Σελίδες

Δευτέρα 14 Απριλίου 2025

ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΝΟΣΟΛΟΓΙΑ. ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΟΡΘΩΝΟΥΜΕ

 

ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΝΟΣΟΛΟΓΙΑ


ΝΑ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΜΑΣΤΕ ΠΛΗΡΕΣΤΕΡΑ ΤΑ ΣΥΝΙΑΣΘΗΜΑΤΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΣΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΤΑ ΔΙΟΡΘΩΝΟΥΜΕ . ΟΤΑΝ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΕΣΑΙ ΤΙ ΣΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ, ΤΟ ΘΕΡΑΠΕΥΕΙΣ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΑ

Απάθεια

Χαρακτηρίζεται από μείωση των κινήτρων, έλλειψη συναισθηματικής διακίνησης και απουσία ενδιαφέροντος για τις εξωτερικές περιστάσεις της ζωής, που δεν οφείλονται σε πτώση του επιπέδου της συνείδησης ή σε διαταραχές των λειτουργιών ανώτερης απαρτίωσης ή σε συναισθηματικές διαταραχές (Marin, 1990). Θα πρέπει να διαφοροδιαγνωστεί από την αβουλησία, την ψυχοκινητική αναστολή ή την εμβροντησία. Είναι δυνατόν να παρατηρηθεί στο ντελίριο, σε άνοιες, στην κατάθλιψη, καθώς και σε μη ψυχιατρικές καταστάσεις όπου κυριαρχεί η απόγνωση και η κατάπτωση του ηθικού. Κυρίως όμως παρατηρείται στους χρόνιους σχιζοφρενείς και αποτελεί μείζον θεραπευτικό πρόβλημα.


Σημεία, συμπτώματα και καταστάσεις από το συναίσθημα


Η κλινική εκτίμηση των συναισθηματικών διαταραχών γίνεται με τα κριτήρια της ποιότητας, της έντασης, της διάρκειας, της σταθερότητας και της προσφορότητας του υπό μελέτη συναισθήματος. Διαταραχές του συναισθήματος μπορεί να υπάρχουν σε οποιαδήποτε νοσολογική κατηγορία τόσο στη σωματική, όσο και στην ψυχική σφαίρα.

Ο φόβος, η θλίψη, η χαρά, η οργή και ο θυμός δεν κατατάσσονται στις διαταραχές του συναισθήματος, αφού είναι συναισθήματα φυσιολογικά, αρκεί να ανταποκρίνονται στις περιστάσεις.

Όταν δεν ανταποκρίνονται στις περιστάσεις, τότε συνήθως πρόκειται περί συναισθηματικών αντιδράσεων σε διαταραχές εκτίμησης της πραγματικότητας και είναι πολύ πιθανόν να έχουν ψυχοπαθολογικό χαρακτήρα.

Συναισθηματική ευαισθησία και συναισθηματική υπαισθησία


Η συναισθηματική ευαισθησία είναι κατάσταση στην οποία η διακίνηση του συναισθήματος επιτυγχάνεται με σχετικώς ασθενή ερεθίσματα.

Κατά την αντίθετη κατάσταση, τη συναισθηματική υπαισθησία, το συναίσθημα διακινείται μόνο υπό την πίεση ισχυρών ερεθισμάτων. Και οι δύο αυτές διαταραχές σχετίζονται με παράγοντες της δομής της προσωπικότητας και των διαταραχών της και είναι ευνόητο ότι δεν συνυπάρχουν.


Συναισθηματική ευμεταβλητότητα

Τα συναισθήματα εναλλάσσονται με ευκολία, από τον φόβο στη χαλάρωση και από τη χαρά στη θλίψη. Η ευμεταβλητότητα μπορεί να αφορά και στο ίδιο συναίσθημα, για παράδειγμα από την απλή θλίψη στη βαθιά συναισθηματική συντριβή ή από την απλή ευδιαθεσία στην άκρατη υπερθυμία. Συναισθηματική ευμεταβλητότητα παρατηρείται κυρίως σε άτομα με ιστριονική διαταραχή της προσωπικότητας.

Απώλεια συναισθήματος Το άτομο παραπονείται ότι έχει χάσει την ικανότητα να συναισθάνεται και να βιώνει συγκινήσεις θετικές ή αρνητικές. Παρατηρείται κυρίως στις καταθλίψεις. Συναισθηματική απροσφορότητα

Το συναίσθημα που εκφράζεται δεν είναι σε αρμονία με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο ασθενής. Υπάρχει χαρακτηριστική ασυμβατότητα μεταξύ του συγκινησιογόνου ερεθίσματος και της συναισθηματικής αντίδρασης.

Είναι κατάσταση που παρατηρείται κυρίως στις σχιζοφρενικού τύπου διαταραχές.

Συναισθηματική αμβλύτητα ή επιπέδωση Από φαινομενολογική άποψη, μοιάζει με συναισθηματική αδιαφορία

Η συναισθηματική απαντητικότητα μειώνεται στο ελάχιστο και αντανακλάται σε μια πολύ περιορισμένη συναισθηματική εκφραστικότητα του προσώπου και στον μονότονο χαρακτήρα της φωνής. Το άτομο είναι αδιάφορο και αποξενωμένο συναισθηματικώς από τα σχετικά συγκινησεογόνα ερεθίσματα, δίδει την εντύπωση ότι όχι μόνο δεν συναισθάνεται ,αλλά ότι δεν έχει ούτε καν την αντίληψη των σχετικών ερεθισμάτων. Αποτελεί χαρακτηριστικό σύμπτωμα των σχιζοφρενικών ψυχώσεων, κυρίως των απλών μορφών και των υπολειμματικών. BLOOG

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου