Χαρακτηριστικά παρεμβάσεων στο πεδίο ψυχολογικής υποστήριξης σε περίπτωση πολέμου η σεισμων η φυσικών καταστροφών (εννοείται με χαμηλό εισόδημα λόγω συνθηκών)
Υπάρχουν παρεμβάσεις σε ατομικό η ομαδικό επίπεδο
Οι ομαδικές συνεδρίες ενθάρρυναν εξωγενείς καταστάσεις που ενίσχυαν την κοινωνική υποστήριξη και το δέσιμο των ανθρώπων που είχαν πληγεί από τον πόλεμο των γονιών τους, των συνομηλίκων τους και να τους άμβλυναν τη ψυχική οδύνη.
Κυρίως όμως σε αυτές τις χώρες οι παρεμβάσεις πρέπει να ανάγονται σε ανθρωπιστική βοήθεια με οικονομικούς πόρους, για την επιβίωση. Πρακτικά οι παρεμβάσεις ψυχολογικής υποστήριξης πρέπει να είναι σύντομες, πρακτικές, ακόμα και από άτομά που δεν είναι επιστήμονες του είδους, αλλά να είναι εμπειρικά τεκμηριωμένες ως προς την αποτελεσματικότητα τους.
Οι παράγοντες που είναι εστιασμένες στο τραύμα είναι η βια και ο πόλεμος, η φτώχεια, ο υποσιτισμός, εξοστρακισμός η μεταφορά των επιβιωσάντων σε στρατόπεδα.
Για την αξιολόγηση του τραύματος όμως πρέπει να υπάρξουν κλίμακες αξιολόγησης του τραύματος . (Harvant trauma questionnaire . Milica et. All. 1992)
Μια παρέμβαση είναι η μέθοδος ( ehnthol et all ) η οποία χρησιμοποιήθηκε για 6 εβδομάδες με γνωστική συμπεριφοριστική θεραπεία (CPT) η οποία βοήθησε όχι με σημαντικά , αλλά με πολύ σημαντικά θεραπευτικά αποτελέσματα.
Παρατηρήθηκε ότι αρκετά θεραπευτικό για τα παιδιά, ήταν όταν σε ένα ασφαλές σχολικό περιβάλλον , μοιράζονταν τις πολύ δυσάρεστες εμπειρίες τους.
Έτσι ένοιωθαν καλύτερα με αισιοδοξία για το μέλλον.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου