Σελίδες

Σάββατο 20 Απριλίου 2024

 Διαμόρφωση του φύλου στο άτομο.

Η έννοια του φύλου ξεκινά νωρίς, είναι σταδιακή διαδικασία, περνά από διάφορα στάδια και μπορεί να διαρκέσει πολλά χρόνια (kohliberg 1966)
Οι παράγοντες που διαμορφώνουν είναι βαθιά βιολογικοί ,ενώ το περιβάλλον παίζει ρόλο υποβοηθητικό και ενισχυτικό της φυλετικής κατεύθυνσης.
Τα παιδιά γύρω στην ηλικία 2 -3 ετών διακρίνουν τους άνδρες από τις γυναίκες να μαθαίνουν το φύλο τους από τους γονείς του και αναγνωρίζουν ότι θα μεγαλώσουν θα γίνουν άντρες η γυναίκες.
Στην αρχή ξεχωρίζουν τα φύλα με κριτήρια το ντύσιμο τα μαλλιά κλπ .
Αργότερα μαθαίνουν να τα ξεχωρίζουν με βάση τα γεννητικά τους όργανα. (από βιβλία, η όταν μεγαλώνουν με το αντίθετο φύλο)
Κατά την προσχολική ηλικία τα αγόρια παίζουν με όπλα αυτοκίνητα μηχανές ,ενώ τα κορίτσια προτιμούν τις κούκλες τους
Αργότερα τα κορίτσια προτιμούν να μείνουν σπίτι και να δοκιμάζουν φορέματα, ενώ τ αγόρια προτιμούν να είναι έξω και να χτίζουν η να ασχολούνται με σωματικά παιχνίδια και να εμπλέκονται σε ανταγωνισμούς.
Η ταυτότητα του φύλου έχει ιδιαίτερη συναισθηματική αξία για τα παιδιά (singh 2012)
Οι συμπεριφορές του φύλου , δηλαδή εμφάνιση ομιλία ενδυμασία χειρονομίες και άλλα στοιχεία που επιτρέπουν την κοινωνική διάκριση του αρσενικού από το θηλυκό ,μπορεί να κυμαίνονται από αδρά χαρακτηριστικά μέχρι συγκεχυμένα η συγκαλυμμένα η παραπλανητικά .
Η εμβρυακή τεστοστερόνη διευκολύνει την εκμάθηση αρσενικών συμπεριφορών.
Στο θηλυκό έμβρυο η μη έκκριση τεστοστερόνης διαμορφώνει άλλου τύπου μαθησιακές ατραπούς , οι οποίες επιτρέπουν την εκμάθηση θηλυκών συμπεριφορών.
Τα παραπάνω προκύπτουν από μελέτες σε ζώα συγγενείς ανωμαλίες στο ενδοκρινικό σύστημα όπως το σύνδρομο Turner.
Κοινωνικά , αν υπάρχει ώθηση καθώς και συμφέροντα για φυλομεταβάσεις , ειναι πολύ εύκολο να να τις κανουν , ενάντια στη φύση .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου