Σελίδες

Δευτέρα 22 Απριλίου 2024

ΗΜΕΡΑ ΓΗΣ ΣΗΜΕΡΑ

 

ΗΜΕΡΑ ΓΗΣ ΣΗΜΕΡΑ, ΤΟΥ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΥ ΜΑΣ ΠΛΑΝΗΤΗ


Η υδρόσφαιρα και οι κλάδοι της υδρολογίας

Με τον όρο υδρόσφαιρα περιγράφουμε το σύνολο του υδατίνου στοιχείου της Γης που περιβάλλει τον πλανήτη ως υγρό (θαλάσσιες λίμνες, λιμνοθάλασσες , ποταμοί και υπόγειο νερό) ως στερεό (θαλάσσιοι πάγοι και παγετώνες ) και ως αέριο στην ατμόσφαιρα , υδρατμοί.


Η υδρόσφαιρα μαζί με την ατμοσφαίρα , τη λιθόσφαιρα και τη βιόσφαιρα συγκροτούν το φυσικό περιβάλλον του πλανήτη.

Είναι γνωστό οτι στη διάρκεια της γεωλογικής ιστορίας της Γης το φυσικό περιβάλλον μεταβάλλεται συνεχώς. Η υδρόσφαιρα άρχισε να σχηματίζεται μετά τη στερεοποίηση του φλοιού της Γης (πριν απο 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια ) και είχε μορφή πυκνού νέφους υδρατμών που ήταν το κύριο συστατικό της αρχέγονης ατμοσφαίρας

Με την προοδευτική ψύξη του φλοιού της Γης υγροποιήθηκαν μεγάλες ποσότητες υδρατμών και σχημάτισαν τον αρχέγονο ωκεανό.

Από τότε πολλά ΄άλλαξαν πάνω στην επιφάνεια της Γης και οδήγησαν στο σχηματισμό των ηπείρων και των ωκεανών, των πάγων και των υπογείων νερών, όπως τα βλέπουμε σήμερα.

Ωστόσο , αυτό που αντιλαμβανόμαστε ως σταθερή κατάσταση στη διάρκεια της ανθρώπινης ζωής , δεν είναι παρά μια στιγμή της εξέλιξης του πλανήτη μας μέσα στο χρόνο.

Η Γη λοιπόν αλλάζει , αλλά εδώ και και 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια ο αέναος κύκλος , εξάτμιση , υγροποίηση, απορροή, εξάτμιση συνεχίζεται με τον ιδιο τρόπο.

Η υδρόσφαιρα μαζι με την ατμόσφαιρα αποτελούν σταθεροποιητικούς παράγοντες για τις κλιματικές συνθήκες της Γης.

Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθούμε στο ρόλο της υδρόσφαιρας στην εξέλιξη της ζωής και γενικότερα στην ανάπτυξη της βιόσφαιρας.

Η ζωή γεννήθηκε στον αρχέγονο ωκεανό και παρόλο που κατέκτησε κάθε γωνιά της Γης συνεχίζει να εξαρτάται από το νερό.


Για τον άνθρωπο που είναι τμήμα της βιόσφαιρας, ο ρόλος της υδρόσφαιρας είναι καθοριστικός.


ΟΙ ωκεάνιες λεκάνες και οι υδρατμοί της ατμοσφαίρας συμβάλλουν στην ομαλή κατανομή της θερμότητας στη Γη και στη ρύθμιση των εκπομπών της προς το διάστημα

Παράλληλα η ατμόσφαιρα μαζί με την υδρόσφαιρα ,επιδρούν στη λιθόσφαιρα , μεσω του υδρολογικού κύκλου και διαμορφώνουν σε μεγάλο βαθμό το χερσαίο ανάγλυφο/


Εισαγωγή στο Φυσικό και Ανθρωπογενες περιβάλλον. Τόμος Α Το φυσικό περιβάλλον

Αριανούτσου, Γεωργίου, Δημητρακόπουλος, Καρτάλης, Παναγιωτίδης, Σταματόπουλος Πάτρα 1999

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου