Σελίδες

Κυριακή 21 Απριλίου 2024

ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ . ΑΣΥΝΕΙΔΗΤΟ

 Από ψυχοθεραπείες για προβληματισμό , αυτογνωσία και αυτεπίγνωση

Κυρία 45 ετών με 2 μικρά παιδιά, με διδακτορικό και μόνιμη εργασία. Δέχεται να πηγαίνει στο πρώην κοινό σπίτι τους , ο εν διαστάσει σύζυγος της, να δει τα παιδιά, και να τη βρίζει, να την υποτιμάει, να τη φτύνει και να την κακοποιεί λεκτικά, χωρίς ποτέ να το καταγγείλει. Διαγνώστηκε με διπολική διαταραχή.
Η κυρία αυτή έχει και άλλη επιλογή ,να φύγει από αυτό το πρώην κοινό σπίτι, να πάει κάπου
αλλού σε δικό της, και να έχουν τη γνωστή
Συνεπιμελεια
για τα παιδιά, πολιτισμένα.
Όμως δεν το κάνει. Αυτό δεν είναι κατάσταση μόνο μιας κυρίας, αλλά κατηγορίας, όσο και να φαίνεται περίεργο στον κόσμο. (Όχι μόνο γυναικών, αλλά και άντρών)
Αν δεν έχει προσόντα μια γυναίκα, δεν έχει επιλογή,και το ανέχεται μέχρι να βρει τη δύναμη με υποστήριξη
Αυτή η κατηγορία όμως, γιατί δέχεται την κακοποίηση;
1/ Έχει συνεξαρτηση σε μαγαλο βαθμό
2/ Έχει μαζοχισμό και σαδισμό
3/Έχει ένοχες στη ζωή της στο ασυνείδητο , για κάτι που πιστεύει οτι έκανε και δεν ηταν σωστό, και ελκύει την κακοποίηση, για να εξιλεωθεί από αυτές τις ενοχές. Θέλει θεραπεία, εκτος απο τη θεραπεία της διπολικής διαταραχής με την οποία έχει διαγνωστεί
4/ Για λόγους κοινωνικούς
5/ Όλα τα παραπάνω
Άλλη μια παρόμοια περίπτωση κυρίας με γνωστή κοινωνική θέση, μου εχει συμβεί, που και αυτή και η πρώτη δεν είχαν πατρικό πρότυπο. Εχει σημασία
Κυρία κάτω απο 40, που παραπονείται , γιατί λέει, οτι όσους άντρες βρίσκει, δεν θέλουν να χάσουν την ελευθερία τους. Αυτή την ελευθερία που θεωρούν ότι έχουν και πιστεύουν ότι τα περνούν καλά.
Όταν τη ρώτησα αν η ίδια μέσα της θέλει να χάσει την δική της ελευθερία , αυτή που έχει να πηγαίνει στο γυμναστήριο της , να βγαίνει με τις φίλες της και με παρέες, να κάθεται πολλές ώρες στη δουλειά της χωρίς πίεση, απάντησε πως δεν είναι διατεθειμένη να τη χάσει αυτή την ελευθερία η ίδια, αλλά πρέπει με καταπίεση να τη χάσει ο άλλος, για να κάνει παιδιά. Δηλαδή να καταπιεστεί και αυτή και αυτός, για τα παιδιά , χωρίς αίσθημα ουσιαστικό και ανθρωπιστική αλτρουιστική αγάπη και συγχώρεση .
Όταν τη ρώτησα, δηλαδή αυτό που έχεις μέσα σου , να μη χασεις την όποια ελευθερία σου, την προσείλκυσες στον μελλοντικό άντρα σου ,για να έχεις άλλοθι οτι δεν μπορείς να βρεις αντρα και να είσαι ήσυχη οτι κάνεις αγώνα να κάνεις οικογένεια, αλλά δε βρίσκεις άνθρωπο;
Είπε ίσως είναι και αυτό. Ειναι μεγάλη θυσία για μένα. ( Αφου και οι δυο δεν θέλουν να χάσουν την ελευθερία τους, γιατί δεν κάνουν συνεννόηση και συμφωνία ως ώριμοι πολιτισμένοι άνθρωποι που ξέρουν τι θέλουν; )
Το ασυνείδητο είναι σατανικό. Μαζεύει τραύματα, κάνει άλλοθι, δημιουργεί κόλπα να εξιλεωθεί, να βγει απο πάνω, να θεραπευτεί ,αν παραδεχτεί, και προϋποθέτει σκάψιμο.
Το ένδον σκάβε που είχε πει ο Μάρκος Αυρήλιος . Για ο, τι μας συμβαίνει, μόνο εμείς είμαστε υπεύθυνοι . Παμε να κοροϊδέψουμε τον εαυτό μας και τους άλλους, χωρίς ανθρωπιστική αγάπη στον εαυτό μας και συγχώρεση για τον εαυτό μας και τους συνανθρώπους μέσα μας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου