ΚΛΙΝΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΠΑΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥ
(ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΩ. ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΓΛΥΤΩΣΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ, ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ...)
Τα πρώτα 18 χρόνια της ζωής συμβαίνουν πολλές και διάφορες αναπτυξιακές αλλαγές. Οι κρίσιμες περίοδοι ονομάζονται ευαίσθητες περίοδοι ανάπτυξης, στις οποίες το παιδί ειναι πιο ευάλωτο σε καθε είδους επιδράσεις απο το περιβάλλον (Cicchetti, 1993 - Lightfoot, Cole, & Cole, 2009/2014 - Wenar & Kerig, 2000/2008)
Έτσι, η ανάπτυξη διακρίνεται ταυτόχρονα από συνέχεια και ασυνέχεια, από σταθερότητα και πλαστικότητα. SOS...Επίσης, η ανάπτυξη συνεχίζεται διά βίου.
Ως προς το ερώτημα «φύση ή ανατροφή», η σύγχρονη έρευνα δείχνει ότι η ανάπτυξη λαμβάνει χώρα μέσω συνεχών, αμφίδρομων ανταλλαγών μεταξύ της κληρονομικότητας και όλων των επιπέδων του περιβάλλοντος.
Το γονιδίωμα επηρεάζει τη συμπεριφορά και τις εμπειρίες. Οι εμπειρίες και η συμπεριφορά επίσης επηρεάζουν τη γονιδιακή έκφραση. Το φαινόμενο αυτό καλείται επιγένεση.
Βιοσωματική ανάπτυξη στην παιδική ηλικία .
Μέχρι το τέλος της προσχολικής ηλικίας έχουν επισυμβεί ραγδαίες και σημαντικές αλλαγές στο βάρος, το ύψος, το σχήμα του σώματος και την αδρή (π.χ. τρέξιμο) και λεπτή (π.χ. χρήση του μολυβιού) κινητικότητα του παιδιού.
Οι αναλογίες των μερών του σώματος είναι πλέον παραπλήσιες με τις αντίστοιχες αναλογίες του ενηλίκου. Επίσης, το παιδί έχει επιτύχει επαρκή αυτορρύθμιση των λειτουργιών του (π.χ. έλεγχος των σφιγκτήρων) και έχει την ικανότητα να επιδίδεται σε αθλητικές δραστηριότητες, που ενισχύουν την αυτοεκτίμησή του (Carr, 2016 - Feldman, 2017/2019). 27
Στο 5ο έτος ο εγκέφαλος έχει φθάσει περίπου το 90% του βάρους του ενήλικου εγκεφάλου, ενώ αυξάνονται και οι διασυνδέσεις μεταξύ των νευρικών κυττάρων και αναπτύσσεται το μεσολόβιο, που επιτρέπει την επικοινωνία μεταξύ των ημισφαιρίων, ενισχύοντας τη συνοχή του εγκεφάλου. (Εμφανίζεται η εγκεφαλική πλευρίωση, δηλαδή η εγκατάσταση διαφορετικών λειτουργιών στα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου, η οποία ολοκληρώνεται έως το τέλος της παιδικής ηλικίας (Bremner, Dunn, & Tham, 2017 - Carr, 2016 - Feldman, 2017/2019).
Τραυματικές εμπειρίες στην ηλικία αυτή, όπως η κακοποίηση, επηρεάζουν αρνητικά την ανάπτυξη του εγκεφάλου και προδιαθέτουν στην εκδήλωση ψυχοπαθολογίας (Addington & Rapoport, 2012 - Belsky & de Haan, 2011).
Κατά την παιδική ηλικία, η αύξηση της έκκρισης της αυξητικής ορμόνης και της θυρεοειδοτρόπου ορμόνης οδηγούν σε μεγάλη αύξηση του ύψους και του βάρους του σώματος (Berk, 2018/2019).
Η αδρή και η λεπτεπιλεπτη κινητικότητα βελτιώνονται ακόμα περισσότερο, με αποτέλεσμα τα παιδιά να μπορούν να αποκτούν νέες, πολύπλοκες κινητικές δεξιότητες και να συμμετέχουν συστηματικά σε αθλήματα.
Η αποτυχία ανάπτυξης τέτοιων δεξιοτήτων, όπως και η αυστηρή κριτική από προπονητές και γονείς, μπορεί να έχει πολύ αρνητικές ψυχικές επιπτώσεις στα παιδιά (Carr, 2016).
ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΩ, ΟΤΙ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΟΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ, ΔΕΝ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ ΤΙΣ ΑΠΟΤΥΧΙΕΣ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ. ΚΑΙ ΠΑΘΑΙΝΕΙ ΚΑΤΑΘΛΙΨΕΙΣ ΜΕ ΣΥΝΕΧΗ ΨΥΧΟΦΑΡΜΑΚΑ. ΟΛΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΠΟΣΟΣΤΟ.
Η σωματική ανάπτυξη δεν εξαρτάται αποκλειστικά από τη γενετική προδιάθεση, καθώς εξαιρετικά σημαντική είναι και η συμβολή του περιβάλλοντος στην ηλικία αυτή. Η διατροφή, ο ύπνος, οι τραυματισμοί, οι ασθένειες , η κοινωνικοοικονομική κατάσταση και οι συνθήκες ζωής της οικογένειας παίζουν άμεσο ή έμμεσο ρόλο στη σωματική και κινητική ανάπτυξη του παιδιού (Carr, 2016 - Ferreira, Godinez, Gabbard, Vieira, & Cacola, 2018 - Shaffer & Kipp, 2014).
ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ. ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΡΗΜΑ ΧΑΡΑΣΣΩ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΜΒΛΥΝΕΙΣ ΧΑΡΑΓΜΕΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΠΟΥ ΒΛΑΠΤΟΥΝ, ΓΙΑ ΝΑ ΧΑΡΑΣΣΟΝΤΑΙ ΑΛΛΕΣ. ΘΕΛΕΙ ΨΥΧΟΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου