Σελίδες

Σάββατο 31 Αυγούστου 2024

ΚΑΛΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ. ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ.

 

Καλό Σεπτέμβρη. Καλή σχολική χρονιά σε όλες τις βαθμίδες.

Καλό τρύγο, καλή μουσταλευριά, καλή εορτή του Σταυρού,

Στις εκκλησίες λένε ΚΑΛΉ ΧΡΟΝΙΑ.

ΙΝΔΙΚΤΟΣ


ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΣΩΜΑΤΙΚΉ, ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΉ, ΨΥΧΙΚΉ ΑΝΎΨΩΣΗ.

ΚΑΛΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΣΕ ΝΕΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ. ΜΗΝΑΣ ΓΙΑ ΝΕΑ ΑΡΧΗ

ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

 ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Τα μεταναστόπουλα στα σχολεία. Πόσο πίσω πάνε τα παιδιά που έχουν γεννηθεί στη χώρα και ξέρουν να μιλούν καλά τη γλώσσα, οταν δίπλα τους έχουν μεταναστοπουλα που δεν την ξέρουν καθόλου;
ΟΙ δασκαλοι είναι ήρωες σε αυτή την περίπτωση . Εχουν απαιτήσεις ολα τα αφρικανακια και πακιστανάκια, να τα νταντεύουν οι δάσκαλοι σαν να είναι το κέντρο του κόσμου.
Τους εχουν περασει το μήνυμα οτι εμεις εδω ειμαστε οι πρωτοι , αυτο μας εχουν αναγκη και μας δινουν επιδόματα, και θα πιέζουμε οσο μπορουμε τους Ελληνες. Μονο απαιτήσεις και εγωκεντρισμό.
Στις αποικίες τους κάνουν συνάξεις και παιρνουν γραμμή. Στα νοσκομεια μας τους δικαιολογουμε την πανακριβη αυξητική ορμονη για να ψηλωσουν, στις μαθησιακες δυσκολίες πληρώνουμε όλους τους υπαλληλους να τα εξεταζουν. Στην παράλληλη στηριξη πληρώνουμε δάσκαλους να εχουν ατομικο άνθρωπο διπλα τους. Μας εχουν γδάρει οικονομικά , ηθικά, ψυχολογικά.
Πληρωνουμε φόρους για να γεννούν εδω να αυξάνονται . Ολοι εμεις που δεν αφησαμε την Ελλάδα, απο αγάπη, ενω θα μπορούσαμε, ειναι φυσικο στη ψυχολογία μας ,να αντιστεκόμαστε.
Οσοι την άφησαν για να λενε οτι μενουν απο εδω και απο εκει και ερχονται για τα νησια, φυσικά δεν ενδιαφέρονται. Οι φόροι πληρώνονται απο εμας για να μεινει η Ελλάδα όρθια.. Μη μας κάνουν υποκριτικά τους καλους, γιατι φθίνει η γλώσσα , φθίνει και η χώρα . Απλα δεν τους ενδιαφερει η Ελλάδα.
Τι μας λένε οι ειδικοί;
Το σχολείο (λόγω μετακινήσεων των πληθυσμών ) μετατράπηκε από μονοπολιτισμικό σε πολυπολιτισμικό. Στα πλαίσια του πολυπολιτισμικού σχολείου, υπάρχει πληθώρα αλλοδαπών μαθητών που αντιμετωπίζει ουσιαστικά προβλήματα στην εκμάθηση και κατάκτηση της ελληνικής γλώσσας. Οι αλλοδαποί μαθητές γίνονται δίγλωσσοι ή και πολύγλωσσοι καθώς αναγκάζονται να κατακτήσουν τη γλώσσα- στόχο της χώρας στην οποία ζουν ως μετανάστες. Οι μαθητές αυτοί στην πλειονότητά τους έχουν χαμηλή σχολική επίδοση η οποία οφείλεται σε πολλούς παράγοντες.
Στη διεθνή βιβλιογραφία χρησιμοποιούνται οι όροι bilingualism και diglossia για να χαρακτηριστεί με τον πρώτο η διγλωσσία σε ατομικό επίπεδο και με το δεύτερο σε επίπεδο κοινωνίας (βλ. Ferguson 1959, Fishman 1975, 95 κ.ε) (Δαμανάκης, 2003,σελ. 90-93).Ο πρώτος όρος προέρχεται κυρίως από την ψυχολογία και την ψυχογλωσσολογία, ενώ ο δεύτερος από την κοινωνιολογία και την κοινωνιογλωσσολογία. Ο πρώτος όρος αναφέρεται στην ικανότητα του ατόμου να χρησιμοποιεί περισσότερες από μία γλώσσες, ενώ ο δεύτερος χαρακτηρίζει μια κοινωνία στην οποία χρησιμοποιούνται δύο γλώσσες ή εκφάνσεις της ίδιας γλώσσας.
Ο όρος bilingualism μπορεί να μεταφραστεί ως διγλωσσία και αναφέρεται στο άτομο που κατέχει και χρησιμοποιεί δύο γλώσσες, ενώ ο όρος diglossia μπορεί να μεταφραστεί ως διγλωσσικότητα και αναφέρεται στη διγλωσσία ως κοινωνικοπολιτισμικό φαινόμενο (Δαμανάκης, 2003, σελ.90-93).
Στην Ελλάδα υπάρχει ένας διαχωρισμός στις γλώσσες ( γλώσσες υψηλού κύρους π.χ. Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά και μη υψηλού κύρους π.χ. Αλβανικά, Βουλγάρικα).
Η γλώσσα είναι ο κύριος φορέας της σκέψης του ανθρώπου. Νοήματα και έννοιες, αισθήματα και συναισθήματα, ψυχοσύνθεση, νοοτροπία και στάση ατόμων και ομάδων έναντι του κόσμου ενσωματώνονται, μορφοποιούνται και εκφράζονται από τη γλώσσα του ανθρώπου. Ό,τι καλούμε νόηση υπάρχει και διυπάρχει μέσω της γλώσσας καθώς σκέψη και γλώσσα χωριστά η μία από την άλλη δεν υπάρχουν. Η στενή σχέση μεταξύ διανόησης και γλώσσας προϋποθέτει εξάλλου ότι ο διαφορετικός τρόπος σκέψης και θεώρησης του κόσμου από τα άτομα ορισμένης εθνικής γλωσσικής κοινότητας, έχει άμεση επίδραση στη διαμόρφωση της δομής της γλώσσας τους. Η γλώσσα απεικονίζει αναγκαστικά την πνευματική κατάσταση, τη νοοτροπία και την ιδιομορφία ενός έθνους. Έτσι εξηγείται κι η μεγάλη δυσκολία που εμφανίζει πάντοτε η κατανόηση μιας ξένης γλώσσας.
Μαθαίνω μια ξένη γλώσσα δε σημαίνει απλά ότι μαθαίνω καινούργιες λέξεις ή δομές, αλλά κυρίως ότι μαθαίνω να βλέπω τον κόσμο μέσα από μια νέα γλωσσική οργάνωση και έκφρασή του, αυτήν ακριβώς, που ασυναίσθητα και βαθμηδόν αποκτούν τα άτομα μιας εθνικής γλωσσικής κοινότητας (Μπαμπινιώτης, 1979, σελ.34-36).
Οι γλώσσες, όπως και οι άνθρωποι συγχρωτίζονται, και επηρεάζουν η μία την άλλη, κάποιες από αυτές υποχωρούν (γλωσσική μετακίνηση), άλλες κατορθώνουν να διατηρήσουν τη χρήση τους σε ορισμένους χώρους (γλωσσική διατήρηση), μερικές επεκτείνουν τους χώρους χρήσης τους( γλωσσική εξάπλωση),κάποιες εξαφανίζονται(γλωσσικός θάνατος), ενώ άλλες αναβιώνουν.
Οι σχέσεις τους δεν είναι ποτέ σταθερές, όπως δεν είναι στατική και η γλώσσα, αλλά επηρεάζονται από τις πολιτικές, πολιτιστικές, οικονομικές, κοινωνικές, δημογραφικές και άλλες μεταβολές(Baker ,2001,σελ.. 99-106).
Η διγλωσσία είτε ως ατομικό είτε ως κοινωνικό φαινόμενο συνδέεται με την ταυτότητα των δίγλωσσων. Έτσι όταν δύο αλλόγλωσσες ομάδες έρχονται σε επαφή, η μία εκ των δύο θεωρείται υψηλού κύρους και συνήθως είναι η γλώσσα που χρησιμοποιεί η γλωσσική ομάδα που έχει εξουσία. Αυτό το φαινόμενο επηρεάζει τη θετική ή αρνητική στάση των ομιλητών. Μπορεί όμως η στάση των δίγλωσσων απέναντι στη μειοψηφούσα γλώσσα να μεταβληθεί από αρνητική σε θετική. Ένας δίγλωσσος συμμετέχει σε δυο πολιτισμούς ταυτόχρονα.
Ο πολιτισμός του ανθρώπου, οι ιδέες του , τα ήθη, η κοινωνική οργάνωση κατακτάται, μεταβιβάζεται και δια- κοινωνείται κατά ένα μεγάλο μέρος του από τη γλώσσα.
Τα παιδιά των μεταναστών συναντούν τις μεγαλύτερες δυσκολίες διπλής πολιτισμικής προσαρμογής: εξαιτίας του φόβου της απόρριψης προσπαθούν να ταυτιστούν με τους συνομήλικούς τους ερχόμενοι σε σύγκρουση με την οικογένειά τους (Σελλά- Μάζη ,2001,σελ. 47-51).
Στα μεταναστόπουλα κυρίως παρουσιάζεται το φαινόμενο της γλωσσικής απώλειας.
Αυτά τα παιδιά συχνά διατρέχουν τον κίνδυνο να απεμπολήσουν τη μητρική τους γλώσσα, γιατί η ανώτερη γλώσσα υψηλού κύρους επικρατεί σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής τους, στο σχολείο, στο παιχνίδι, στην αγορά και έτσι καταλαβαίνουν πως αυτή τη γλώσσα οφείλουν να ξέρουν, γιατί έχει ισχύ. (Baker, 2001,σελ. 150-151).

Παρασκευή 30 Αυγούστου 2024

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΦΥΛΩΝ, ΒΟΗΘΑΜΕ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΑΥΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΝΑ ΜΗΝ ΤΑ ΕΡΓΑΛΕΙΟΠΟΙΟΥΝ

 Να μη ξεχνιόμαστε εμεις που θέλουμε να βοηθήσουμε τα δυστυχή άτομα για τα συμφεροντα των ισχυρών. Τους εργαλειοποιουν με ανταλλάγματα ενάντια στη φυση Δε μιλαει κανένας για τη βια που ασκούν μεταξύ τους, για την αυτοκτονικοτητα , για τους θανάτους που πιθανόν συμβαίνουν στις φυλομεταβασεις, για τις άπειρες ορμόνες που παίρνουν να λειτουργήσουν. Δεν τα λυπάται κανένας αυτά τα δυστυχή άτομα;

5 διαφορές μεταξύ του ανδρικού και του γυναικείου εγκεφάλου σύμφωνα με την επιστήμη
Ας δούμε τις κυριότερες διαφορές που υποστηρίζονται από την επιστήμη:
1. Οι άνδρες έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο από τις γυναίκες. Έρευνα του Witelson βρήκε ότι το μέσο βάρος του γυναικείου εγκεφάλου είναι 1.248 γραμμάρια, ενώ του ανδρικού είναι μεγαλύτερο, στα 1.378 γραμμάρια. Κάνοντας όμως ξεχωριστές παρατηρήσεις κάποιων εγκεφάλων, η έρευνα διαπίστωσε ότι κάποιες γυναίκες είχαν μεγαλύτερη νοητική ικανότητα από κάποιους άνδρες. Το μέγεθος δεν σχετίζεται ευθέως με τη νοημοσύνη ή τη μεγαλύτερη ικανότητα, οπότε οι επιπτώσεις αυτής της ανακάλυψης δεν είναι ακριβώς γνωστές.
2. Ο ιππόκαμπος είναι συνήθως μεγαλύτερος στις γυναίκες και η αμυγδαλή είναι μεγαλύτερη στους άνδρες, σύμφωνα με μια έρευνα που διεξήχθη από τον Cahill το 2006 [1]. Ο ιππόκαμπος σχετίζεται με λειτουργίες όπως η μνήμη και η αμυγδαλή με τα συναισθήματα και την επιθετικότητα.
3. Κάποιες περιοχές που εντοπίζονται στον εγκέφαλο, ενεργοποιούνται διαφορετικά σε κάθε φύλο. Για παράδειγμα, οι συναισθηματικές αναμνήσεις ενεργοποιούν περισσότερο την αριστερή αμυγδαλή στις γυναίκες, αλλά τη δεξιά στους άνδρες.
4. Οι άνδρες είναι καλύτεροι στο να εκτελούν εργασίες κυκλικής εναλλαγής (tasks of rotation). Οι εργασίες κυκλικής εναλλαγής αποτελούνται από την παρατήρηση μιας γεωμετρικής φιγούρας και το να φανταστούμε νοητικά, πώς θα περιστρεφόταν η εικόνα. Είναι μια οπτικοχωρική (visuospatial) εργασία, όπως ο προσανατολισμός κοιτάζοντας ένα χάρτη.
5. Οι γυναίκες είναι καλύτερες στη συναισθηματική επεξεργασία. Διαθέτουν περισσότερες πηγές όταν πρόκειται να κατανοήσουν και να επεξεργαστούν τα συναισθήματά τους. Αυτό είναι επίσης συνδεδεμένο με μεγαλύτερη ενσυναίσθηση στις γυναίκες.
Έκτος από τον σκελετό,(που τα οστα της λεκανης στη γυναικα, οι τρυπες ειναι τριγωνικες και στον αντρα στρογγλυλες) αναζητήστε και περαιτέρω διευκρινίσεις για τις διαφορές του εγκεφάλου άντρα και γυναικάς, ωστε να πειστείτε εσείς ως γονείς και να πείσετε και τα παιδιά σας. Όλοι οι κάπως πνευματικοί , ολοκληρωτικά πνευματικός δεν είναι κανένας, (οχι απλά μορφωμένοι με πτυχία ) μη ιδιοτελείς άνθρωποι που δεν υπακούν στις μόδες και τα κανάλια , πρέπει να αφυπνίσουν όσο γίνεται και επιστημονικά, ώστε να αντιληφθούν πλέον την κακοποίηση- ώθηση που υφίστανται οι άνθρωποι με τη μπουγάδα εγκεφάλου για τα συμφέροντα των κυβερνήσεων που θα εξυπηρετήσουν, με την αλλοτρίωση τους ανθρωπίνου γένους.
Ένα απλό έναυσμα Συμφωνά με τις νευροεπιστήμες. Το βάρος του εγκεφάλου ποικίλει ανάλογα με τις διαστάσεις του σώματος.
Αντιστοιχούν σε περισσότερα g (γραμμάρια) στους άντρες και λιγοτερα στις γυναίκες.
Μερικές περιοχές ειναι πιο ανεπτυγμένες στις γυναίκες όπως ο κερκοφόρος πυρήνας, ο ιππόκαμπος , ορισμένες του φλοιού της πρόσθιας μετωπιαίας χώρας ,η άνω κροταφική έλικα και ο πρόσθιος σύνδεσμος του εγκεφάλου
Ανεπτυγμένες στους άνδρες είναι ο υποθάλαμος, η τελική ταινία, οι κοιλίες το σπληνίο και το γονυ του εγκεφάλου.
Αν σας ενδιαφέρει τι κάνει το καθενα προμηθευτείτε βιβλία, για να δείτε την μη ορατή κακοποίηση που υφίστανται οι εγκέφαλοι σε αυτή την ύπουλη ώθηση για τα συμφέροντα
Ναι ,σήμερα που μιλάμε εναντια στην κακοποίηση, γίνονται ανήθικες , βαμβακένιες κακοποιήσεις στους εγκεφάλους των ανθρώπων, για να μη ξέρουν τι είναι.
Αν πειστουμε οτι τα φυλα δεν ειναι μονο τα γεννητικά όργανα, αλλα ολοκληρο εργοστασιο απο πισω, τοτε υπαρχει ελπιδα.
Μου αρέσει!
Σχόλιο
Αποστολή
Κοινοποίηση

ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΙΝΗΤΡΑ ΜΑΘΗΣΗΣ. ΠΑΡΑΚΙΝΗΣΗ ΥΠΟΚΙΝΗΣΗ. ΣΧΟΛΕΙΟ

 Μαθητές. Κίνητρα μάθησης. Παρακίνηση. Υποκίνηση. Σχολείο. Περιβάλλον!

Από τη διεθνή βιβλιογραφία έχει επισημανθεί, η υπεροχή της μάθησης που βασίζεται σε εσωτερικά κίνητρα έναντι αυτής που βασίζεται σε εξωτερικά. Κατά τον Καψάλη (1986),η υποκίνηση από εσωτερικά κίνητρα οδηγεί το μαθητή σε ανεξάρτητη και αυτόνομη εργασία, ενώ η υποκινούμενη από εξωτερικές αμοιβές εργασία είναι λιγότερο δημιουργική.
Επιπλέον, εκτός από τους προσωπικούς (χαρακτηριστικά προσωπικότητας, αντίληψη κλπ), υπάρχουν και κοινωνικοί παράγοντες που επηρεάζουν τη δημιουργική σκέψη, όπως για παράδειγμα η ικανοποίηση από την εργασία, η οποία συνδέεται με εσωτερικά κίνητρα (Malikiosi-Loizos,1997).
Θεωρείται ότι η ύπαρξη εξωτερικών κινήτρων μπορεί να συνδέεται με χαμηλότερα επίπεδα δημιουργικής σκέψης, αφού οι μαθητές επιδιώκουν την υπεροχή έναντι των άλλων, μέσα σε ένα κλίμα ανταγωνισμού και υπεροχής του εγώ.
Αντίθετα, η ύπαρξη εσωτερικών κινήτρων ίσως συνδέεται με ανάπτυξη της δημιουργικής σκέψης, αφού δίνει έμφαση σε ένα κλίμα που προάγει τη μάθηση, η οποία πηγάζει από ενδιαφέρον για το αντικείμενο ενασχόλησης, και δεν απαιτεί έναν σκοπό για να συντελεστεί αλλά είναι ευχάριστη και δημιουργική καθεαυτή.
Αρκετοί ερευνητές ασχολήθηκαν με τη σχέση της παρακίνησης με τους τρόπους σκέψης των μαθητών,με την επίδραση της παρεχόμενης παρακίνησης και τη δημιουργική σκέψη.
Κατά τον Sternberg (2006), ο νομοθετικός τρόπος σκέψης είναι πολύ σημαντικός για τη δημιουργικότητα. Σε έρευνα των Grigorenko και Sternberg (στο Sternberg, 2006), βρέθηκε ότι άτομα που σκέφτονται με νομοθετικό τρόπο δείχνουν μεγαλύτερα επίπεδα δημιουργικής σκέψης και έχουν καλύτερες επιδόσεις, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι το σχολείο δίνει σημασία σ’αυτό το είδος σκέψης και το προωθεί.
Σε αντίθετη περίπτωση, όταν το σχολείο υποτιμά τη δημιουργική σκέψη, έχουν χαμηλότερη απόδοση και είναι χειρότεροι οι μαθητές.
Επιπλέον, έρευνα των O’Hara και Sternberg (2000-2001) για τις επιπτώσεις που έχει η παροχή οδηγιών σε μαθητές ώστε να επιδιώκουν την παραγωγή δημιουργικών ιδεών κατά τη συγγραφή δοκιμίων, έδειξε ότι άτομα με νομοθετικό τρόπο σκέψης δείχνουν υψηλότερα επίπεδα δημιουργικής σκέψης και χαμηλότερα επίπεδα αναλυτικής και πρακτικής.
Άτομα με δικαστικό τρόπο σκέψης δείχνουν χαμηλότερα επίπεδα δημιουργικής σκέψης και υψηλότερα επίπεδα κριτικής σκέψης. Χαμηλότερα επίπεδα δημιουργικής σκέψης δείχνουν επίσης τα άτομα με εκτελεστικό τρόπο σκέψης, τα οποία παρουσιάζουν υψηλότερα επίπεδα πρακτικής σκέψης.
Τα πορίσματα αυτών των ερευνών μας επιτρέπουν να υποθέσουμε ότι ο νομοθετικός τρόπος σκέψης παραλληλίζεται με τη δημιουργική σκέψη, ο δικαστικός τρόπος σκέψης με την κριτική-αναλυτική σκέψη και ο εκτελεστικός τρόπος σκέψης με την πρακτική σκέψη.
Τη σχέση της δημιουργικότητας με την παρακίνηση μελέτησαν και οι Hennessey και Amabile (1987), οι οποίοι θεωρούν ότι η εσωτερική παρακίνηση, που συσχετίζεται με το ενδιαφέρον για το έργο και τη γνώση που απορρέει από αυτό, οδηγεί στη δημιουργικότητα, ενώ αντίθετα η εξωτερική παρακίνηση τη μειώνει. Θεωρούν επίσης ότι διάφοροι εξωτερικοί περιορισμοί στο περιβάλλον του ατόμου μπορεί να μειώσουν την εσωτερική παρακίνηση και τη δημιουργικότητα.
Στα πρόσφατα χρόνια έχει συνειδητοποιηθεί και ο ρόλος που παίζουν εξωτερικοί παράγοντες (έπαινοι, κοινωνική αναγνώριση, αμοιβές) στην παρακίνηση για δημιουργική δουλειά. Επιπλέον, οι Collins και Amabile (στο Mumford, 2003) ισχυρίζονται ότι εσωτερική και εξωτερική παρακίνηση μπορεί να λειτουργούν συνεργατικά,
Οι μαθητές πρέπει να έχουν την ευκαιρία να αναγνωρίζουν και να προσδιορίζουν προβλήματα από μόνοι τους. Αυτό εξασφαλίζει την εσωτερική τους παρακίνηση.
Επιπλέον, έρευνα των Runco και Nemiro (στο Runco & Chand, 1995) προτείνει ότι .Οι μαθητές παρακινούνται εσωτερικά, όταν διαλέγουν οι ίδιοι το αντικείμενο ενασχόλησής τους και αυτό άπτεται των ενδιαφερόντων τους. Επιπλέον, οι Sternberg και Lubart (1991) σε έρευνά τους προσδιορίζουν ότι τα δημιουργικά άτομα είναι εσωτερικά παρακινημένα ώστε να επιτελέσουν μια δραστηριότητα.
Μια μεγάλη δυσκολία όμως αποτελεί το σύστημα βαθμών και αμοιβών στα σχολεία, που αποτελεί μια μορφή εξωτερικής παρακίνησης. Οι εξωτερικές αμοιβές παρακωλύουν την εσωτερική παρακίνηση, γι’ αυτό το σχολείο χρειάζεται να δώσει περισσότερη προσοχή στην αύξηση της εσωτερικής παρακίνησης που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερα επίπεδα δημιουργικής σκέψης.
Πρακτικά, κάνουμε συνδυασμούς ανάλογα με την προσωπικότητα του παιδιού και τις αξίες που απορρέουν απ’ το περιβάλλον. Αν οι γονείς θέλουν πολύ να φαίνονται κοινωνικά, το παιδί έχει ανάγκη από εξωτερικές διακρίσεις, και δίνει λιγότερη νοητική σημασία στην καθαυτή μάθηση.BLOOG