Μερικοί βασικοί νευροδιαβιβαστές
Ντοπαμινη
ο σημαντικότερος μεταβιβαστης στα βασικά γάγγλια εμπλέκεται κυρίως σε κινητικές λειτουργίες. Οι νευρωνικοί μηχανισμοί που σχετίζονται με το σύστημα ικανοποίησης στον υποθάλαμο και στο στέλεχος του εγκεφάλου χρησιμοποιούν ως νευροδιαβιβαστη την ντοπαμινη.
Η ρύθμιση λειτουργιών όπως η λήψη τροφής και ύδατος ελέγχεται από την ντοπαμίνη. Ο ρόλος της είναι ιδιαίτερα σημαντικός στην αύξηση της εγρήγορσης σε περίοδο κίνδυνου και ψυχοκαταπόνησης . Κατά το τέλος της εφηβεία παρατηρείται η μεγαλύτερη ντοπαμινεργική δραστηριότητα στον εγκέφαλο.
Απώλειες νευρικών κυττάρων η αναστολή της λειτουργίας τους σε ντοπαμινεργικές περιοχές του ΚΝΣ (κεντρικού νευρικού συστήματος) όπως το ραβδωτό σώμα και η μέλαινα ουσία έχουν άμεση σχέση με διαταραχές της κινητικότητας παρκινσονικού τύπου το ομοβανιλικό οξύ τελικός μεταβολίτης της ντοπαμίνης έχει βρεθεί σε χαμηλές συγκεντρώσεις στο ΕΝΥ καταθλιπτικών ασθενών με απόπειρες αυτοκτονίας ,κάτι που υποδηλώνει ότι μείωση της ντοπαμινεργικής νευρομεταβίβασης ίσως συμβάλλει μαζί με άλλους παράγοντες στην εκδήλωση αυτοκτονικής συμπεριφοράς σε καταθλιπτικούς ασθενείς πολύ έχει συζητηθεί ο ρόλος της ντοπαμινης στις ψυχώσεις.
Τυραμίνη
Έχει δράση έμμεσα συμπαθητικομιμητική βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες σε μερικά τυριά και αδρανοποιείται στο έντερο και στο ήπαρ από τη ΜΑΟ -Α .
Η αύξηση των επίπεδων της τυραμίνης στο αίμα μπορεί να προκαλέσει απελευθέρωση νορεπινεφρίνης από τις νοροδρενεργικές νευροβινικές απολήξεις .
Η απέκκριση της από τα ούρα μετά από δια του στόματος χορήγηση έχει χρησιμοποιηθεί για την διαφορική διάγνωση της ενδογενούς από τη νευρωσική κατάθλιψη.
Νοραδρεναλίνη η νορεπινεφρίνη
Είναι συγκεντρωμένη στον υποθάλαμο κυρίως στον υπομελανα τόπο, ένα μικρο νοραδρενεργό πυρήνα με προβολές σε όλον τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό ο οποίος παράγει το 70 % της εγκεφαλικής νοραδρεναλίνης
Η βιοσύνθεση της διαταράσσεται κατά την κατάθλιψη , όπου και μειώνονται τα επίπεδα του τελικού της μεταβολίτη στα ούρα MHPG
H παράγωγη της αυξάνεται κατά την ψυχοκαταπόνηση .
Αποτελεί την πηγή των ηλεκτρικών εκκενώσεων του REM ύπνου και συμμετέχει στη διαμόρφωση επίπεδων εγρήγορσης αντιδράσεων φόβου και άγχους.
Όλο και περισσότερο γίνεται φανερή η σημασία του ισοζυγίου στη δραστηριότητα νοραδρεναλίνης -σερετονινηςγια τη διατήρηση της συναισθηματικής διάθεσης.
Σερετονίνη
Κατά τις καταθλίψεις ανευρίσκονται χαμηλά επίπεδα σερετονίνης στον εγκέφαλο και τρυπτο στα ούρα.
Χαμηλά επίπεδα σερετονίνης στο ΕΝΥ έχουν βρεθεί και σε άλλες διαταραχές στην ψυχαναγκαστική νεύρωση στη βουλιμία σε συμπεριφορές αυτοτραυματισμού καθώς και στις ψυχοπαθητικές προσωπικότητες με στοιχεία παρορμητικότητας επιθετικότητας και βίαιης συμπεριφοράς.
Και η σοβαρή αυτιστική συμπεριφορά φαίνεται συσχετίζεται με δυσλειτουργίες του σεροτονινεργικού συστήματος.
Φάρμακα που αυξάνουν βιοδιαθεσιμότητα της σερετονίνης στον συναπτικό χώρο έχουν δράση αντικαταθλιπτική αντιψυχαναγκαστική και αντιβουλιμική.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου