Βλέπω πολλα φαγητά και γλυκά αυτές τις ημέρες εδώ, μάλλον δικαίως, λόγω λήξης του καλοκαιριού .
Η κλασική φανουρόπιτα, που τη φτιάχνουν σε λίγες ήμερες, την έφτιαχναν για το καλό και οι μάνες μας.
Βλέπω και γλυκά του κουταλιού που μερικά έχουν νόημα και άλλα όχι. Το γλυκο σταφυλι π.χ ειναι μονο χάσιμο χρόνου και καταστροφή του φρούτου, αφού σκοτώνεις τις βιταμίνες του και το πλακώνεις στη ζάχαρη, δεδομένου οτι αυτο αποξηραίνεται και γίνεται η σταφίδα η μαύρη και ξανθιά κρατώντας τη φυσική του ζάχαρη.
Άλλος καρπός που τον κάνουν γλυκό και τον καταστρέφουν ειναι τα καρύδια. Στη Βυτίνα και σε αυτα τα μερη που εχουν πολλά, τα κανουν γλυκο στο βαζάκι. Παλιά που δεν ειχαν ψυγεία ειχαν καποιο νόημα, τωρα γιατι καταστρέφουν τον πολυτιμο καρπό της φυσης με βράσιμο και ζάχαρη; Το ιδιο και τα φιστίκια. Μπορει να διατηρηθεί στο ψυγειο ενα χρονο φρέσκο και να το φαει κάποιος με μελι.
Καρυδόπιτα φτιάχνω και εγω, αλλα να καταστρέφω τον καρπό μόνο του βράζοντας τον; Το γλυκο συκο, τι νόημα εχει, αφου αποξηραίνεται και κρατάει τη φυσική του ζάχαρη; Το κεράσι γλυκό, εχει νοημα, όπως αυτο που εκαναν οι μανες μας το μελιτζανάκι,το βύσσινο κλπ, που δεν αποξηραίνονται.
Οσο πιο φυσικά τα τρώμε τοσο το καλύτερο για την υγεια μας
Τέτοιες ημερες αν επισκεπτόσουν ελληνικά χωριά, έβλεπες να κάνουν ντομάτες για σάλτσα του χειμώνα, σε βάζα,και χυλοπίτες ,τραχανά για τον χειμώνα. Αυτα ήταν χρήσιμα και ωφέλιμα. Τα μαγειρεύουμε.
Εχω ακούσει οτι για χυλοπίτες και τραχανά, τώρα πηγαίνουν τα υλικά τους στα μηχανήματα και τα παίρνουν έτοιμα. Καλυτερα τα δικά τους που ξέρεις το γάλα κλπ. Άλλοι ξέρουν καλύτερα απο μενα τέτοια.
Το θεμα είναι οτι οι σημερινοί άνθρωποι ,γυναίκες και άντρες που μαγειρεύουν, πρέπει να ειναι και πρακτικοί. Βλέπω οτι γυναίκες περιμένουν ουρά στα μαγειρεία , να παρουν έτοιμα με χαμηλής ποιότητας λαδιου κυρίως, για να μη μαγειρέψουν Άλλες δεν κάνουν άλλη δουλειά εκτός απο το να μαγειρεύουν υπερβολικά. Χα χα Ολες μαγειρέψαμε 3 φαγητά την ημέρα οταν είχαμε μικρα τα παιδιά μας, γιατι ο,τι έτρωγε το ενα δεν έτρωγε το αλλο, αλλά ...,
δεν ζουμε για να τρωμε , τρώμε για να ζουμε. Φαγητά τοσο οσο να μας ευχαριστούν, υγιεινά, χωρις λιπη κλπ γιατι η ζωή εχει και αλλες ευχαριστήσεις , πιο πνευματικές. Ο Καζαντζάκης για να μη χανει χρόνο απτο γράψιμο, έφτιαχνε ενα φαγητο την εβδομάδα. Ακρο για εμας, αλλα λεμε οχι στα ακρα γενικως Ηταν η ηδονη του τοσο μεγαλη με αυτα που εγραφε, που δεν τον ενδιεφερε. Ολα χρειαζονται στον ανθρωπο
(με αφορμή ενα κοριτσάκι Δ Δημοτικού που ξερω ειναι 110 κιλα και τους εχουν πει στο Παιδων, να χασει τα μισα, γιατι μπορει να μη ζήσει.Οι γονείς δεν ασχολούνται οσο πρεπει... Παιδική παχυσαρκία ,επικίνδυνη) Η τροφή μας είναι το φάρμακο μας Ιπποκράτης (ο αλλος λεει τη χοληστερινη τη γενναει το σωμα μου. Μπορει να υπαρχει κληρονομικοτητα στα αγγεια κλπ Ενα μηνα αλλαξε εντελως διατροφη και την έριξε πολυ )
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου