουμανιστικό θέατρο. Παραστάσεις σε ηγεμονικές αυλές η παιδαγωγικά ιδρύματα με αντικείμενο την ανάγνωση της αρχαίας ελληνικής και ρωμαϊκής δραματουργίας.

Από το θέατρο αυτό η ιστορία της λογοτεχνίας δεν συγκρατεί έργα η συγγραφείς όσο την επίδραση στην ιστορία του νεότερου ευρωπαϊκού θεάτρου. Διαδίδει τα δραματουργικά κλασσικά πρότυπα που θα συγχωνευτούν με την δημώδη παράδοση για να δώσουν λίγο αργότερα το πρώτο κύμα μας άλλης δραματουργίας.

Τα στοιχεία του πολιτικού χάρτη της Ευρώπης τα οποία συναρτώνται με το χάρτη των θρησκευτικών πεποιθήσεων αλλά και των εθνικών γλωσσών.

Διαμορφώνεται συνάμα μια σαφής δραστηριοποίηση μεταξύ των ισχυρών κρατών που κυριαρχούν και των αδυνάτων που κυριαρχούνται Διακρίνεται έτσι καθαρά η κυρίαρχη δυτική Ευρώπη από την κεντρική και την ανατολική . Σημαντικότατη εξέλιξη είναι η απώλεια του θρησκευτικού κέντρου εξουσίας και η μεγάλη οριζόντια τομή στη δυτική Ευρώπη μεταξύ καθολικού νότου και μεταρρυθμιστικού Βορρά .

Στη κεντρική Ευρώπη οι θρησκευτικές τάσεις και οι γλώσσες ελέγχονται και διώκονται.

Ξεχωρίζει πάντα η ανατολική και ΝΑ Ευρώπη όπου η ορθόδοξη χριστιανική παράδοση επικρατεί σε ένα η άλλο βαθμό.

Η θρησκεία συνεχίζει να διαδραματίζει κρίσιμο εκπαιδευτικό και πολιτισμικό ρόλο τόσο στη Δύση όσο και στην Ανατολή αλλά σε συνθήκες πολύ διαφορετικές.

Την περίοδο από τα μέσα του 16 έως και τα μέσα του 17 ου αιώνα περίπου πολλοί ιστορικοί θεωρούν περίοδο πνευματικής κρίσης, αποτέλεσμα μια ς αναχαίτισης ή πλήρους υποχώρησης του ουμανιστικού πνεύματος .

Μέσα στην κρίση των αλλεπάλληλων οικονομικών κρίσεων της φρίκης των θρησκευτικών πολέμων ο λόγιος Ευρωπαίος δεν μπορεί πλέον να ελπίσει ότι ο ουμανιστική παιδεία παρέχει διέξοδο .

Όμως δεν υποχωρούν οι δραστηριότητες που χαρακτηρίζουν τον ουμανισμό της Αναγέννησης. Εκτείνονται και εξαπλώνονται με την υποστήριξη των νέων θεσμών παιδείας.

Η λατινική γλώσσα χρησιμοποιείται ευρύτατα σε τομείς όπως η φιλοσοφία.

Χαρακτηριστικός είναι ο ρόλος του θεσμού των ακαδημιών .Οι φορείς συνδυάζουν την μελέτη και την επιστημονική έρευνα. Ένα φαινόμενο που ξεχωρίζει από γενικότερη πολιτισμική άποψη κατά την εποχή αυτή είναι η εμφάνιση και διάδοση του νεοτερικού πνεύματος που θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε ορθολογισμό η ρασιοναλισμό.

Εκδηλώνεται στη φιλοσοφία και στις επιστήμες σε τέτοιο βαθμό που πολλοί ιστορικοί μιλούν για την γένεση μιας Ευρώπης επιστημόνων κατά μεγάλο μέρος λαντινόγλωσσης που θα συνεχίσει την παράδοση τους ευρωπαϊκού πολιτισμού την οποία είχε ξεκινήσει η ουμανιστική Πολιτεία των γραμμάτων

Τον 16ο αιώνα ο Πολωνός αστρονόμος Κοπέρνικος είχε δημοσιεύσει τις απόψεις του σχετικά με την διπλή κίνηση των πλανητών γύρω από τον άξονά τους και τον ήλιο, θέτοντας τη βάση για την αμφισβήτηση του μέχρι τότε ακλόνητου πτολεμιακού συστήματος που ούτε η γη είναι σταθερή ούτε ο ήλιος είναι το κέντρο του σύμπαντος .

Το δικό τους έργο ολοκληρώνει ο Γαλιλαίος, η εκκλησία συνεχίζει να αντιδρά και όμως κινείται η γη πλέον ...

Στον τομέα της φιλοσοφίας ο ορθολογισμός με χαρακτηριστική τους έκφραση τον Ντεκάρτ εγκαταλείπει την αυθεντία των παλαιών κειμένων, όχι για να υιοθετήσει νέες αβεβαιότητες αλλά κυρίως για να προτείνει ένα διαφορετικό τρόπο σκέψης μια μέθοδο γνώσης για το σκεπτόμενο εγώ το οποίο αναδεικνύεται σε θεμελιώδες στήριγμα της ανθρώπινης ύπαρξης Βασικό εργαλείο της μεθόδου αυτής είναι ο επαγωγικός συλλογισμός .


Το ανθρώπινο πνεύμα με την μορφή τους στοχασμού ορθώνεται σαν αυτεξούσιο υποκείμενο γνώσης απέναντι στον αντικειμενικό κόσμο, αλλά απέναντι και στο ίδιο το ανθρώπινο σώμα .

Τα φιλοσοφικά η επιστημονικά κείμενα της εποχής είναι συχνά γραμμένα σε ύφος και με ρητορική που δεν έχουν ακόμα αποκτήσει τα χαρακτηριστικά του ακαδημαϊκού λόγου όπως διαμορφώθηκε τον 19 αιώνα.

Είναι σε μεγάλο βαθμό λογοτεχνικά και είναι κρίμα που δεν έχουμε περιθώριο να διαβάσουμε τα αποσπάσματα τους .Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Διάλογος του Γαλιλαίου, κείμενο όπου οι εκπρόσωποι διαφορετικών αντιλήψεων γύρω από σύστημα του κόσμου συνομιλούν και φέρνουν σε απόγνωση .Ακανόνιστο λογοτεχνικό πρίσμα .

Από τον 16 έως τις αρχές του 17 ου αιώνα συνεχίζονται φαινόμενα Αναγέννησης σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες . Από τα τέλη του 16 ου αιώνα έως τα τέλη του 17 η πλέον άναρχη περίοδος με την εμφάνιση και εξάπλωση του Μπαρόκ , από τα μέσα του 17 η μερική επικράτηση στη Γαλλία κυρίως μια ορισμένης μορφής της γενικότερης τάσης, την οποία στην ιστορία των ευρωπαϊκών γραμμάτων ονομάζουμε κλασικισμό.

Η προέλευση του όρου Μπαρόκ αμφισβητείται ,αλλά η υπόθεση ότι προέρχεται από πορτογαλική λέξη που σημάνει ακανόνιστο μαργαριτάρι μας δίνει μια εικόνα του νοήματος .

Ο όρος ξεκίνησε αναφερόμενος στην αρχιτεκτονική και στις εικαστικές τέχνες και ειδικότερα σε τάσεις που εκδηλώθηκαν στα τέλη περίπου του 16ουαιώνα και επεκτάθηκαν κατά τηδιάρκεια του 17ου αιώνα , κυρίως στην Ιταλία στην Ισπανία και στη Βιέννη.

Για πολλούς μεταρρυθμιστές το μπαρόκ είναι κυρίως συνδεδεμένο με το πνεύμα και τους φορείς της καθολικής αντιμεταταρύθμισης Στην λογοτεχνία και την κριτική ο όρος άρχισε να χρησιμοποιείται κατά τα τέλη του 19ου αιώνα. Η χρήση του συζητήθηκε αρκετά . Τύπος μπαρόκ χαρακτηρίζεται γενικά από στοιχεία όπως

Η επιβλητική εικονιστική φαντασία σε συστηματική χρήση μορφών θρησκευτικής και μυθολογικής μεγαλοπρέπειας.

Έμφαση στη διαρκή ροή της κίνησης των ανθρώπινων αλλά και των φυσικών πραγμάτων

Πλούτος και ποικιλία διακόσμησης η οποία μάλιστα συχνά έχει υπερβολή Στη λογοτεχνία τα παραπάνω χαρακτηριστικά παίρνουν ειδικότερα μορφή .

Προσήλωση σε βία ατμόσφαιρα υποβλητικού μυστηρίου με χρήση πολλών στοιχείων θεατρικότητας .

Έμφαση στο παράδοξο σε απότομες μεταβολές στάσεων η νοοτροπιών σε καταστάσεις ανισορροπίας και έντασης.

Εναλλαγές ύφους και συνδυασμοί διαφορετικών τόνων μέσα στο ίδιο έργο και κυρίως σύζευξη του τραγικού και του κωμικού στοιχείου.

Επίμονη χρήση εντυπωσιακών η και εκκεντρικών σχημάτων λόγου και λογοπαιχνίων Ο μπαρόκ άνθρωπος θεωρεί ότι τα πάντα είναι φαινομενικότητα. Το βέβαιο είναι πάντως ότι είναι αρκετά γενικευμένη στη λογοτεχνία του 17ου αιώνα η ζήτηση νέων σχημάτων λόγου μέσα από τα οποία προβάλλεται η ισχύς της λογοτεχνικής αναπαράστασης, αλλά και γενικότερα το παιχνίδι των αλλεπάλληλων συγκρούσεων και φαινομένων και ψευδαισθήσεων.

Κλασικισμός ορθολογισμός αλλά και νοοτροπία μπαρόκ φαίνεται ότι έχουν στη Δύση μια προϋπόθεση κοινή τη σημασία που προσδίδεται στην αναπαράσταση ως θεμελιώδη λειτουργία της ανθρώπινης νόησης και φαντασίας και μάλιστα στο πλήθος και την ποικιλία των διαφορετικών τρόπων αναπαράστασης είτε από το λόγο είτε από τις εικαστικές τέχνες είτε από το θέατρο

Η έννοια της αναπαράστασης είναι πολύ κοντά σε εκείνη της μίμησης Η αναπαράσταση είναι αν θέλουμε να ορίσουμε τον όρο αυστηρά . Η μίμηση λειτουργεί σαν μέσα από κάτοπτρο αντανακλώντας στην αισθητή.


Βαρσος Ιστορία της Ευρωπαϊκής Λογοτεχνίας απο 6 εως 18 αιώνα. Τόμος Α. Πάτρα 2000

Κονιορδος. Ειδικά θέματα Ευρωπαϊκού Πολιτισμού. Τόμος Α. Πάτρα 2002

ΥΠΕΡΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ.

 


ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

ΥΠΕΡΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚιΑ.

Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής κ υπερκινητικότητα

Η διαταραχή εγκαθίσταται πρώιμα μέχρι το 5 0 έτος της ηλικίας και συνδυάζει υπερδραστηριότητα, μεγάλη απροσεξία μικρή η καθόλου επίμονη κατά την ενασχόληση με κάποιο έργο

Το παιδί μεταπίπτει από τη μια ασχολία στην άλλη χωρίς να ολοκληρώνει καμιά και η συμπεριφορά του είναι ανεπαρκώς συντονισμένη.

Κινείται συνεχώς, είναι δύσκολο να σταθεί σε ένα μέρος και πολλές φορές θέτει τον εαυτό του σε κίνδυνο ατυχήματος λόγω της απροσεξίας και παρορμητικότητας του.

Η νοημοσύνη του είναι φυσιολογική, αλλά λόγω της εύκολα αποσπώμενης προσοχής του παρουσιάζει διαταραχές στη μάθηση ,στη σχολική επίδοση και στη συμπεριφορά

Η συμβίωση μαζί του είναι δύσκολη και δημιουργείται μεγάλο άγχος και ανησυχία στους γονείς του

Η συχνότητα της διαταραχής δεν έχει τεκμηριωθεί, αλλά οι περισσότερες μελέτες δίδουν ποσοστά γύρω στο 4% με τ αγόρια να υπερτερούν κατά των κοριτσιών.

Με την πάροδο των ετών φαίνεται ότι η κατάσταση βελτιώνεται, αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι τα παιδιά αυτά αναπτύσσουν κατά την εφηβεία αντικοινωνική διαταραχή της προσωπικότητας και παραπτωματική συμπεριφορά

Η διάγνωση διαταραχή ελλειμματικής προσοχής με υπερκινητικοτητα έχει δυνητικώς παραπλανητικό χαρακτήρα και έτσι απλώς ζωηρά παιδιά η παιδιά που δεν τ ανέχονται οι γονείς τους, είναι δυνατόν να πάρουν αυτή την ετικέτα και να υποστούν τις συνέπειες αφρόνων θεραπευτικών παρεμβάσεων δεδομένου μάλιστα ότι και μεταξύ των ειδικών η υπερδιάγνωση είναι χαρακτηριστικά υψηλή άνω του 45 % επειδή οι θεραπείες που έχουν προταθεί είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες όπως η λοβοτομή κατά τη δεκαετία του 50 , η χορήγηση αμφεταμινών κατά την παρούσα περίοδο απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή και μελέτη του παιδιού πριν από τη διατύπωση αυτής της διάγνωσης. BLOOG

Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2024

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ Η ΟΠΟΙΑ ΑΝΑΠΤΥΣΣΕΤΑΙ

 

Ενάντια στην παιδική κατάθλιψη η οποία αναπτύσσεται. Πρακτικά. Δε χρειάζονται πολλά χρήματα. Ακόμα και στην πόλη τους μπορούν, φτάνει να έχουν όρεξη οι γονείς. ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στις διακοπές, γέλιο με παιχνίδι και δουλειά στη φύση με φίλους τους με τραγούδια (αν είναι δυνατόν τα παιδιά των πόλεων να πάνε και για μάζεμα ελιάς με χαρά, να δουν και πως βγαίνει το λάδι, όσο αντέχουν, όχι σαν εμάς τα μαμμόθρεφτα της Αθήνας που δε μαζέψαμε ούτε μια φορά τις ελιές μας στην Καλαμάτα , ούτε καν είδαμε , για να μη κουραστούμε, χα χα αχαριστία, έχω; ) Μια έρευνα του Χάρβαρντ πολλών ετών, έδειξε οτι τα παιδιά που κάνουν δουλειές, χωρίς πίεση, αλλά σαν παιχνίδι, γίνονται πιο επιτυχημένα στο επάγγελμα τους.

Συναναστροφή να μάθουν να παίζουν ρόλους στην κοινωνία.

Παιχνίδια να μάθουν πώς να χάνουν, για να μη παθαίνουν καταθλίψεις αργότερα.

Θέατρο, σινεμά για κοινωνικά θέματα.

Αλλαγή παραστάσεων.

Βοήθεια στους συνανθρώπους, αν είναι δυνατόν σε άλλα παιδιά…

Κάτι που πιάνει πάντα στα μικρα παιδιά Δημοτικού. Παίρνουμε ένα τετράδιο όμορφο και σκληρό σαν βιβλίο. Τους λέμε μέσα να ζωγραφίσουν, να βάλουν προβλήματα δικά τους, ιστορίες δικές τους κλπ. Αυτό να το πάτε μαζί να το δώσετε σε ενα ορφανοτροφείο, μαζι με άλλα βιβλία και γλυκά. Ικανοποιούνται, δημιουργούν ,εξασκούνται, νοιώθουν δάσκαλοι.

Πόσα παιδιά έμαθαν έτσι την προπαίδεια, Όταν βλέπω ότι δεν κάνουν κάτι, τους το αναθέτω ( ψυχολογικά) Άλλα λενε οτι θέλουν να το πουλήσουν σε εμάς, τους δίνουμε κατι και το αγοράζουμε.

Ενθάρρυνση, αλλά όχι πολύ τη λέξη τέλειος, τέλεια, γιατί θα ψάχνουν να βρουν τον τέλειο στην ενήλικη ζωή τους, και η κοινωνία δεν θα το δεχτεί έτσι, με αποτέλεσμα καταθλίψεις.

Οργάνωση μιας παιδικής έκθεσης ζωγραφικής με κιθάρα, αρμόνιο π.χ με βραβείο.

Να έρχονται επαφή με όλες τις τέχνες, Γλυπτική, ξυλογλυπτική, ζωγραφική σε πολλά υλικά,(πέτρες, ξύλα κλπ ) μουσική, για τον εγκέφαλο. Φυσικά και με όποιο άθλημα τους αρέσει.

Μόνο έτσι θα αντικαταστήσουν τα πολλά ηλεκτρονικά , για να μη διασπάται η προσοχή τους.

Φυσικά σε ολα τα ηλεκτρονικά, γονεϊκός έλεγχος, απο μακριά να το κλείνουμε αν δούμε περίεργα.

Βιβλία που θα τους γράψουμε εμείς με αξίες, διαφορετικά πολύ έλεγχο στα έτοιμα. Προωθούν την ομοφυλοφιλία , τον εκφυλισμό, την έλλειψη πατρίδας , την έλλειψη αξιών, τον υλισμό κλπ, λόγω συμφερόντων

Τους διαβάζουμε βιβλία για την πατρίδα και τα διαφωτίζουμε με προφορική παράδοση, οπως πολλές γενιές πριν απο εμάς που κράτησαν την πατρίδα .

Μ ε τις γνώσεις και τα βιβλια αναπτύσσεται το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου, επιδιωκουμε ομως την αναπτυξη και του δεξιού με κάποια πνευματικότητα, αναλογα την ηλικία. Η εκκλησία για λίγο, χωρίς προσκολλήσεις, μπορεί να τη δώσει, η η αλληλοβοήθεια και το να μάθουμε να συγχωρούμε τους συνανθρώπους μας, όπως αυτοί εμας. Χωρις ακρότητες φυσικά. Αν δουμε υπερβολή,προσέχουμε τα ημισφαίρια

Όχι τελειομανία γιατι είναι ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και γιατί οδηγεί στην απραξία (πρέπει να το κάνω τέλεια, δεν μπορώ, άρα δεν το κάνω καθόλου)

Αν δούμε κάποια διαταραχή η κάτι περίεργο π.χ να βασανίζουν η να σκοτώνουν ζωα τα παμε αμέσως για εξέταση και θεραπεία.

Μπορει να μη το ξέρουμε και να εχουν κάποια κληρονομικότητα σχιζοφρένειας, επιληψίας κλπ

Μου έτυχε μανα (συμβολαιογράφος) που αυτοκτόνησε ο γιος της και αναρωτιέται σε ποιον έμοιασε άρα, οταν αυτή καθε δεκα λεπτά αλλάζει γνώμη, για το ιδιο άτομο, λεει οτι ην κλέβουν όλοι, λεει συνέχεια τα ίδια απο τοτε που γεννήθηκε, και δεν εξετάζεται να παραδεχτεί και να θεραπευτεί. Το σοφό γνώθι σε αυτον, απαραίτητο στους γονείς

Επίσης τους τονίζουμε, τι θα έκαναν αν είχαν οικονομική ανάγκη, αφού εχουν προσόντα, για να μη κυκλοφορούν ημίγυμνα χωρίς αυτοσεβασμό, η να κάνουν αλλά πωλώντας σώμα και συνείδηση, αν έχουν ανάγκη απο χρήματα. Παίζουμε δίνοντας εναλλακτικές σύμφωνα με τα προσόντα τους και το ήθος τους

Διαχείριση χρημάτων γιατί μπορεί να περάσουν χιλιάδες απο τα χεριά τους και ο εγκέφαλος λογω μη αντίληψης να τα ξοδεύει και να μείνει το στο δρόμο.

Αντίληψη του χρόνου γιατί πολλοί χάνουν τα δικαστήρια, τα καράβια, τα αεροπλάνα. Μπορεί για να τους προσέξουν και να κανουν εντύπωση, μπορεί επίσης να μην έχουν αντίληψη του χρόνου 

Το βασικότερο είναι να ξέρουν οι γονείς, και να μη βαριούνται τις εφαρμογές, για τα παιδιά τους . 






ΚΛΙΝΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΠΑΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥ

 

ΚΛΙΝΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΠΑΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥ 


Η έννοια της κοινωνικοποίησης.

Ο όρος «κοινωνικοποίηση» είναι σύγχρονος και αφορά στη διαδικασία κατά την οποία το άτομο κατακτά την κοινωνική του υπόσταση και ταυτότητα, μέσω των γνώσεων και των βιωματικών του εμπειριών, και γενικά της επαφής του μ’ ένα μέρος του πολιτισμικού περιβάλλοντος μέσα στο οποίο γεννιέται και ανατρέφεται. Είναι η διαδικασία με την οποία τα άτομα ενστερνίζονται τις κοινωνικές αξίες και τους κοινωνικούς κανόνες της κοινωνίας τους, εντασσόμενα στο πολιτισμικό τους πλαίσιο. Μέσω της κοινωνικοποίησης, οι γενιές κληροδοτούν στο κάθε άτομο τα χαρακτηριστικά του. Με τη διαδικασία της κοινωνικοποίησης, σχεδόν ταυτόχρονα αλλά ανεξάρτητα ο ένας από τον άλλο, ασχολήθηκαν τέσσερις πολύ σημαντικοί μελετητές, ο Sigmund Freud, ο Charles Cooley, ο George Herbert Mead και o Emile Durkheim.

Η πιο πλατιά γνωστή εκδοχή για τη διαδικασία της κοινωνικοποίησης είναι αυτή που έδωσε ο Freud. Την παρουσιάζει με μια πάλη που επαναλαμβάνεται αδιάκοπα ανάμεσα στα τρία μέρη της προσωπικότητας: πρώτο, τη φύση του ανθρώπου , τα βιολογικά του ένστικτα, δεύτερο, τις εμπειρίες του που αποτελούν το εγώ του και, τρίτο το υπερεγώ του, την ηθική εξουσία μέσα στον άνθρωπο, τη συνείδηση που λειτουργεί ασυνείδητα.

Ο Charles Cooley έδωσε μεγάλη σημασία σε πρωτογενείς ομάδες, όπως είναι οι ομάδες παιχνιδιού, εργασίας και φιλίας, που όλες τους αναπτύσσουν ένα συναίσθημα του εμείς, το συναίσθημα πως ανήκουμε σε μια ομάδα. Ο Cooley, αντίθετα από τον Freud, βλέπει τη διαμόρφωση της προσωπικότητας περισσότερο σαν παιχνίδι, που έχει στη βάση του την εικόνα του εγώ. Αυτό σημαίνει ότι ο άνθρωπος, μέσα από τη διαδικασία της κοινωνικοποίησής του δεν έχει άλλο τρόπο να δει τον εαυτό του παρά μόνο με τα μάτια των άλλων που τον περιστοιχίζουν. Οι αντιδράσεις τους στη συμπεριφορά του αντανακλούν την εικόνα του εγώ του. Στην παραπάνω κατεύθυνση που έδωσε ο Cooley προχωράει ακόμα περισσότερο ο George Herbert Mead. Αυτός ενδιαφέρεται αποκλειστικά για τις ορθολογικές πλευρές της προσωπικότητας και για το πώς αναπτύσσονται με τις επιδράσεις άλλων ανθρώπων. Η γλώσσα και οι αμοιβαίες ενέργειες που γίνονται δυνατές με αυτή αποτελούν το κέντρο της μελέτης του.

Η θεωρία του Durkheim αναφέρει ότι η κοινωνικοποίηση της προσωπικότητας δεν έχει μόνο ανασταλτικό χαρακτήρα, δεν εμποδίζει μόνο τις βιολογικές ορμές, έτσι που να γίνει δυνατή η κοινωνική ζωή, αλλά είναι και μια θετική λειτουργία, δεδομένου ότι κάνει πριν από όλα δυνατή την ανθρώπινη ζωή. (Cole & Cole, 2002)


Συνάφεια κοινωνικοποίησης και εκπαίδευσης.

Η σχέση κοινωνικοποίησης και σχολικής εκπάιδευσης είναι διαχρονική και εξαρτώμενη. Η έννοια της ισότητας στην εκπαίδευση, όπως άλλωστε συμβαίνει και σε όλα τα κοινωνικά φαινόμενα, έχει μεταβληθεί μέσα στο χρόνο, παραμένει όμως αλληλένδετη από τις κοινωνικές συνθήκες. Σε χώρες όπου επικράτησε η εκπαιδευτική ισότητα, το σχολείο φάνηκε να προβαίνει σε κοινωνική επιλογή και περιχαράκωση ανάμεσα σε μαθητές ικανούς και λιγότερο ικανούς, με καλή, μέτρια ή κακή επίδοση στα μαθήματα, η οποία φάνηκε μάλιστα ανάλογη με την κοινωνική θέση της οικογένειας στην οποία ανήκαν οι μαθητές. Το συμπέρασμα αυτό, ότι δηλαδή τα παιδιά προνομιούχων κοινωνικά και οικονομικά τάξεων έχουν καλύτερη επίδοση στα μαθήματα, έμοιαζε αρχικά αυτονόητο και «φυσικό αποτέλεσμα». Εντοπίσουμε ότι το θεμελιώδες αίτιο της συνάφειας ανάμεσα στη σχολική επίδοση και την κοινωνική καταγωγή των μαθητών είναι ότι το σχολείο αντιλαμβάνεται την κοινωνική διαφορά σαν φυσική ανισότητα.

Η έρευνα για τη σχέση που μπορεί να έχει η σχολική επίδοση με την κοινωνική καταγωγή ξεκίνησε την δεκαετία του ’60 στις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω του φαινομένου της μαζικής σχολικής αποτυχίας των μαύρων μαθητών. Αντίστοιχες έρευνες στην Ευρώπη έδειξαν επίσης μεγάλη σχολική αποτυχία των παιδιών που προέρχονται από αγροτικές και εργατικές οικογένειες. Όσο χαμηλότερα στην κοινωνική διαστρωμάτωση βρισκόταν η οικογένεια τόσο χειρότερη ήταν και η επίδοση των παιδιών στο σχολείο, και αντίστροφα. Το ίδιο ισχύει και για την Ανώτατη Εκπαίδευση αφού οι περισσότεροι εισακτέοι σε πανεπιστήμια και πολυτεχνεία προέρχονται από προνομιούχες κοινωνικά και οικονομικά οικογένειες. Τα παιδιά των λαϊκών τάξεων στρέφονται κυρίως προς βαθμίδες τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης. (Φραγκουδάκη,1985).

Ερευνες δείχνουν ότι οι εμπειρίες των παιδιών στη σχολική κοινότητα, μπορεί να διαφοροποιήσουν αποφασιστικά τη σχολική τους επιτυχία. Αν είναι δυσμενείς οι συνθήκες διαβίωσης , απεδείχθη ότι μειώνεται και η επίδοση των μαθητών. Μερικά σχολεία όμως, διαπιστώθηκε ότι μπορεί να είναι αποτελεσματικότερα από άλλα ανεξάρτητα από τις συνθήκες (Cole & Cole, 2002).

Όπως η κοινωνία επηρεάζει τη σχολικη εκπαίδευση, συμβαίνει και το αντίστροφο. Η σχολική εκπαίδευση επηρεάζει την ικανότητα των ανθρώπων να σκέπτονται σχετικά με τη δεξιότητα τους στη χρήση της γλώσσας, καθώς και τη μεταγλωσσική τους επίγνωση. Η σχολική επιτυχία εξαρτάται από πολλούς κοινωνικούς-σχολικούς παράγοντες. Διαπιστώθηκε ότι οι πιο επιτυχημένες τάξεις ήταν εκείνες στις οποίες οι τιμωρίες ήταν λιγότερες από τους επαίνους.Ενας άλλος παράγοντας που επηρέαζε τη σχολική επιτυχία, ήταν στα σχολεία στα οποία ήταν περισσότερο υπεύθυνοι οι μαθητές και λιγότερο οι ενήλικες. Τα σχολεία αυτά είχαν μεγαλύτερη επιτυχία. Στα πιο επιτυχημένα σχολεία κάθε ατομικός παράγοντας έμοιαζε να τροφοδοτεί τους άλλους, δημιουργώντας μια σχολική αταμόσφαιρα που ευνοούσε την προόδο. (Cole & Cole, 2002).

Η επίσημη εκπαίδευση στη μέση παιδική ηλικία ενισχύει την ανάπτυξη ορισμένων γνωστικών δεξιοτήτων όπως του λεξιλογίου της μνήμης και της μεταγνώσης, με θετικά αποτελέσματα για τη κοινωνία. Ο κέντρικός στόχος της εκπαίδευσης δεν είναι να μεταμορφώσει τους νοητικούς μηχανισμούς αλλά να δημιουργεί ανθρώπους που θα λύνουν πιο αποτελεσματικά τα προβλήματα και θα θυμούνται καλύτερα. Συνέπεια της εκπαίδευσης είναι η επίδρασή της στην ανατροφή των παιδιών. Η πιο σημαντική πλευρά της εκπαίδευσης είναι ότι το σχολείο είναι ο δρόμος προς την οικονομική δύναμη, και το κοινωνικό κύρος.Η επιτυχία στο σχολείο είναι παράγοντας που συμβάλει τόσο πολύ στη μετέπειτα οικονομική ευημερία των παιδιών στις εγγράματες κοινωνίες, ώστε οι ψυχολόγοι της ανάπτυξης και οι εκπαιδευτικοί ενδιαφέρονται πολύ (Cole & Cole, 2002).





Σχολική επίδοση του μαθητή/τριας, σχετιζόμενη με το οικογενειακό περιβάλλον.

Το πλαίσιο που επηρεάζει περισσότερο και αμεσότερα την προόδο των μικρών παιδιών είναι η οικογένεια.Σε γενικές γραμμές οι γονείς διαμορφώνουν τις γνωστικές δεξιότητες και την προσωπικότητα των παιδιών με τα καθήκοντα που τους αναθέτουν, και με τους τρόπους που αντιδρούν σε ορισμένες συμπεριφορές, καθώς και με τους χώρους που διαβιώνουν. Οικουμενικά οι γονείς έχουν τρείς κυρίως στόχους. Τον στόχο της επιβίωσης, τον οικονομικό στόχο, και τον πολιτισμικό στόχο δηλαδή να αποκτήσουν αξίες τα παιδιά τους. Μέσα από αυτούς τους στόχους , εμφυσούν στα παιδιά τους την αγάπη για τη μάθηση, και τη χρησιμότητα της εκπαίδευσης.

Κατά τον Piaget o o πολιτισμός και η νοητική ανάπτυξη συμβαδίζουν. Τα παιδιά συμμετέχουν στο περιβάλλον το οποίο διαμορφώνεται από τους γονείς , και το οποίο εχει σκοπό να συμβάλλει στη διαδικασία της ανάπτυξης. Μέσα σε αυτό γίνεται η όσμωση με τις πολιτισμικές πεποιθήσεις των γονιών, ακόμα και ο τρόπος που κερδίζουν την ζωή τους,καθώς και η διαδικασία της εκπαίδευσης, και αυτή η λειτουργία αποκαλείται κοινωνική συνδημιουργία. Οι μελετητές διακρίνουν ότι και πρακτικά η σχολική επιτυχία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την οικογένεια, και από τη βοήθεια που προσφέρουν στις σχολικές εργασίες οι γονείς και τα αδέλφια,αντιμετωπίζοντας τη σχολική εργασία σαν οικογενειακή υπόθεση. Από την οικογένεια σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται και η ανάπτυξη των γνωστικών δεξιοτήτων στα παιδιά.π.χ. Οι λιγότερο μορφωμένες μητέρες ανατρέφουν τα παιδιά τους, ώστε περισσότερο να είναι υπάκουα και να σέβονται, ενώ οι περισσότερο μορφωμένες δίνουν έμφαση και στις κοινωνικές και γνωστικές ενασχολήσεις, με παράλληλη ανάπτυξη της κοινωνικής συμπεριφοράς. (Cole & Cole, 2002).

Σχετικά με τη σχολική αποτυχία, επικράτησε μέχρι πρότινος ο μύθος ότι η άνιση απόδοση στο σχολείο οφείλεται σε κληρονομικούς παράγοντες. Η πεποίθηση ότι μόνο η "φυσική ευφυία" ενός παιδιού το καθιστά ικανό να διαπρέψει στο σχολείο και αργότερα στις σπουδές του συνιστά μια από τις πιο διαδεδομένες μυθολογίες (Φραγκουδάκη,1985). Ο ταξικός ντετερμινισμός στις δεξιότητες και αντιλήψεις, επιτρέπει να εμφανίζονται ως εγγενή τα χαρακτηριστικά τα οποία ταυτίζονται με την επικρατούσα κοινωνία και να δικαιολογούν την υπεροχή της. Για παράδειγμα ο γλωσσικός κώδικας με τον οποίο είναι προικισμένος ο μαθητής από τα λαϊκά στρώματα, τον κάνει λιγότερο δεκτικό στους νόμους και τις αξίες που κυριαρχούν στο σχολείο , σε αντιδιαστολή με το μαθητή των μεσοαστικών και αστικών στρωμάτων (Φραγκουδάκη,1985).Η νοημοσύνη σήμερα θεωρείται ως μια συνισταμένη πολλών συνιστωστών, οι οποίες αποτελούνται από γονίδια και περιβαλλοντικά στοιχεία (Cole & Cole, 2002)


Πολιτισμικές εκφάνσεις εκπαίδευσης

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, μαθητές από αφρικανικές ή λατινοαμερικανικές κοινότητες έχουν υποστεί συνεχή υποβάθμιση του πολιτισμού και της γλώσσας τους μέσα στο σχολικό περιβάλλον. Αναλυτικότερα ο τρόπος χρήσης της γλώσσας των Αφροαμερικάνων, προβλήθηκε ως αιτία της σχολικής αποτυχίας τους, αφού η γλώσσα τους ήταν φτωχή σε λεξιλόγιο σε αντίθεση με αυτή των παιδιών των μορφωμένων και εύπορων οικογενειών. Επικράτησε λοιπόν η αντίληψη ότι τα μαύρα παιδιά έχουν χαμηλότερη επίδοση στα γλωσσικά μαθήματα εξαιτίας της λανθασμένης και ελλιπούς γλώσσας που μάθαιναν και χρησιμοποιούσαν στο οικείο και οικογενειακό τους περιβάλλον.Αυτό θεωρήθηκε ως αίτιο αποτυχίας των μαθητών χαμηλής κοινωνικά προέλευσης. Το σχολείο όμως αγνοεί την ταξική διαφορά και αξιολογεί την επίδοση σύμφωνα με την κουλτούρα μόνο των ανώτερων στρωμάτων. (Cummins,2005).

Η πρότυπη γλώσσα παρουσιάζεται και ταυτίζεται με το σωστό και το ανώτερο και οι διάφορες γλωσσικές ποικιλίες με το λάθος. Οι μαθητές που είναι ομιλητές άλλων ποικιλιών από την πρότυπη γλώσσα δυσκολεύονται στα γλωσσικά μαθήματα και επομένως καθυστερούν στην εκμάθηση γραφής και ανάγνωσης. Εμφανίζονται λοιπόν και αξιολογούνται από το σχολείο ως πιο αδύναμοι και λιγότερο ικανοί σε σχέση με τους μαθητές που προέρχονται από μορφωμένες οικογένειες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα οικοτροφεία- σχολεία στην Ευρώπη και Αμερική όπου μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ακόμα και βία στα παιδιά που χρησιμοποιούσαν γλώσσα διαφορετική από την επίσημη (Cummins,2005).

Μετά από έρευνες διαπιστώθηκε ότι η γλώσσα που ομιλούν οι φτωχοί και οι ανήκοντες σε μειονότητες είναι εξίσου πλούσια γλώσσα με τους δικούς της κανόνες σε σχέση με την επίσημη ομιλούμενη γλώσσα. Καμιά γλωσσική ποικιλία μέσα σε μια ομόγλωσση κοινότητα δεν είναι ανώτερη ή πιο σωστή από την άλλη. Απλά όσοι έχουν την εξουσία και τη δύναμη, επιβάλλουν μια «πρότυπη», «σωστή» γλώσσα στην οποία οφείλουν όλοι να προσαρμοστούν (Φραγκουδάκη,1985). Σύμφωνα με τη θεωρία της μάθησης η ανάπτυξη της γλώσσας δεν διαφέρει από την άνάπτυξη των άλλων συμπεριφορών και υπάγεται στους ίδιους νόμους της μάθησης. Με τη βάση αυτή, η απόκτηση της γλώσσας εξαρτάται από τη μίμηση και από τη μάθηση με συνειρμούς μέσω των μηχανισμών της κλασσικής και εξαρτημένης μάθησης ( Νόβη-Καλτσούνη, 2008).

Τα πολιτισμικά πλαίσια ποικίλουν όχι μόνο από κοινωνία σε κοινωνία, αλλά και από τη μια γενιά στην άλλη Σε ένα πολιτισμό, γονείς και παιδιά συμμετέχουν στη συζήτηση ζητούν τη γνώμη του παιδιού, ενώ σε ένα άλλο πολιτισμό οι γυναίκες κάθονται στη κουζίνα και οι άντρες τρώνε μόνοι τους. Όλα αυτά εχουν συνέπειες για την ανάπτυξη του παιδιού. Μέσα στο κάθε πολιτισμό αναπτύσσεται ή μειώνεται η εκπαίδευση των παιδιών. Τα παιδιά δεν μπορούν να μάθουν κάτι που δεν εχουν ακούσει ή δεν εχουν παρατηρήσει, ή δεν είναι μέσα στο υποσυνείδητό τους από το περιβάλλον τους. Ερευνώντας την ανάπτυξη της μνήμης σε σχέση με το πολιτισμό, διαπιστώθηκε ό,τι όταν ελέγχθηκε η μνήμη για τα παιδικά παραδοσιακά παραμύθια, δεν υπήρχαν πολιτισμικές διαφορές (Cole & Cole, 2002).

Όταν η γλώσσα, ο πολιτισμός και η εμπειρία ορισμένων μαθητών αγνοούνται ή αποκλείονται μέσα στη σχολική τάξη, τότε αυτοί οι μαθητές ξεκινούν από μειονεκτική θέση και ως εκ τούτου όλα όσα έχουν μάθει για τη ζωή και τον κόσμο μέχρι τότε απορρίπτονται ως άσχετα με τη σχολική μάθηση (Cummins,2005). Έτσι τα παιδιά των ανώτερων κοινωνικά στρωμάτων όταν έρθουν σε επαφή με το σχολείο, αισθάνονται ότι βρίσκονται σε ένα περιβάλλον πολιτισμικά οικείο και φυσικά ευνοούνται από αυτό. Η παιδεία είναι λοιπόν ταξικά διαφοροποιημένη. Η πολιτισμική αυτή όμως απόσταση που χωρίζει τα παιδιά διαφορετικών κοινωνικών τάξεων εκλαμβάνεται με διαφορετικό τρόπο από το σχολείο, το οποίο αδυνατεί πολλές φορές να δει την κοινωνική ανισότητα και αντίθετα την αντιλαμβάνεται και τη μεταφράζει ως φυσική διαφορά, ως κάτι αυτονόητο που σχετίζεται για παράδειγμα με την ευφυία ή τις διανοητικές ικανότητες του κάθε μαθητή. Δεν αναγνωρίζεται λοιπόν η ταξική διαφορά των μαθητών που φέρουν εντελώς διαφορετικό πολιτισμικό υλικό, αλλά αντίθετα τα παιδιά που φαίνεται να είναι πιο εξοικειωμένα με την επίσημη κουλτούρα θεωρούνται και εξυπνότερα. (Φραγκουδάκη,1985).

Η ελλιπής δηλαδή γνώση ή η μη γνώση της επίσημης κουλτούρας ταξινομεί τα παιδιά σε κατηγορίες, ικανά και λιγότερο ικανά και φυσικά προκαθορίζει την αποτυχία τους στο σχολείο. Η σχολική αποτυχία, θεωρείται μέσα κι έξω από τους σχολικούς χώρους ως φυσιολογικό γεγονός, καθώς το πλήθος των στάσιμων και απορριπτόμενων μαθητών είναι «αυτοί που δεν παίρνουν τα γράμματα». Το σχολείο θεωρεί «φυσικό» να γεννιούνται άνθρωποι με περισσότερες ικανότητες, πιο έξυπνοι, με μεγαλύτερο δείκτη νοημοσύνης. Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός κι επομένως το κάθε παιδί φέρνει μαζί του κάτι διαφορετικό στο σχολείο (Cummins,2005). Κι όμως ακόμη και στις μέρες μας είναι εμφανής η αντίληψη – προκατάληψη ότι οι άνθρωποι γεννιούνται με ικανότητες χειρωνακτικές ή διανοητικές κι επομένως στο σχολείο προοδεύουν όσοι είναι εκ φύσεως ευφυείς. Κάποιοι δηλαδή είναι ευφυέστεροι από κάποιους άλλους, κέρδισαν γενετικά ενώ άλλοι είναι ανόητοι από τη φύση τους, και θεωρούνται χαμένοι (Jacquard,2002) .

Η υποβάθμιση του πολιτισμού που ανήκει κάποιος μαθητής ή της ταυτότητας, που εκδηλώνεται στην αλληλεπίδραση μεταξύ εκπαιδευτικών και μαθητών πείθει συχνά πολλούς μαθητές ότι η προσπάθεια για μάθηση είναι μάταιη, πράγμα που έχει ως συνέπεια τη συχνή αποχώρηση των μαθητών από τη διαδικασία μάθησης. Τις περισσότερες φορές πίσω από τους μαθητές που «δεν παίρνουν τα γράμματα» βρίσκονται περιβάλλοντα φτωχά, με χαμηλές προσδοκίες, άγνοια και γονείς ανεπαρκείς και αδιάφοροι. Το σχολείο που αγνοεί τις μορφωτικές ανισότητες, βραβεύει τη μορφωτική κληρονομιά, μεταμορφώνει τις μη ευνοημένες καταστάσεις (μαθητές από λαϊκά στρώματα, υποβαθμισμένες περιοχές) σε ανεπιτηδειότητα, ασχετοσύνη, κατωτερότητα (Φραγκουδάκη,1985).Ομως, η θεωρία του πολιτισμικού πλαισίου αντιλαμβάνεται όπως και ο Piager , ότι το παιδί συμμετέχει στην ίδια του την ανάπτυξη, δίνει έμφαση στα πολιτισμικά πλαίσια που ποικίλουν από γεννιά σε γενιά και από κοινωνία σε κοινωνία. Προς το τέλος της νηπιακής ηλικίας τα παιδιά κατανοούν και αποδέχονται τους κοινωνικούς κανόνες ως αναγκαία πραγματικότητα, αναπτύσσοντας συγχρόνως την αίσθηση του εαυτού. ( Νόβη-Καλτσούνη, 2008).

Αναδιφώντας στη βιβλιογραφία της κοινωνιολογίας και ψυχολογίας, παρατηρούμε ο,τι κοινωνικοί και πολιτισμικοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν θετικά η αρνητικά την σχολική προόδο. Είναι εμφανές ότι μέσα στην ίδια κοινωνία παιδιά που ανήκουν σε ακραίες κοινωνικές ομάδες εκτίθενται από μικρά σε διαφορετικά και καθορισμένα πρότυπα μάθησης πολύ πριν αρχίσει η σχολική τους εκπαίδευση. Οσο αναπτύσσεται το παιδί τόσο ενισχύονται και αυτά τα πρότυπα. Οι συνθήκες που καθορίζουν τη διαφοροποιημένη ώθηση, είναι περίπλοκες, σύνθετες και αλληλεξαρτημένες σαν να ξετυλίγει κάποιος ένα μπερδεμένο κουβάρι. Γεννιούνται όμως τα ερωτήματα. Πώς μια συγκεκριμένη κοινωνική δομή γίνεται ενσωμάτωση μέσα στην ατομική εμπειρία; ποιά είναι η κύρια διεργασία μέσα από την οποία επιτυγχάνεται αυτή η ενσωμάτωση και ποιές είναι οι επιπτώσεις της στην εκπαίδευση; ( Μπερστάιν, 1958).








Cole, M., & Cole S Η ανάπτυξη των παιδιών Β΄τόμος ΕΑΠ, 2002

Χριστίνα Νόβη-Καλτσούνη Η εξέλιξη του παιδιού στο κοινωνικό περιβάλλον. Πάτρα 2008

Μπέιζιλ Μπερστάιν Κοινωνική τάξη και γλωσσική ανάπτυξη Μια θεωρία της Κοινωνικής μάθησης Education, Economy and Society, 1958

Cummins, J., Ταυτότητες υπό διαπραγμάτευση, επιμ. Ε. Σκούρτου, Gutenberg, Αθήνα, 2005.

Jacquard, A., Εγώ και οι άλλοι – Μια γενετική προσέγγιση, Εκδόσεις Κάτοπτρο , Αθήνα, 2002.

Δραγώνα, Θ., Σκούτρου, Ε., Φραγκουδάκη Α., Εκπαίδευση: Πολιτισμικές διαφορές

και κοινωνικές ανισότητες, Τόμος Α’, ΕΑΠ, Πάτρα , 2001.