ΓΡΑΨΕΙ Η ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΟΥΤΣΗ
https://culturepoint.gr/oi-vasikes-dialektoi-stin-archaia-ellada-ioniki-kai-attiki/?f
Δωρεάν-Δια βίου επιμορφωτικά σεμινάρια με Ανοικτή και εξ αποστάσεως Εκπαίδευση. Θέματα Ευρωπαϊκού Πολιτισμού. Φυσικό και ανθρωπογενές Περιβάλλον. Παιδαγωγικά. Μαθησιακές δυσκολίες. Διαταραχές. Εμψύχωση και Συμβουλευτική υποστήριξη για εκπαίδευση παιδιών και ενηλίκων Λύσεις. Ψυχοθεραπείες εξαρτήσεων, κλινική ψυχολογία παιδιού και εφήβου , θεραπεία ψυχικών τραυμάτων, Ιατρική ψυχολογία .Τεχνητή νοημοσύνη. ΕΚΠΑ Επικοινωνία. Σχόλια ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΓΙΑ ΤΑ 10.000 ΕΙΔΗ ΜΑΣ. www.electrostudio.gr
ΓΡΑΨΕΙ Η ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΟΥΤΣΗ
https://culturepoint.gr/oi-vasikes-dialektoi-stin-archaia-ellada-ioniki-kai-attiki/?f
Ο αυτοκράτορας Θεόφιλος ενώ την απέρριψε ως σύζυγο επειδή ήταν πολύ έξυπνη, πήγαινε μετά στο μοναστήρι να τη δει, παντρεμένος ων με τη Θεοδώρα. Και η Κασσιανή τον ερωτεύτηκε τόσο, που προτίμησε να μη παντρευτεί άλλον, αλλά να επιδοθεί στον ερωτά της για τη Μουσική. Διαχρονικές ψυχολογίες, αντρικές κυρίως, οι γυναίκες σήμερα έχουν αλλάξει. Αν γίνει κάτι τέτοιο, (συνήθως) βγάζουν μεγάλο εγωισμό και απωθημένα,δε συγχωρούν και βγαίνουν συνέχεια με άλλους πολλούς να αποδείξουν στον εαυτό τους ότι μπορούν.
Έμεινε στην Ιστορία της εκκλησίας.
Εδώ το Τροπάριο της Κασσιανής, σε απόδοση του Κωστή Παλαμά!!!
Κύριε, γυναίκα ἁμαρτωλή, πολλά,
πολλά, θολά, βαριὰ τὰ κρίματά μου.
Μά, ὦ Κύριε, πῶς ἡ θεότης Σου μιλᾶ
μέσ᾿ στὴν καρδιά μου!
Κύριε, προτοῦ Σὲ κρύψ᾿ ἡ ἐντάφια γῆ
ἀπὸ τὴ δροσαυγὴ λουλούδια πῆρα
κι ἀπ᾿ τῆς λατρείας τὴν τρίσβαθη πηγὴ
Σοῦ φέρνω μύρα.
Οἶστρος μὲ σέρνει ἀκολασίας… Νυχτιά,
σκοτάδι ἀφέγγαρο, ἄναστρο μὲ ζώνει,
τὸ σκοτάδι τῆς ἁμαρτίας φωτιὰ
μὲ καίει, μὲ λιώνει.
Ἐσὺ ποὺ ἀπὸ τὰ πέλαα τὰ νερὰ
τὰ ὑψώνεις νέφη, πάρε τα, Ἔρωτά μου,
κυλᾶνε, εἶναι ποτάμια φλογερὰ
τὰ δάκρυά μου.
Γύρε σ᾿ ἐμέ. Ἡ ψυχὴ πῶς πονεῖ!
Δέξου με Ἐσὺ ποὺ δέχτηκες καὶ γείραν
ἄφραστα ὡς ἐδῶ κάτου οἱ οὐρανοί.
καὶ σάρκα ἐπῆραν.
Στ᾿ ἄχραντά Σου τὰ πόδια, βασιλιᾶ
μου Ἐσὺ θὰ πέσω καὶ θὰ στὰ φιλήσω,
καὶ μὲ τῆς κεφαλῆς μου τὰ μαλλιὰ
θὰ στὰ σφουγγίσω.
Τ᾿ ἄκουσεν ἡ Εὔα μέσ᾿ στὸ ἀποσπερνὸ
τῆς παράδεισος φῶς ν᾿ ἀντιχτυπᾶνε,
κι ἀλαφιασμένη κρύφτηκε… Πονῶ,
σῶσε, ἔλεος κάνε.
Ψυχοσῶστ᾿, οἱ ἁμαρτίες μου λαός,
Τὰ ἀξεδιάλυτα ποιὸς θὰ ξεδιαλύσῃ;
Το Περί
Δικαίου Αίσθημα και συναίσθημα,
όταν αποκαθίσταται, η κοινωνία
συμπεριφέρεται με επίγνωση;
Οταν δεν αποκαθίσταται τι γίνεται ;
Ξέρει
η
κοινωνία οτι με τη δικαιοσύνη, θα δώσει
αυτό που της αναλογεί, γιατί παίρνει
αυτό που της ανήκει;Αν
δε δικαιωθεί τι γίνεται;
Ο
Ρωμαίος νομοδιδάσκαλος Ουλπιανός διδάσκει
ότι <δικαιοσύνη είναι το να απονέμεις
στον καθένα ότι του ανήκει>
Συμφωνεί
και ο Τζων Στιουαρτ, που θεωρεί ότι<
πρέπει να δίνουμε σε κάθε άτομο και σε
κάθε λαό ο,τι του ανήκει υλικά,
πνευματικά , ηθικά>!
Ο
Αριστοτέλης στη <Ρητορική> του
διδάσκει ότι η δικαιοσύνη είναι
αρετή..!
Πρέπει
η δικαιοσύνη να γεννιέται στη
συνείδηση των ανθρώπων πριν φτάσουν
οι νόμοι στη Βουλή;
Το
δίκαιο κατά τον Λάιμπνις, είναι σύμφωνο
με τον ορθό λόγο, και για αυτό δεν
μπορούμε να είμαστε ακριβοδίκαιοι σαν
τον Αριστείδη, αν δεν επιβληθεί ο έλεγχος
της λογικής πάνω στα συναισθήματα, στα
πάθη, στις επιθυμίες, εάν δηλαδή ,δεν
ενεργούμε χωρίς οργή και πάθος. (αυτό
μηπως ειναι παραθυρακι για μαγειρέματα;
)
<sine ira et studio>
Δικαιοσύνη
χωρίς δύναμη είναι ανίσχυρη, ισχύς
χωρίς δικαιοσύνη είναι τυραννία λέει
ο Πασκάλ.
Ο
απλός άνθρωπος που βλέπει να επιβάλλεται
το δίκαιο του, νοιώθει αγαλλίαση και
αναπτύσσει τις σωματικές και
πνευματικές του δυνάμεις για να
επιτελέσει αριστουργήματα. Αν
δε βλέπει το δίκιο του, τι κάνει;
Από
την άποψη αυτή το δίκαιο μπορεί
να θεωρηθεί πηγή κάθε
δημιουργίας;;
Όταν
το δίκαιο παραβιάζεται ,μεταβάλλεται
σε μια τυφλή βίαιη δύναμη που καταπατά
τα δικαιώματα και συμφέροντα
ατόμων και λαών;
Το
δίκαιο των αδυνάτων, τελικά, υποτάσσεται
στα συμφέροντα των ισχυρών ;
Στις συνειδήσεις των αδικουμένων
γεννιέται η αγανάκτηση που γίνεται
αδυσώπητος αγώνας (
η δυστυχώς βια) για
την αποκατάσταση του δικαίου τους;
Χριστιανισμός-Κομμουνισμός
Ακούμε συχνά απο ιδιοτελείς η αφελείς, ότι ο Χριστός ήταν κομμουνιστής. Η δεν ξέρουν, η θέλουν να το σερβίρουν έτσι για να πείσουν τον κόσμο για ψήφους. Ακροθιγώς τα θεμελιώδη, γιατί ακούν και παιδιά και τα μαθαίνουν λάθος, μπερδεύονται μέσα τους, αλλά επιπλέον δεν θα μπορούν να γράψουν κάτι σωστό.
.. Είναι το εντελώς αντίθετο απτη Χριστιανική Διδασκαλία ο κομμουνισμός. Εκ προοιμίου η Χ.Δ. αναιρεί τον κομμουνισμό, γιατί δεν μιλάει για ύλη, αλλά για πνεύμα. Η Χ.Δ. υποδεικνύει στον άνθρωπο πώς μπορεί να ενεργοποιήσει τις δυνάμεις του νου του στην Χριστιανική Αγάπη ,Συγχώρεση και Αλληλεγγύη, για ν ανυψώσει τη ψυχή του. Είναι μεταφυσική ,είναι πνευματική!
Όταν λέει , <όταν έχεις δυο χιτώνες να δίνεις τον ένα> σημαίνει ότι το κάνεις επειδή θέλεις μέσα σου να το κάνεις, σε άτομα που κρίνεις ότι έχουν ανάγκη, και όχι γιατί σε καταπιέζουν άλλοι για να ωφεληθούν οι ίδιοι .
Όταν λέει ν αγαπάς τον πλησίον ως σεαυτόν, σημαίνει ότι δε σου επιβάλλει με τη βία κάποιος, (δεν είναι αγάπη αυτό), αλλά υπάρχει κλίμα, χωρίς καταναγκασμό να κάνεις κάτι πηγαία. Όταν σου επιβάλλει κάτι κάποιος ,μισείς τον εαυτό σου, και δεν μπορείς να αγαπήσεις τον άλλον , όταν μιλάμε για φυσιολογικούς ανθρώπους με ισορροπημένους νόες.
Ο κομμουνισμός βασίζεται στο φιλοσοφικό ρεύμα του υλισμού, και δεν έχει σχέση με πνεύμα.(Είναι άλλο η επιδερμική μόρφωση ,άλλο η πνευματική ανύψωση)
Αν κάποιος ασχολείται πολύ με τον κομμουνισμό, αναπτύσσει το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου, που γενικά είναι μόνο η λογική. Πτυχίο ναι, όχι πνεύμα. Το πνεύμα πολύ γενικά είναι στο δεξί ημισφαίριο.
Ο κομμουνισμός βασίζεται στην ύλη και την παραγωγή. Δεν υπάρχεις σαν συνείδηση, σαν μονάδα. (Αυτές ήταν και οι διαφωνίες του Μαρξ ο οποίος απέτυχε διεθνώς , γιατί η θεωρία του ήταν μόνο υλιστική , με τον Βέμπερ ο οποίος έλεγε ότι ο άνθρωπος έχει και συναισθήματα και ιδέες και πίστη)
Υλιστές μόνο οι άνθρωποι. Να παράγεις εσύ, να τα παίρνουν αυτοί που σου επιβάλλουν, να τρώνε αυτοί και ο κύκλος τους και να σου πετούν ένα ψίχουλο για να ζεις. Το σερβίρει όμως αλλιώς, για να πείθει.
Ο κομμουνισμός είναι εντελώς αντίθετος απτη διαπροσωπική αλληλεγγύη, γιατί πιστεύει ότι όλα πρέπει να τα κάνει το κράτος, που σε αναγκάζει να παράγεις μόνο, χωρίς να έχεις ιδεολογία.. Ο κομμουνισμός σε θέλει φτωχό για να υπάρχει και να σε εκμεταλλεύεται. Πάντα ασχολείται με ύλη ,καταπίεση, και συμφέρον.
Δε σ αφήνεις να δουλέψεις εσύ και να δώσεις όπου κρίνεις. Σε καταπιέζει για να στα πάρει, και να δώσει ως μεσάζων όπου τον συμφέρει..
Δε συνάδουν οι έννοιες αριστερός και πνευματικός (άλλο πτυχιούχος) άνθρωπος η Χριστιανός. Είναι εντελώς αντίθετες και εκπηγάζουν από διαφορετικές εκ διαμέτρου αντίθετες πηγές.
Όποιος δεν έχει ασχοληθεί και ξέρει μόνο τα της ΚΝΕ, τα παντρεύει στο μυαλό του για να νοιώθει καλά, και στην ουσία δεν πιστεύει τίποτα βαθύ, αλλά κοινωνικά ότι τον συμφέρει για να πορεύεται, χωρίς να το αντιλαμβάνεται τις περισσότερες φορές.
Οι πολιτικοί που τα ξέρουν αυτά, δεν τα διευκρινίζουν γιατί θέλουν ψήφους από παντού. Πολλοί λίγοι όμως που δεν έχουν τρικυμία και παλίρροια εν σώματι, το δείχνουν με πράξεις. Είναι αυθεντικοί. Σπάνιοι.
Ο Homo Universalis είναι ο χαρακτηρισμός ενός ανθρώπου ο οποίος συμπύκνωνε όλα τα ιδανικά της εποχής της Αναγέννησης: ερευνητικό και κριτικό πνεύμα, φιλοπεριέργεια, και κυρίως μία τάση για ενασχόληση με κάθε αντικείμενο της τέχνης και της επιστήμης. Ο όρος αναφέρεται στο εύρος ή την επιθυμητή "καθολικότητα" της πολυμάθειας που μπορούσε να αποκτήσει κανείς.
Αλλά και οι Αρχαίοι μας φιλόσοφοι ήταν κάτι παρόμοιο. Ο Θαλής ήταν έμπορος λαδιού, έδινε συμβουλές για τη μεγάλη και μικρή άρκτο στους ναυτικούς, έμεινε στην ιστορία και για τη σημαντική φιλοσοφία του και το θεώρημά του στη γεωμετρία οπως και άλλοι
ΓΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΌ. Όσοι νηστεύουν τη Μ. Εβδομάδα, λένε τα γνωστά. Ότι νηστεύουν (γιατί πρέπει) δηλ, εθιμοτυπικά ,για να φάνε κρέας το Πάσχα στην Ανάσταση που είναι χαρά, ότι είναι για τα πάθη του Χριστού κλπ.
Άλλοι λένε , οτι πρέπει να νηστεύουμε την κακία και να δίνουμε τη συγχώρεση μαζί με την (χριστιανική) Αγάπη. (λες και εμείς είμαστε θεοί και δεν κάνουμε λάθη και μόνο δίνουμε συγχώρηση , χωρίς να θέλουμε να μας δώσουν. Μόνο οι άλλοι είναι αχάριστοι και τοξικοί, εμείς στην κορυφή του Ολύμπου)
Όλοι ξεχνούν να πουν ότι ο Χίτλερ δεν έτρωγε ούτε κρέας ούτε ψάρι. Όλοι ξεχνούν να πουν ότι το νόημα της νηστείας του κρέατος (και για τους γιόγκι) είναι για να μη συσσωρεύεται στα επινεφρίδια αδρεναλίνη, η οποία εκκρίνεται στα επινεφρίδια του ζώου όταν σφάζεται, απο την ταραχή, και αυτή η αδρεναλίνη μπαίνει μέσα μας αναλλοίωτη και δεν αφήνει το άτομο να προσευχηθεί με συγκέντρωση και κατάνυξη. (γίνεται νευρικό το άτομο υποτίθεται)
Γι αυτό στο εξωτερικό υπάρχουν ζώα θανατωμένα στον ύπνο, για να μη ταραχτούν και εκκρίνουν αδρεναλίνη.
Υπάρχει τώρα η απορία (μου) . Αν τρώνε μερικοί γαρδούμπες και συκώτια όλη τη Μ. Εβδομάδα, αν ταυτόχρονα παίρνουν και ηρεμιστικά, μπορούν (αν θέλουν) να προσευχηθούν με συγκέντρωση περισσότερο από αυτούς που δεν τρώνε καθόλου κρέας η νικάει το ψυχοφάρμακο στη συγκέντρωση; Τώρα το 80% του κόσμου παίρνει ψυχοφάρμακα και τους βλέπεις με πολύ ήρεμο ύφος, φάνε δε φάνε κρέας , καλά η όχι καλά ψημένο (Το αίμα κάνει το άτομο πιο άγριο)
Άλλη απορία.(μου) Οι πολιτικοί που τρέχουν τώρα ανταγωνιστικά και η αδρεναλίνη τους είναι στο κόκκινο ,έχουν ανάγκη τη νηστεία κρέατος για να είναι συγκεντρωμένοι και ήρεμοι; Δεν θέλουν να είναι ουτε συγκεντρωμένοι ούτε ήρεμοι, παρά μόνο ψήφους, φάνε δε φάνε κρέας. Εκκρίνουν μόνοι τους την αδρεναλίνη τους και τη ντοπαμινη τους κλπ . Έτσι γίνεται όταν βάζει κάποιος στόχους πολιτικός η μη . Έχει ένταση ,
Άλλοι λένε πάλι, καλή η νηστεία για αποτοξίνωση. Υπάρχει και ο ζεόλιθος (στα bio) για να αποβάλλονται τα βαρέα μέταλλα απο τον οργανισμό. Με τα ψάρια και τη σκόνη απο τη Σαχάρα, θα έχουμε μαζέψει πολλά μέσα μας. (έχω πάρει λίγο, δεν καταλαβαίνεις κάτι ) .
Καλή κατανυκτική εβδομάδα, με πηγαία νηστεία κατ επιλογή, Χριστιανική αγάπη, με περισυλλογή, με άντληση από τη πηγή του κάθε ατόμου. ( απο Προσευχή, Διαλογισμό, εθελοντισμό, προσφορά, αυτογνωσία,αρμονία , ευδαιμονία κλπ)
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΉ ΑΝΆΣΤΑΣΗ
Το κείμενο που ακολουθεί, είναι απόσπασμα από το βιβλίο Οι Μεγάλοι Μύστες του Εδουάρδου Συρέ,με πολλές εκδόσεις. Είναι ένα κείμενο, όχι πατερικο-θεολογικό, αλλά με μεταφυσική εσωτεριστική προσέγγιση ,χωρίς αρχαία Ελληνικά, περισσότερο για να αντιληφτούν οι νέοι εκλαϊκευμένα τη ζωή του Ιησού που για τη θρησκεία μας βέβαια είναι θεάνθρωπος, όχι απλός Μύστης.
“Η δημόσια ζωή του Ιησού εξιστορήθηκε από τα ευαγγέλια! Από όλα αυτά βγαίνει μια ενότητα σκέψης και ενέργειας, και αισθανόμαστε την ακατανίκητη παρουσία της πραγματικότητας και της Αλήθειας!
Ο Χριστός ξαναγυρίζει στις όχθες της Νεκράς θάλασσας στην πατρίδα τους τη Γαλιλαία, για να κηρύξει το ευαγγέλιο της Βασιλείας. Με απόλυτη προσφορά ήρθε να μοιράσει στους ανθρώπους αυτή τη Βασιλεία του Ουρανού . Έλεγε Πιστέψτε, Αγαπήστε, Ενεργήστε, και η ελπίδα ας γίνει ψυχή των πράξεών σας. Υπάρχει πέρα απ αυτή τη γη ένας κόσμος ψυχών μια ζωή πιο τέλεια. Το ξέρω έρχομαι από εκεί και εκεί θα σας οδηγήσω. Μα δεν αρκεί μόνο να επιθυμείτε. Για να φτάσετε , πρέπει να αρχίσετε να το συνειδητοποιείτε μέσα σας κατ’ αρχάς, και μέσα στην ανθρωπότητα στη συνέχεια!
Με τι μέσον; Με την Αγάπη και την έμπρακτη ευσπλαχνία! Κήρυσσε στηn όχθη της λίμνης Γεννησαρέτ , μέσα στις βάρκες των ψαράδων κοντά στις πηγές που αφθονούσαν τότε ανάμεσα στη Καπερναούμ, τη Βησθαϊδά και τη Χοραζίν. Γιάτρευε τους αρρώστους με ένα βλέμμα, με μια προσταγή, συχνά με μόνη την παρουσία Του. Τα πλήθη Τον ακολουθούσαν. Πολλοί μαθητές είχαν γίνει πιστοί Του. Τους διάλεγε ανάμεσα στους ανθρώπους του λαού, τους ψαράδες, τους τελώνες. Ήθελε χαρακτήρες ευθείς και αγνούς φλογισμένου και πιστούς, και τους κυρίευε.
Μια ματιά Του έφτανε να διακρίνει μια ψυχή. Δεν είχε ανάγκη άλλης δοκιμασίας, όταν έλεγε. Ακολούθησέ με και Τον ακολουθούσαν! Ήξερε τις πιο κρυφές σκέψεις των ανθρώπων οι οποίοι συγχυσμένοι αναγνώριζαν Τον Δάσκαλο. Ο Ιησούς άρχισε να πραγματοποιεί μέσα στην ομάδα Του το Βασίλειο του Ουρανού που ήθελε να φτιάξει στη γη. Η επί του Όρους Ομιλία προσφέρει εικόνα αυτού Του Βασιλείου ήδη σχηματισμένου σε βλαστό, μαζί με την περίληψη της λαϊκής Διδασκαλίας του Χριστού!
Στην κορυφή του λόφου, είναι καθισμένος ο Δάσκαλος, και οι μαθητές μαζεύονται στα πόδια Του. Πιο κάτω ο λαός δέχεται αχόρταγα τα λόγια Του! Τι αναγγέλλει ο νέος Δάσκαλος; Τη νηστεία; Τις μετάνοιες; Την ταπείνωση της σάρκας; Όχι. Λέει! Μακάριοι οι πτωχοί στο πνεύμα, γιατί η Βασιλεία των Ουρανών τους ανήκει! Μακάριοι αυτοί που θρηνούν, γιατί αυτοί θα παρηγορηθούν.
Αναλύει έπειτα τις τέσσερις επίπονες αρετές! Τη δύναμη της μετριοφροσύνης, της συμπόνιας για τους άλλους, την ταπεινή καλοσύνη της καρδιάς, της πείνας και της δίψας για δικαιοσύνη. Μακάριοι αυτοί που έχουν αγνή καρδιά, γιατί αυτοί θα δουν το Θεό.
Ο Λόγος Του ανοίγει διάπλατα στα μάτια των ακροατών τον ουρανό που λάμπει πάνω από το Το Κεφάλι Του Δασκάλου! Αγαπάτε τον πλησίον σας ως εαυτόν, και να είσαστε τέλειοι όπως και ο ουράνιος πατέρας είναι τέλειος Μαζί με τη Δημόσια Διδασκαλία Του ο Ιησούς, έδωσε μια εσωτερική Διδασκαλία στους μαθητές Του που έφτανε στο βάθος των Πνευματικών Αληθειών! Αυτές οι αλήθειες όμως καταπνίγηκαν από διάφορα συμφέροντα μετά τον δεύτερο αιώνα !
Για αυτούς που εμβάθυναν στη διδασκαλία των Μυστηρίων η εσωτερική σκέψη του Χριστού ζωντανεύει, όχι μόνο τους μικρότερους λόγους , αλλά και τις πράξεις, όλης Του της ζωής! Είναι πασιφανής μέσα στα Ευαγγέλια του Ιωάννη.. Παράδειγμα που αγγίζει το βασικό σημείο της διδασκαλίας είναι το εξής.
Ο Ιησούς είναι περαστικός από την Ιερουσαλήμ. Δε κηρύσσει ακόμα στο ναό, αλλά θεραπεύει τους αρρώστους και διδάσκει στους φίλους. Το έργο της Αγάπης πρέπει να ετοιμάσει το έδαφος όπου θα πέσει η καλή σπορά. Ο Νικόδημος μορφωμένος Φαρισαίος είχε ακούσει να μιλούν για τον Χριστό. Γεμάτος περιέργεια, αλλά μη θέλοντας να εκτεθεί στους δικούς του, ζητά μυστική συνομιλία με τον Χριστό.
Ο Ιησούς συμφωνεί. Ο Νικόδημος φτάνει τη νύχτα στη κατοικία Του και του λέει. Δάσκαλε ξέρουμε ότι είσαι σοφός απεσταλμένος του Θεού, γιατί κανένας δε ξέρει να κάνει τα θαύματα που κάνεις εσύ, αν ο Θεός δεν είναι μαζί του. Ο Νικόδημος ρωτά αν ο άνθρωπος μπορεί να γυρίσει στη κοιλιά της μητέρας της και να γεννηθεί δεύτερη φορά.. Ο Ιησούς απαντά. Αλήθεια σας λέγω ότι , αν ένας άνθρωπος δε γεννηθεί από νερό και πνεύμα δε μπορεί να μπει στη Βασιλεία του Θεού.
Το νερό εδώ παριστάνει τη διάχυτη διανοητική Αλήθεια, με τρόπο γενικό. Εξαγνίζει τη Ψυχή και αναπτύσσει τον πνευματικό καρπό της. Έτσι μιλά ο Ιησούς μπροστά στον Νικόδημο, στην ησυχία της Ιερουσαλήμ. Μια μικρή λάμπα τοποθετημένη ανάμεσά τους φωτίζει λίγο τις θαμπές μορφές. Τα μάτια του Δασκάλου λάμπουν με μυστηριώδη ακτινοβολία μέσα στο σκοτάδι. Πώς να μη πιστέψεις στη ψυχή κοιτώντας αυτά τα μάτια; Ο Φαρισαίος βλέπει ένα κόσμο καινούργιο. Αισθάνεται τη ζέση να τον έλκει.
Οι δώδεκα –δεκατρείς με τα Δάσκαλο- συναθροίστηκαν στο υπερώο ενός σπιτιού της Ιερουσαλήμ. Ο άγνωστος φίλος που φιλοξενούσε τον Ιησού είχε στολίσει το δωμάτιο με ακριβό χαλί. Κατά τη συνήθεια της Ανατολής οι μαθητές και ο Δάσκαλος ξαπλώθηκαν τρεις τρεις σε τέσσερα πλατιά ντιβάνια τοποθετημένα γύρω απτο τραπέζι. Ο Ιησούς είπε Επιθύμησα να φάω μαζί σας αυτό το Πάσχα, γιατί σας λέω ότι δε θα ξαναφάω μέχρι να ολοκληρωθεί η Βασιλεία των Ουρανών.
Κατά το έθιμο των Εβραίων στο δείπνο του Πάσχα έτρωγε κανείς χωρίς να μιλά, πικρά χόρτα και χαροσέτ. Τότε ο Ιησούς πήρε το ψωμί και αφού το ευλόγησε , το έκοψε και τους έδωσε λέγοντας. Αυτό είναι το σώμα μου που το δίνω σε εσάς, κάντε το στη μνήμη μου Τους έδωσε επίσης το κύπελλο λέγοντας. Αυτό το κύπελλο είναι η Καινή Διαθήκη στο αίμα μου που χύνεται για εσάς. Αυτός είναι ο θεσμός του Δείπνου σε όλη του την απλότητα, που περικλείει πολύ περισσότερα πράγματα από όσα μπορούν να ειπωθούν ή να κατανοηθούν.
Η μετάληψη με το ψωμί, αυτό το ποιόν τους σταχιού, σήμαινε τη γνωριμία της επίγειας ζωής συγχρόνως με την κοινοκτημοσύνη των προϊόντων της γης, και στη συνέχεια την τέλεια ένωση των αδελφών. Η μετάληψη με το κρασί, το αίμα του σταφυλιού το διαπερασμένο από τον ήλιο, σήμαινε το μοίρασμα των ουράνιων αγαθών, τη συμμετοχή στα πνευματικά μυστήρια και τη θεία γνώση. Μέσω αυτών των μυστηρίων ο Ιησούς διευρύνει την αδελφότητα και τη μύηση σε όλη την ανθρωπότητα…”
Ετυμολογία Πάσχα. Αφήνει έναν απόηχο αόριστο και ακαθόριστο τού πάσχω. O Χριστός είναι επιθετικός προσδιορισμός ονομάτων δηλαδή κοσμητικό επίθετο κι όχι όνομα. Απo το αρχαίο ρῆμα χρίω, νέο ελληνικά χρίζω, δηλαδή ο χρισμένος.
ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ
Βρήκα τον ορισμό του Ωραίου, του δικού μου Ωραίου, είναι κάτι το φλογερό και το λυπηρό, κάτι το ακαθόριστο, που εγκαταλείπεται στην εικασία!
(Κάρολος Μπωντλαίρ, Βολίδες) Και τα άνθη του κακού του ιδίου ειναι
Όλη σχεδόν η μπωντλερική αισθητική διαφαίνεται σε αυτό το ποίημα.
Φέρει το βάρος της καλλιτεχνικής κληρονομιάς με τα αφιερωμένα μετάλλια σε ζωγράφους, χαράκτες η γλύπτες όλης της Ευρώπης.
Ο κλασικός ρυθμός του αλεξανδρινού στίχου εξαίρει την πληθωρικότητα του μπαρόκ του Ρούμπενς, τη μελαγχολική εξέγερση των καταδίκων του Puget < τη δύναμη του Ηρακλή> στον Μιχαήλ Άγγελο και τον περιπαθή μυστικισμό του Ρεμπραντ.
Ο Ρομαντισμός του Ντελακρουά συναντα εδώ τον <αναστεναγμό> του Βέμπερ και το χαριτωμένο φανταστικό του Βατώ ,αγγίζει τα παράλογα και βιώσιμα τέρατα του Γκόγια.
Είναι ακόμα ο ίλιγγος της ποίησης μπαρόκ του d Aubigne (ντ Ωμπινιέ) και ο ήδη ρέμπελος δανδισμος του Μπάιρον, τα φώτα του Βερονέζε και του Ντελακρουά και η μουσική κατά Χοφμαν και Βάγκνερ. Τέτοιος υπήρξε ο Μπωντλαίρ .
Το έργο του ενσωματώνει κι ανανεώνει μια ολόκληρη ευρωπαϊκή παράδοση και πέρα απ αυτή με τις μεταφράσεις του Πόου, οι οποίες αποτελούν και τους πρώτους τίτλους της δόξας του.
Το έργο αυτό είναι η ίδια η τελειότητα ολοκληρωμένη , μια καινοτόμος αισθητική, βασισμένη σε ένα τιθασευμένο ρομαντισμό. Μια ποίηση της φαντασίας και όχι της καρδιάς με σκληρή δουλειά , όχι μόνο με την έμπνευση, σε ένα έργο παράδοξο που συνδυάζει τη βλασφημία και τον σατανισμό με κάποια θρησκευτική πίστη
Την ανάταση προς το ιδανικό και τη συνείδηση μιας μοιραίας πτώσης, αυτό που ονόμασε διπλή ικεσία προς τον Θεό και τον σατανά. Χρειάζεται όπως το έκανε ο Σαρτρ, να αναζητήσουμε στη ζωή του την καταγωγή της επιλογής του κακού, η ακόμα ακολουθώντας μια ολόκληρη κριτική παράδοση, την καταγωγή των ερωτικών του ποιημάτων.
Χωρίς να ισχυριστούμε ότι εξηγούμε, μπορούμε τουλάχιστον να σημαδέψουμε τις κρίσιμες στιγμές κατά τις οποίες η ζωή του μοιάζει να έχει κάνει στροφή , τις στιγμές που ο ίδιος μας έδωσε να διαβάσουμε το έργο του στον αναγνώστη
ΕΥΡΩΠΑΪΚΆ ΓΡΆΜΜΑΤΑ
Ιστορία Ευρωπαϊκής Λογοτεχνίας
ΤΟΜΟΣ Β
ΣΟΚΟΛΗ Αθήνα 1999
Αυτή η κυρία στα 60 της χρόνια, βγήκε Μις Μπουένος Αυρες.
Έπεσαν τα στερεότυπα, εκμηδενίζονται οι ηλικίες όπως οι αποστάσεις, (και δυστυχώς ισοπεδώνονται τα φύλα) Ελπίζω να
μην είναι χειρουργημένος
Δε συνάδει με το προσδόκιμο βέβαια, δηλαδή δε σημάνει ότι θα
ζήσει κάποια μέχρι τα 120. Άλλο το όχημα της ψυχής, άλλο η
αποστολή της ψυχής. Τελικά θα βλέπουμε άτομα που πεθαίνουν
100, θα φαίνονται 50 αλλά στην ουσία , το σωμα την ίδια
κατάληξη θα έχει..
Υπάρχουν ορφανοτροφεία (και στην Αττική φυσικά) με παιδιά που περιμένουν την επίσκεψή μας για ψυχολογική υποστήριξη, για να γελάσουν μαζί μας, να γιορτάσουν, ν ακούσουμε τα συναισθήματα τους, τις ανησυχίες τους για τη ζωή, να παίξουμε μαζί τους και με τα παιδιά μας και εγγόνια μας. Τα παιδιά με τα οποία θα πάμε επίσκεψη, θα ωφεληθούν περισσότερο ψυχολογικά και συναισθηματικά. Τα βρίσκουμε αυτά τα ιδρύματα με αναζήτηση πόλης, τηλεφωνούμε και πάμε επίσκεψη εν όψει Πάσχα
https://culturepoint.gr/i-ekseliksi-tis-mousikis-stin-evropi-apo-ton-mesaiona-eos-ton-20o-aiona/
https://culturepoint.gr/i-ekseliksi-tis-mousikis-stin-evropi-apo-ton-mesaiona-eos-ton-20o-aiona/
ΣΤΑΧΥΟΛΟΓΗΣΗ ΓΙΑ ΜΟΥΣΙΚΉ
(απο εργασία Ιμπρεσιονισμός του Ντεμπυσί και εξπρεσιονισμός της Σχολής Βιέννης. Όταν τα γράφαμε σε εξετάσεις, ήμασταν μέσα στην κατήφεια. Τώρα βγάζω κομμάτια, ΌΧΙ για να παραστήσω τη μορφωμένη( τι είναι άρα η μόρφωση, αν δεν οδηγεί σε ανύψωση ψυχής; Τίποτα ) , αλλά για να δώσω ένα έναυσμα σε κάποιον που του αρέσει και δεν το έχει ανακαλύψει. Μπορείτε να ακούσετε τη θάλασσα του Ντεμπυσι , στην αναζήτηση (εμένα δε με τρελαίνει πάντως. ) Εκτός αυτών δε γίνεται συνέχεια να μην ανακαλύπτουμε νέα ενδιαφέροντα, και εδώ μέσα και να λέμε ολοι τα ίδια) Για νέους νευρώνες μας που δημιουργούνται με τα νέα ερεθίσματα . //////
Ο Ιμπρεσιονισμός του Ντεμπυσί και ο εξπρεσιονισμός της Σχολής της Βιέννης.
Προσέγγιση στο ιστορικό πλαίσιο των δυο κινημάτων ,τη σχέση τους με τις εικαστικές τέχνες, τις θεωρητικές τους αρχές και η εξέλιξη τους μέσα από φωνητικά και ορχηστικά όργανα.
Όλα τα μεγάλα βήματα που πραγματοποιήθηκαν στη μουσική από το 1914 συντελέστηκαν κυρίως στο Παρίσι και τη Βιέννη.
Ωστόσο η πρωτοπορία ήρθε με άλλη μορφή
Ο Ντεμπυσί μέσα απο το έργο του άνοιξε το δρόμο της μοντέρνας μουσικής εγκαταλείποντας τις αρχές της μουσικότητας ,κατηύθυνε σε νέους ρυθμικούς συνδυασμούς ,καθώς και τις οργανικές ποικιλίες.
Πολλές φορές επέλεξε θέματα που παραπέμπουν στους ιμπρεσιονιστές
Ο άλλος δρόμος που ακολούθησε η μουσική είναι ο σειραισμος η δωδεκαφθογγισμός ο οποίος υπήρξε επινόηση των Σάιντεμπεργκ
Προσέφερε μέσα οργάνωσης τα οποία εξασφαλίζουν μια λογική συνέπεια και συνοχή.
Ο δρόμος αυτός ήταν αντίθετος στον νεοκλασικισμό
Ο Ιμπρεσιονισμός πήρε το όνομα του από τον ΄πινάκα του ιμπρέσσιον
Αντιπαραθέτει την τέχνη του ατελιέ με τη ζωγραφική της υπαίθρου,
με το παιχνίδισμα του φωτός και της σκιάς καθώς και τις χρωματικές διαβαθμίσεις αντί των καθαρών περιγραμμάτων και της ξεκάθαρης μορφής και γραμμής του Ντεμπισυ ,η οποία το 1887 χαρακτηρίστηκε ως ασαφής ιμπρεσιονισμός.
Μετουσιώνει διαρκώς τις εξωτερικές εντυπώσεις με την εσωτερική έκφραση
Ο Ντεμπυσί αισθανόταν λιγότερο ως ιμπρεσιονιστής και περισσότερο ως μουσικός
Είχε ως αφετηρία τη γαλλική μουσική ,τη μουσική του που δέχεται επιρροές από τον Chopin Wagner και στη συνέχεια διαφοροποιείται από την καλλιτεχνική δημιουργία του γερμανικού ρομαντισμού.
Οι εκπρόσωποι της σχολής της Βιέννης (που αποτελείται απο τον Σάιμπεργκ) είναι αυτοί που καθοδηγούν τη μουσική σε διαφορετικούς στόχους
Ο θετικισμός και ο νατουραλισμός δίνουν την πρώτη θέση στην πραγματικότητα και στην τάξη των υλικών πραγμάτων.
Η μοντέρνα μουσική έχει μια συγκεκριμένη αφετηρία
Αυτή μπορεί να θεωρηθεί η μελωδία του Φλάουτου με την οποία αρχίζει το πρελούδιο
Ο χαρακτηρισμός μοντέρνα είναι για τη μουσική που γράφτηκε πριν από 80 χρόνια ,έναν άλλο αιώνα.
Και ο Ιμπρεσιονισμός και ο εξπρεσιονισμός είναι τέχνες λεπτής ψυχολογικής έκφρασης και εκδηλώνουν μια υπέρ ρομαντική τάση
Ν. Μάμαλης Ισοτριας των τεχνων στην Ευρπωη , τομος Γ Πάτρα 2000
Ulrish Michels Ατλας της μουσικής τόμος Β Φ. Νακκας 2000
Πολ Γκριφιφς μοντέρνα μουσική Ζαχαρόπουλος Αθήνα, 2001
Ο βράχος σπάζει με το πεντηκοστό χτύπημα, η επειδή έχουν
προηγηθεί τα 49;
Εδώ να αποσαφηνίζουμε στους νέους, ότι είναι σημαντικό να συνεκτιμούν, το γιατί γίνονται, το πώς γίνονται και με τι κίνητρα και σκέψεις γίνονται και εναρμονίζονται με την Αποστολή τους, τα προηγηθέντα 49, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος. (υπάρχουν ελατήρια από πίσω, όπως σε όλα)
BLOOG 26/4/24
Ψυχοθεραπείες; με έρευνα, όχι με ό,τι βρούμε μπροστά μας.
Να προσέχουμε τα παιδιά σε ποιους ψυχο πηγαίνουν και γιατί. Πολλοί για λόγους ιδιοτέλειας, σπέρνουν μίσος μέσα στις ψυχές τους, για τους γονείς τους, τ αδέλφια τους, τους φίλους τους, τους πρώην εραστές τους και τους αναπτύσσουν αρνητικό ναρκισσισμό με κακία ( η μόδα)
Είναι μια ψυχολόγος με κανάλι δικό της στο ίντερνετ, που λέει συνέχεια , μη μιλάτε στους γονείς σας. Λεει οτι έχει κατάθλιψη , οτι παίρνει φάρμακα, οτι έχει αυτοανοσα και ότι είναι 100 κιλά
Λεει. Κόψτε επαφές με τους γονείς σας και παππούδες σας, αν δεν σας φερθηκαν καλά, η σας μάλωναν και σας έδειραν, δε θα τους μιλήσετε ποτέ κλπ. ( τι να πει και ο Καζαντζάκης που στο μάθημα η νέα παιδαγωγική, ο πατέρας του είπε στο δάσκαλο της πρώτης Δημοτικού, το κρέας δικό σου, και τ κόκαλα δικά μου, δηλαδή χτύπα το όσο μπορείς) Οι γονείς έτσι νόμιζαν ότι είναι το σωστό για να γίνουν καλά παιδιά.. Ήταν οι άξιες της εποχής. Στη περσική αγωγή τα πήγαιναν και στους δικαστές για τιμωρία.
Πρέπει τα παιδιά να τους συγχωρούν, γιατί και αυτά κατι θα κάνουν λάθος στα παιδιά τους, σε συνάρτηση με την εποχή.
Μερικά παιδιά έχουν συγχωρήσει μάνες που τα παράτησαν, μάνες πόρνες, πατέρες που έφυγαν και δεν τους ξαναείδαν ποτέ. ΠΡΟΣΟΧΗ. Πρέπει να ξέρουν όμως ,οτι οι γονείς έκαναν λάθος,(χωρίς βρισιές) γιατί χάνουν την έννοια του σωστού και του λάθους και τρελαίνονται, με συνέπειες, εξαρτήσεις, αυτοκτονίες κλπ
Επαινούν μερικοί ψυχο πάρα πολύ τους ομοφυλόφιλους, οτι είναι οι πιο σωστοί κλπ (χωρίς να λένε βέβαια, οτι αντί για νερό παίρνουν ορμόνες, ο εγκέφαλος τους είναι ο γόρδιος δεσμός και οτι ασκούν βια πολλή ) Υποθέτω ότι το κάνουν για να πουλήσουν βιβλία , και πελατεία.
Σήμερα απαγορεύεται να αποτρέψεις ομοφυλόφιλο από φυλομεταβαση, ακόμα και 15 να είναι. Σου κάνει μήνυση. Μπορείς να του πεις μόνο , πάρε τις αντίθετες ορμόνες, μέχρι να κάνεις φυλομεταβαση.
Άλλο όμως αυτό, και άλλο η ώθηση και τα εγκώμια στην ομοφυλοφιλία από ψυχολόγο. Είναι καθαρά απο απωθημένα του ψυχο, η για το συμφέρον του
Αυτό που λένε να μη ξαναμιλήσεις πότε στον ταδε πρώην φιλο η πρώην εραστή, γιατί σου έκανε αυτό το κακό η ότι αυτοί ήταν αχάριστοι και εμείς πάντα οι σωστοί.
Πρέπει να μάθουμε να συγχωρούμε για να μας συγχωρούν. Εμείς δεν είμαστε οι αλάνθαστοι θεοί που προσελκύσαμε αυτή την εμπειρία. Καλά μας έκαναν και μας φερθηκαν με αυτό τον τρόπο. Έτσι αισθάνθηκαν τη δεδομένη χρονική στιγμή, και κάτι μας διδάξαν. Είμαστε ευγνώμονες και τους ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον τους.
Ξαναμιλάμε ως άνθρωποι και φίλοι όταν τους δούμε. Δεν κρατάμε τραύματα μέσα μας, αν έχουμε φυσιολογικές ορμόνες, γιατί γίνονται αυτοανοσα
Είμαστε όλοι σταγόνες στον ανθρώπινο ωκεανό , με λάθη, με διορθώσεις, με αλλαγή ψυχολογίας όταν περνάει μερικός χρόνος. (βλέπω στο δρόμο μια γνωστή μου δικηγόρο. Περνάει εκεινη τη στιγμή ενα ζευγάρι, που φαινόταν πολύ αγαπημένο. Μου λεει. Αυτό το ζευγάρι, ειχε έρθει πριν απο τρία χρονιά με βρισιές και μίσος, και πήραν διαζύγιο. Μετα έφυγαν για Βραζιλία για λίγο καιρό και τώρα είναι πιο αγαπημένοι απο πότε. Αλλάζει η ψυχολογία, είναι ρευστή,όπως οι παλίρροιες μεσα μας )
Τα ψυχικά τραύματα τα βγάζουμε απο μέσα μας για να αμβλύνονται και να μην αρρωσταίνουμε
Επιλέγουμε ψυχολόγους που έχουν φιλοσοφική θεώρηση, γιατι η ψυχολογία ειναι καινούργια επιστήμη και έχει βασιστεί στη φιλοσοφία. Τι να σου πει ένας ηλικιακά μικρός ψυχολόγος, χωρις εμπειρίες, που δεν εχει βιώσει σε δικούς του ,ένστικτα γέννησης και θανάτου και που δεν έχει ιδέα απο Ελληνες και ξένους φιλόσοφους;
Πώς να βγάλει από μέσα σου, αυτό που θέλεις, αν δεν ξέρει Πλάτωνα και μαιευτική του Σωκράτη; (φυσικά χωρίς συμβουλές, χωρίς προστακτική και χωρίς κριτική, αλλά με σεβασμό και ενεργητική ακρόαση)
Οπωσδήποτε και εμείς και τα παιδιά μας επιλέγουμε ψυχο και με πνευματικότητα. Πίστη, με ανεπτυγμένο το δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου, οχι μονο το αριστερό της λογικής και των πτυχίων
Δε ξεχνάμε οτι η φιλοσοφία ηταν θεραπαινίδα της θεολογίας
Κάτω απο 50 ετών ο ψυχο , με εμπειρίες η οχι, δεν έχει πλήρη αντίληψη . Θεολογικά το 50 κοστο είναι το Ιωβηλαίο έτος στον άνθρωπο. Ο εγκέφαλος είναι εμβριθής και σφαιρικός γενικά σε αυτή την ηλικία
Οι ψυχο που δεν έχουν μεταφυσική θεώρηση, κάνουν απλό μάρκετινγκ για να γινουν αρεστοί.
Ο Πλάτων έλεγε οτι φιλοσοφία εστι μελέτη θανάτου. Αν δεν μάθουν οι άνθρωποι να μη φοβούνται τον θάνατο, δεν θεραπεύονται σε βάθος.
Δε συμφέρει όμως ουτε κοινωνία, ούτε ψυχο. Δε μπορούμε να είμαστε όλοι ο Σωκράτης , ο Πλάτων η ο Καντ, αλλα να επιλέγουμε ψυχοθεραπευτές με μεταφυσική προσέγγιση και στη θανατολογια, με διεθνή βιβλιογραφία, μπορούμε.
Τώρα θα μου πείτε αν εξαλειφτούν τα τραύματα μεταφυσικα , τι θα κάνουν οι νεοι ψυχο;
Μερικοί ψυχολόγοι έχουν διαλύσει οικογένειες, προσέχουμε τα παιδιά.
Πάντως εγω συγχωρώ τη χαμηλή (τεχνητή ήθελα να πω) νοημοσύνη του ιντερνέτ που με βγάζει πεθαμένη και μου απαντάει..χα χα Μέχρι ενός ορίου βέβαια. Αν βρουν με το ίδιο όνομα και με παραβατικη συμπεριφορά , θα το κολλήσουν στο ίδιο όνομα; Αυτό ειναι νοητική στέρηση.
Μερικοί δικηγόροι έχουν αρχίσει μηνύσεις για αυτό. Κάνει κολλάζ σε ένα όνομα με ο,τι βρει. Παρακολουθήστε το.
Αβραάμ Λίνκολν.
ΕΠΊΜΟΝΗ ΚΑΙ ΥΠΟΜΟΝΉ ΜΕ ΜΕΛΈΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ ΌΧΙ ΘΕΩΡΗΤΙΚΌ
(Δε θεωρώ την υπομονή ως αρετή, πάντα, εξαρτάται από την περίπτωση. Πάει πάντα, μαζί με άλλες παραμέτρους για την επίτευξη στόχου. Απο μόνη της είναι παθητική)
ΓΙΑ ΤΗ ΨΥΧΟΛΟΓΊΑ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ, ΓΙΑ ΤΙΣ
ΕΥΡΟΕΚΛΟΓΕΣ, ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ, ΓΕΝΙΚΩΣ
Αυτός ήταν ο δρόμος του για τον Λευκό οίκο
1816. Τους έκαναν έξωση από το σπίτι τους και έπρεπε να δουλέψει για να βοηθήσει την οικογένειά του
1818. Πέθανε η μητέρα του σε νεαρή ηλικία
1831.Απετυχε σαν επιχειρηματίας
1832. Έβαλε υποψηφιότητα για βουλευτής και απέτυχε
1832.Απολυθηκε από τη δουλειά του. Ήθελε να μπει στη Νομική, αλλά απέτυχε στις εξετάσεις
1833. Δανείστηκε ορισμένα χρήματα από φίλο του για να ανοίξει επιχείρηση, αλλά στο τέλος του χρόνου είχε χρεοκοπήσει. Χρειάστηκαν 17 ολόκληρα χρόνια για να εξοφλήσει το χρέος του
1834. Έβαλε υποψηφιότητα πάλι για βουλευτής και εξελεγη
1835. Παραμονές γάμου του η αγαπημένη του πέθανε και έπαθε κατάθλιψη
1836. Έπαθε νευρικό κλονισμό και έμεινε στο κρεβάτι έξι μήνες
1838.Προσπάθησε να γίνει εισηγητής Νομοθετικού σώματος και απέτυχε
1843. Έβαλε υποψηφιότητα για το Κογκρέσο και απέτυχε
1846. Έβαλε Πάλι υποψηφιότητα για το Κογκρέσο και απέτυχε
1848. Πάλι υποψηφιότητα στο Κογκρέσο και απέτυχε
1849. Προσπάθησε να εκλεγεί κυβερνήτης της Πολιτείας που ζούσε και απέτυχε
1854. Έβαλε υποψηφιότητα για γερουσιαστής των ΗΠΑ και απέτυχε
1856. Προσπάθησε να εκλεγεί αντιπρόεδρος στο εθνικό συνέδριο του κόμματος του και απέτυχε
1858. Έβαλε πάλι υποψηφιότητα για γερουσιαστής και απέτυχε
1860. Εξελεγη Πρόεδρος των ΗΠΑ
Μετά από όλα αυτά είπε ο Αβραάμ Λίνκολν. Το μονοπάτι ήταν φθαρμένο και ολισθηρό. Είπα στον εαυτό μου. Είναι μόνο ένα γλίστρημα. Δεν είναι πέσιμο
< Πατρίς θρησκεία οικογένεια; > Όσο για τη λέξη πατρίδα, ας διασαφηνίσουν όσοι τα λένε, ποια πατρίδα εννοούν καθώς και πώς εννοούν τη λέξη αγάπη προς την πατρίδα
Πατρίδα εννοεί ο αφρικανος την Αφρική, αυτή αγαπάει, αλλά ήρθε εδώ να παίρνει τα επιδόματα και να γεννοβολάει. Και ο κινεζος για το συμφέρον του ήρθε, με κινεζο/α θέλει παιδιά, και την Κίνα έχει πατρίδα, ενώ ζει και εκμεταλλεύεται την Ελλάδα
Ως απλό χώρο, βλέπει την Ελλάδα και όχι ως χώρα και έθνος με αξίες. (Είχα ρωτήσει ενα κινεζακι πανέξυπνο, που είχε γεννηθεί στην Ελλάδα για να μη πληρώσουν πρόστιμο οι γονείς του, αλλά μετά το μεγάλωσε η γιαγιά του στην Κίνα, (το είχαν κανει μόδα αυτοι) ποια χώρα θα υποστήριζε, αν έκανε πόλεμο Ελλάδα Κίνα;(λέμε τωρα) Μου απάντησε την Κινα) Πόσο σχετική η έννοια πατρίδα σήμερα , και η έννοια αγαπη προς την πατρίδα.
Πατρίδα εννοεί και ο ελληνο αμερικανος την Ελλάδα αλλά έφυγε να ζήσει καλύτερα και η καθημερινότητά του δεν είναι στην Ελλάδα, αλλά έρχεται για τα ελληνικά νησιά. Πατρίδα λένε και τα παιδιά των ατόμων που έφυγαν έξω, και τα παιδιά τους δε ξέρουν πάνω απο 100 ελληνικές λέξεις τα περισσότερα. (Δε τους λεω προδότες οπως ο μακαρίτης ο Καζακος)
Δεν είπαμε να έχουμε τις ίδιες αξίες με τον Εκτορα στην Ιλιάδα που έπρεπε να πεθανει οπωσδήποτε για την πατρίδα, αφήνοντας εκούσια γυναίκα και παιδί, δεν μπορούμε να είμαστε οι Ήρωες της επανάστασης που έδωσαν τις ζωές τους για ελεύθερη Ελλάδα, Χριστιανική θρησκεία και τους απογόνους τους, αλλα να περιμένουν χρήμα απο τις συντάξεις των Ελλήνων γονιών τους για να λενε οτι ζουν έξω και ειναι πολιτισμένοι, είναι δείλια και οχι αγαπη για την Ελλάδα. Γιατί δεν κάθισαν στην Ελλάδα να δουλέψουν η να επιχειρήσουν και να πληρώνουν φόρους, να μείνει όρθια; Αν ήθελαν, μπορούσαν, αλλά δεν ήθελαν. Δεν είναι αγάπη προς την πατρίδα αυτή
Το σύνθημα αν ήταν
Ελλάδα, Χριστιανική θρησκεία, αγαπημένη με αισθήματα , χωρίς συμφέροντα οικογένεια, (παραδοσιακή σήμερα δεν μπορεί να είναι, με την εκμηδένιση των αποστάσεων και την τεχνολογία)
δεν θα έπαιρναν καμιά ψήφο
Τώρα ,καλό το συνθηματακι Πατρίς θρησκεία οικογένεια, μόνο για χαρτοπόλεμο
Το σωστό είναι
Μοντερνισμός, ιδιοτέλεια, υλισμός, φιγούρα, επίδειξη, υποκρισία, προσποίηση (για αυτό και τα αυτοάνοσα ) καθόλου πνευματικότητα , οικογένεια χωρίς να νοιάζεται ο ένας για τον άλλον, αλλά για τον εαυτό του. (βλέπεις το παιδί σου να τρέχει με το αυτοκίνητο στους δρόμους, οχι σε πίστα, και αντι να αρχίσει ο γονιός αγώνα, κατά αυτού, περηφανεύεται. Βλέπει οτι εξαρτάται απο ουσίες, αλλα λεει θα τον βρει τον δρόμο του, αντι να αγωνιστεί. Μπορεί όμως, να ζουν στην ίδια οικία.
Ολα κατά περίπτωση και με σκάψιμο
<Πατρίς, θρησκεία, οικογένεια>;; Τις λέξεις μέσα στη σχετικότητά τους, καλό είναι να μη τις καπηλεύονται όλοι τους.
Ακροθιγώς. Τη λέξη θρησκεία πρέπει να τη διασαφηνίσουν με τις λέξεις Χριστιανική θρησκεία, αν θέλουν να είναι ακριβείς,( αλλά δε συμφέρει για ψήφους των μη Χριστιανων)
Διαφορετικά να την αντικαταστήσουν με τη λέξη Πνευματικότητα
Τι θα πει θρησκεία, αφού αυτοί που τα διατυμπανίζουν, έχουν φέρει με χαρά και συμφωνίες, όλο το Ισλάμ και δημιουργούν τεμένη;
Τι θα πει θρησκεία σήμερα , όταν συνυπάρχουν όλες οι θρησκείες μέσα στην πολυπολιτισμική κοινωνία; Τι θα πει, όταν μουσουλμανακι δεν τρώει όλη μέρα επειδή έχουν το ραμαζάνι στην Ελλάδα, με κίνδυνο για την υγεία του; Ρωτάει δε, περήφανο, γιατί δε φοράτε και εσείς σκουφάκι και φοράτε Σταυρό;
Τι θα πει θρησκεία , όταν έρχονται οι κινεζοι βουδιστές (για να μη πληρώνουν στα δημόσια σχολειά τους, στο κουμμουνιστικό κράτος τους, και να φοιτήσουν δωρεάν στην Ελλάδα) ενώ παράλληλα προσεύχονται στο Βούδα;
Είναι δυνατόν σήμερα να πετάμε τη λέξη θρησκεία μέσα σε μια τέτοια κοινωνία, χωρίς αποσαφήνιση και διασαφήνιση, φυσικά και χωρίς προσηλυτισμούς;
Αοριστίες για εντυπωσιασμούς .
Πνευματικότητα (σε συνάρτηση με τις αξίες ) είναι η λέξη με την ευρεία έννοια, σήμερα
Μη κοροιδευουν τον κόσμο